HomeOFFтопикДизайнът в колите, откъде тръгва всичко

Дизайнът в колите, откъде тръгва всичко

Дизайна на един автомобил е дълъг и сложен процес и понякога са необходими години, за да бъде качен крайния модел на поточната линия.

В най – общ план дизайна може да бъде разделен на две части:

  • интериорен – всичко, което се намира  вътре в купето – седалки, тапицерия, табло, скоростен лост, педали системи за сигурност и т.н.
  • екстериорен – това е формата на автомобила, която виждате отвън – дори и само да видите силуета на автомобила, вие веднага ще разпознаете марката. Това означава, че дизайнерите са си свършили добре работата.

Тук ще разгледаме някои стъпки при създаването на вътрешния дизайн на автомобилите (или поне на някои от тях).

1. Определяне на модните тенденции и контекста. За да бъде ясно как ще изглежда отвътре един автомобил трябва първо да се помисли за това, в какъв сегмент на оборудване ще бъде, в какъв клас автомобил и за какво ще се използва основано. Съгласете се, че ако автомобилът ако става дума за, луксозна лимузина от висок клас, семеен ван, или пък малка градска кола, дизайнерите ще работят по различен начин. Модните тенденции, предпочитанията на хората и идентичността на бранда трябва да са ясни и съчетани още в тази първа стъпка.

2. Скициране. В тази част от работата по дизайна, често се върши огромен обем от работа. Обикновено екстериорните, интериорните дизайнери и инженерите обсъждат всички детайли в този момент. Тук на белия лист хартия за първи път идеята се превръща в реалност. Виждаме външната концепция, вътрешността на купето на автомобила и как кореспондират помежду си. Тук става ясно, как ще бъдат разположени приборите на таблото – циферблати, километраж, оборотомер… и как шофьорът ще взаимодейства с машината.

3. AliasStudio на Autodesk – от 2D скица в 3D компютърен модел. – 99 % от автомобилните компании работят именно с този софтуер. Това е така, защото програмата покрива най – пълно нуждите по процесите на създаване на дизайна – скициране – повърхностно моделиране – триизмерен модел – визуализация – спецификация. Тук може да видите доста „истински“ как ще изглежда автомобила.

4. Модели от глина. След като са изготвени 3 D визуализациите в мащаб 1:1 се създават модели от глина. Вече може да видите всички, части от интериора на автомобила в реални размери и мащаби и да ги докоснете.

5. Една от последните стъпки – избор на цветове и материали. Виждали сте разликата в различните купета. Кожата на седалките и таблото, шевовете на волана, хрома и никела. В бюджетни класове пък по-често срещаните материи са – текстил и пластмаса. Така производителите дават възможност на всеки сам според бюджета да определи нивото на комфорт в автомобила си. Дизайнерите пък, се стараят всички да получат максимална удовлетвореност срещу парите си.

 

Естествено това са само общите стъпки, по създаването на интериорния дизайн на автомобила, като всяка отделна марка има огромни екипи за всеки отделен модел и ноу – хау, което следва.

Вижте и Как един автобус се превърна в модерен и красив дом

 

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment