Trending News
HomeДекорацияНова книга представя многото бляскави къщи на Карл Лагерфелд
getty images

Нова книга представя многото бляскави къщи на Карл Лагерфелд

Книгата “Карл Лагерфелд: Живот в къщи” изследва интериорния талант на човека, който бе дизайнер, творчески гений и лидер в модната индустрия. Неговата плодотворна кариера, която продължи повече от шест десетилетия, беше белязана от безмилостен стремеж към иновации, остро око за детайлите и непоколебима отдаденост към високите постижения.“Карл Лагерфелд променяше по-често декора си, отколкото имиджа си”, пише Патрик Мориес в предговора към “Karl Lagerfeld: A Life in Houses”.

Всъщност тринайсетте къщи, принадлежали на покойния творчески директор на Chanel и включени в новата книга публикувана от Thames & Hudson, се отличават с естетическо разнообразие – от апартамента в стил арт деко в Париж през 70-те години на миналия век до пиед-а-терре в стила на Мемфис в Монте Карло през 80-те години на миналия век или уикенд убежището му в Биариц, спокойно, но луксозно. Както обобщава Мориес:

“Лагерфелд колекционира интериори по същия начин, по който Дон Жуан печели завоевания”.

Още по-впечатляваща от майсторството на Лагерфелд в областта на интериорния дизайн обаче е дарбата му на колекционер: през десетилетията дизайнерът натрупва ослепителна колекция от картини, мебели и декоративни предмети с впечатляваща стойност. В парижкия имот на Rue de l’Universite се намираха светещ медальон от Ман Рей и креслото Elda на Джо Коломбо, придобити преди италианският модернистичен дизайнер да стане популярен сред широката публика. Следващият му апартамент в Града на светлините, Hôtel Pozzo di Borgo, е богато декориран след “лудо харчене”, по думите на Мари Калт, съавтор на книгата заедно с Мориес.

“Лагерфелд възнамеряваше да отиде отвъд обикновеното упражнение по стил и да създаде колекция без аналог”, продължава Калт. “Той натрупва картини на велики майстори, мебели, носещи знака на престижни производители (със специално пристрастие към стила “Преход”, който съчетава рококо извивките на Луи Х с елементи от неокласическия стил на Луи XVI) и ценни исторически предмети, които постоянно сменят местата си в бурен вихър от премествания.В същото време във футуристичната му къща на Quai Voltaire на левия бряг на Париж, която Vogue публикува в броя си от октомври 2008 г., са поставени хромирани столове от Марк Нюсъм и метални табуретки от Джаспър Морисън (много от снимките в “Карл Лагерфелд: Живот в къщи” са от архива на Condé Nast: само Vogue е снимал имотите му осем пъти в продължение на 34 години).

Лагерфелд е бил многостранен гений и този том, освен че е доказателство за таланта му в различни области, ни въвежда увлекателно във взаимовръзките на творческия му ум: “Дрехите са интересни само като част от всичко останало, което се случва”, казва той за Vogue през 1989 г.

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment