Trending News
HomeОбзавежданеИнтериорКак да съобразим цветовете в дома си с мебелите, за да създадем арт обстановка
unsplash

Как да съобразим цветовете в дома си с мебелите, за да създадем арт обстановка

Когато става въпрос за бои и старинни арт предмети, трябва да бъдем изключително внимателни в подбора на правилните нюанси така, че изкуството и тоновете да не се конкурират взаимно.

Балансът между смелост и арт визия може да се открие дори и в по-тъмните нюанси на боята, особено ако искате да внесете допълнителен акцент на драма и класически арт оттенък в помещението.

Подходящи цветове
Матовите бои също са подходящи, особено ако са в тон с осветлението, тогава лъчите светлина директно проникват и обрисуват различни пейзажи върху стените. Ако картините, които ще изложим в помещенията са с жълтеникави старинни рамки, можем да се спрем на подходящ цвят, който да противодейства на жълтото и да създаде един приятен за окото баланс между цветовете. Такива цветове са например матово червеното, маслинено зелено и наситеният патладжан – лилаво.

Обзавеждане в стаята
Ако имате красива колекция от произведения на изкуството можете да ги изложете на една стена или пък да ги разпръснете в стаята. Тук важното правило отново е да съобразите цветовете на стените с рамките на картините. Фонът трябва да бъде в съчетание с рамките на картините и снимките, като за целта трябва да избягвате цветове, които се бият или пък директно дразнят очите. Най-неподходящите цветове, на първо място са еднаквите, например стени в бежово и рамки в същия цвят – така визуално еднаквите тонове взаимно ще се заглушават и губят.

unsplash

unsplash

Ако искаме да придадем старинен арт вид на къщата можем да заложим и на подходяща дограма, а най-добрият вариант, затова е дървена дограма в цвят череша. Червеният цвят на дограмата си контрастира прекрасно с белите рамки на картините и снимките, като създава едно допълнително арт излъчване. Изкуството изглежда наистина красиво, когато е окачено на правилните места и се съчетава добре с избора ни на мебели и на цветове в стаята. Затова ако искаме да създадем пълен синхрон между арт изкуството и нежните нюанси, които да го допълват, винаги можем да съчетаем един или два пастелни цвята, които да бъдат в тон със стените на помещението.

Арт мебели
Все по-модерно напоследък става да преобразяваме старите и ненужни мебели в антични шедьоври, които да изпълват стаята със стил и да създават една много различна арт атмосфера. Ако искаме нашите колекции от картини и снимки да се съчетаят с мебелите, можем да изберем старинни шкафове, маси, кресла или столове. Вторият вариант е просто да оставим на нашата фантазия и стил да сътворят уникални арт мебели, с помощта на бяла боя и доза въображение. Пастелните нюанси в зелено, розово и синьо създават едно допълнително старинно излъчвате на предметите.

Винаги можете да създадете своя арт инсталация с помощта на подръчни средства и много въображение, като например заложите на варосани в бяло щайги, които да поставите на стената и да използвате, като мини библиотеки или пък висящи от тавана въжета с прикачени буркани, в които са поставени крушките или пък красива отворена стълба по средата на помещението, на която сме подредили своите изящни колекционерски предмети в съчетание със сезонни цветя или пък декоративни лампи между тях.

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment