Trending News
HomeГрадинаИнтелигентни решения за малки дворни пространства

Интелигентни решения за малки дворни пространства

Малкото пространство пред къщата ни позволява да развихрим още повече фантазията си, като отделим внимание на по-минималистичните елементи и модули за да можем да не запълваме цялото място с излишни неща, които реално ще отнемат фокуса ни от важното, а то е красотата на растителността и усещането за природа.

Избор на саксии, дръвчета и растения
Все по-модерни стават високите и с тесен профил саксии, а ако искате да заложите на по-традиционно излъчване, просто изберете гама от саксии с различни размери. Когато избирате растения се постарайте да не запълвате цялото свободно пространство с тях, като например едно смокиново дръвче или пък драконово дърво са напълно неподходящи за малки градини и определено поставени там ще излъчват силен драматизъм, вместо усещане за уют и хармония. С по-умалени размери и подходящи за малки пространства са – японска вишна – снежен фонтан, декоративната ябълка, японски клен, както и магнолията.

Избор на подходящи храсти и цветя
Всъщност едно или две малко по-големи дръвчета биха създали една вътрешна илюзия за пространство, но тук е важно да отбележим отново, че не трябва да прекаляваме с по-мащабните растения, тъй като съществува голяма вероятност да запушим пространство и вместо райски кът да го превърнем в джунгла – лабиринт. Смелите интериорни евъргрийни, които са целогодишни и с ниска поддръжка включват – джудже бор и пурпурен формиум. Едни от най-красивите саксийни растения, които бихме могли отново да разположим в двора са – арабис – гъшарка, бергения, хамерокалис, хойхера и пълзящ флокс. С коралово червените си клони и фино разрязаните си листа, които се трансформират в златисто – жълти през есента японския клен – Sango Kaku е истински шедьовър и победител, особено ако разполагаме с по-малки дворни пространства.

Пространство и декорацията на стените и оградата с растения
В малкия двор бихте могли да използвате всяка част от него, като например стени и огради, на които също бихте могли да окичите красиви пълзящи увивни растения, като например – пълзяща роза, глициния, жасмин, бостънски бръшлян, пълзяща хортензия, кампсис и лунно цвете. За да се справите с малкото пространство бихте могли да поставите красивите саксии в щайги, които да закачите върху стените, така тези растения ще изглеждат още по-впечатляващи и уникални.

И за малко повече уют – последни щрихи
За да завършите с обзавеждането на дворното пространство, след като вече сте избрали масивни и елегантни градински мебели, разположили сте на правилните места цветята и сте посадили своите мечтани дръвчета остава и декорацията. За нея са ви нужни няколко декоративни възглавнички, с които да придадете повече стил и уют на мебелите в двора, за повече разкош можете да прибавите към гледката хамак, чадър и някой стар декоративен велосипед, който да украсите отново с цветя. И последното, което трябва да направите е, просто да седнете с чаша хубаво питие и да се насладите на уникалната гледка, която сте успели да сътворите с помощта на своя силен нюх и огромна фантазия.

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment