HomeБалкон8 съвета за вашата лятна кухня-барбекю

8 съвета за вашата лятна кухня-барбекю

Лятната кухня е нещо повече от място за барбекю. Тя привлича хората в двора ви и се превръща в любимо пространство за семейни вечери и забавление на приятели през цялата година. „Да можеш да готвиш храната си навън винаги добавя някакъв неописуем вкус и е много забавно”, казва експертът по ландшафтно строителство Скот Арнолд.

Ако външната кухня е в списъка ви с домашни проекти, вижте какво ни съветват ландшафтните експерти.

1.Изберете подходящия грил

Помислете какъв вид и размер грил отговаря най-добре на вашите нужди и дали искате да го вградите в плота на лятната кухня. Планирайте и разходите за избрания грил.  “Качественият грил с доживотна гаранция е най-важното нещо”, казва Катрин Дъглас от TCP Custom Outdoor Living в Хюстън.

2.Не пестете пари за плотове

Плотовете ще определят стила на вашата лятна кухня. Изберете камък или друг материал, който да дава облика на вашата външна кухня или да осигурява забавен акцент.

Практически съвет – добавете достатъчно голям плот около грила.  Без значение колко малка е лятната кухня, тя трябва да има достатъчно голям плот, на който да има място да оставите приборите, суровата и сготвената храна.

Ако плотът е от камък, трябва да го импрегнирате след инсталирането му. Предвидете повторно импрегниране след няколко години, ако искате да избегнете петна и нежелано оцветяване в следствие на взаимодействие с мазнини и метални предмети.

8 съвета за вашата лятна кухня-барбекю

Снимка: https://pixabay.com/

 

И накрая, използвайте добре шкафовете под плота. Това е отлично място за съхранение, което предлага и други удобства като хладилник под плота, например.

3. Изберете красив гръб

След като сте инсталирали плота, украсете лятната кухня с привличащ вниманието гръб.  Освен че осигурява ярък акцент, открояващият се гръб добавя и завършващ щрих, като същевременно предпазва приборите и храната да не паднат от задната част на тезгяха.

4.Грил за опушване на месо

Опушването на месо набира популярност и ако сте фен на пушените меса, може би трябва да предвидите и грил за опушване на месо. Той може да се използва и като вторичен  грил при по-големи събирания.

8 съвета за вашата лятна кухня-барбекю

5.Външен хладилник

Търсите място за съхранение на напитки или начин да запазите храната охладена преди печене или сервиране? В този случай,  външният хладилник може да бъде чудесно допълнение към лятната кухня. Можете да направите крачка напред, като включите и машина за лед.

6.Мивка

Близкият източник на вода е удобен при приготвянето и почистването на храната. Ето защо препоръчваме малка мивка за всяка лятна кухня. Само имайте предвид, че добавянето на мивка изисква допълнителни водопроводни и канализационни линии, което може да се окаже нелека задача. Мивката, заедно с всеки хладилен агрегат ще трябва да бъде зазимявана в студен климат.

7.Пещ за пица

Повечето ландшафтни експерти поставят пещта за пица сред задължителните неща за една лятна кухня. В пещта могат да се пекат различни неща – от хляб и баница до пуйка и агне.  Предвидете достатъчно място от двете страни на пещта за работно пространство.

8 съвета за вашата лятна кухня-барбекю

8.„Ядлива“ градина

Лесно добавяйте пресни билки и зеленчуци към ястията си на открито, като направите градина с подправки и зеленчуци близо до грила и зоната за приготвяне на храна. Близката леха с билки като розмарин, мащерка, градински чай и магданоз, е приятно улеснение за готвача на открито. Ако имате повече място, посадете зеленчуци и летни фаворити като домати и чушки.

8 съвета за вашата лятна кухня-барбекю

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment