Trending News
HomeВсекидневнаКак да преобразим дневната – стаята заемаща главна роля в целия интериорен шедьовър
unsplash

Как да преобразим дневната – стаята заемаща главна роля в целия интериорен шедьовър

Сърцето в нашия дом е дневната, която всъщност е една мултифункционална стая, в която отпочиваме, посрещаме гости, гледаме телевизия, събираме се с приятели, храним се и играем с децата. Дневната може бързо да се превърне в място за инцидентно спане на някои членове на семейството или пък на гостите, които сме поканили да пренощуват. Тази стая може да се преобрази и в място за домашни занимания. Поради универсалната роля, която заема това помещение в нашия дом в него несъмнено се обединяват всякакъв вид противоположни жизнени процеси, като активност, спорт, отдих, сън, учене, както и най-любимото занимание на всички, а именно – гледане на телевизия.

Правилно разпределение на зоните за отдих, игра и други занимания
Основното правило за рационално решение на интериора в дневната насочва към функционалното преразпределение на мебелите за сън, почива и забавления. Изборът на мебели, осветление и други интериорни елементи е от ключово значение за цялостната визия на това мултифункционално помещение.

Зона за почивка
Тази зона трябва да бъде най-обемна по площ и да бъде позиционирана към директна слънчева светлина. В избора на подходящи мебели можем да включим удобни кресла, диван, холна масичка, скрин или секция, на която можем да разположим телевизора. Всъщност мебелите се разполагат в зависимост от пространството, с което разполагаме, като съобразим и оставащото място за свободно придвижване. В зоната за почивка трябва задължително правилно да се свържат мястото за релакс и сън, което включва дивана и креслото, със скрина или пък тв секцията, така ще можем да изведем пълната функционалност на тази част от стаята.

unsplash

unsplash

Зона за хранене
Все по-модерно става да включваме в архитектурния си план на дневната и отворена трапезария, която буквално изглежда, като ”отделен оазис” от къщата. Когато двете помещения се слеят, започват да създават едно визуално усещане за огромно пространство, затова ако искаме да създадем мечтаната дневна можем да включим и трапезарията към нея, като още една зона, която е напълно отворена без стени и излишни врати.

Зона за игри, домашни занимания, работа и спорт
За да създадем мечтаната дневна трябва да изберем и подходящите мебели, които задължително трябва да бъдат функционални, практични и да не заемат излишно място. Главното в обзавеждането на тази част от дома ни включва свободно пространство, което е в средата между огромните кресла, дивани, шкафове, библиотеки и холни масички. Ако искаме да използваме най-функционално дневната си, трябва просто да не запълваме пространството между по-мащабните мебели с излишни дребни елементи, вместо това можем да поставим единствено малка масичка за кафе и мек килим, които бихме могли да отместим винаги, когато искаме да спортуваме, да поработим например върху лесно прибиращо се сгъваемо бюро или пък да поиграем с децата.

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment