HomeИнтервютаАвангардна дама, която живее и учи в Ирландия, е категорична, че ще се върне в България

Авангардна дама, която живее и учи в Ирландия, е категорична, че ще се върне в България

Елица Петрова – една авангардна дама, която живее и учи в Ирландия, но е категорична, че ще се върне в България

  • Здравейте, Елица! Разкажете ни нещо повече за себе си!
  • Здравейте! Казвам се Елица Петрова и от 10 години живея в Дъблин, Ирландия, където уча Интериорен Дизайн или по-конкретно, Комерсиален Интериорен Дизайн. В момента съм 3-та година студентка и се очаква да завърша бакалавърската си степен през 2023 година, след което планирам да се завърна в България, където бих желала да се реализирам.
  • Какво е различното в обучението в Ирландия?
  • Това, което смятам за изключително полезно в обучението тук, е разнообразието на проекти. Досега сме проектирали дискотека и жилищна сграда през втората година, а този семестър се занимавахме със спецификите на Hospitality Design в проект за хотел. Септември месец бяхме на оглед на сградата, която се намира на яхтено пристанище в град, близо до Дъблин, Dun Laoghaire,и едно от условията беше да инкорпорираме поне един ‘void’, създавайки по-видима връзка между различните етажи. Вторият проект за този семестър беше реновация на съществуваща сграда на една от най-знаковите улици в Дъблин, Grafton Street, където трябваше да обърнем внимание на регулациите за строителство и да се съобразим с всички ограничения. Предизвикателството беше, че концепцията до някаква степен беше предопределена, тъй като на всеки се падна различен архитект, който да служи като пример и вдъхновение. Аз интерпретирах идеите на архитекта Niels Torp в проекта му на British Airways Headquarters в Лондон.
  • Кое Ви вдъхновява, за да творите проекти?
  • Аз лично се вдъхновявам от пътувания, предимно в Португалия, Испания и Италия, където е разпространен средиземноморския стил, а в Испания и Португалия присъстват и някои Арабски мотиви. Модернистичният прочит на този стил завладява тенденциите все повече и повече, както и използването на камък в комбинация с дърво и ратан – моят фаворит. Все още не ми се е отдавала възможността да създам дизайн в такъв стил, защото всеки проект досега е имал изисквания, които не позволяват такъв вид концепция. Това го смятам за много полезно нещо, защото ни помага да сме адаптивни към различните предпочитания на хипотетични клиенти.
  • Върху какво ще работите следващия семестър?
  • Следващия семестър ще работя върху дизайн на 5-етажен магазин на луксозен моден бранд, с внимание върху Visual Merchandising аспекта. По този начин в края на курса би трябвало да разполагам с едно доста богато портфолио, покривайки по-мащабни и комплексни проекти, различни от тези на един дом или жилищна сграда. Надявам се това да улесни реализирането ми в тази сфера тук, в България.

 

HOSPITALITY-bedroom

 

HOSPITALITY-bathroom

 

HOSPITALITY-restaurant

 

BUILDING-REGS-section

 

Със сигурност ще ви хареса и Модерен дизайн, изчистени линии и ненатрапчиви цветни акценти

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment