HomeМодерен ДомЦветни палитри за изискана атмосфера

Цветни палитри за изискана атмосфера

Британските архитекти боядисват цялото помещение в един цвят и това придава изключително спокойствие на атмосферата – чисто е, елегантно е, наистина красиво, наистина изглежда нарочно. Бяло, черно и сиво са цветовете, които придават изтънченост на дома ти – наричани още „неутрални,“ те са красиви, загадъчни и все пак лесно се живее с тях – архитектите не случайно ги препоръчват. Поразителното е, че при един цвят боя има твърде много избор – дизайнерите в днешно време разполагат с цяла дъга от бели нюанси, сенки и тонове.

Не можеш да сбъркаш, например, с гълъбово бяло, нито със сиво синьо, нито с лавандулово сиво. Сиво синьото е синевата на измитото небе след като бурята е преминала. Лавандулово сиво е цвета на среднощния здрач. Меко красиви – неутралните цветове не крещят, не заставят, можеш да ги съчетаеш с всичко. Хубаво е да се използват много неутрални цветове, за да се балансират ярките и да си почине окото. Ярките цветове се използват в малки дози, защото внасят силна енергия в пространството. Но, ако си по-смел, може да потърсиш контраста на два напълно противоположни цвята – студен в комбинация с топъл – да речем синьо и оранжево.

Може да избереш палитра с три различни цвята. За да се спази правилото за добра пропорция в нея се въвежда правилото за баланс 60%-30%-10%. В една всекидневна, единият цвят (60%) е за стените, акцентите, килимчетата и дивана. Вторият цвят (30%) е за завесите, драпериите,  столовете или аксесоарите. Третият цвят (10%) остава за възглавничките, картините и декорациите.

Топлите и студените цветове радикално влияят на твоето настроение – ти емоционално реагираш на различни цветови комбинации. Хладните цветове създават наистина успокояваща и изтънчена атмосфера и са отлични за спални и места за релаксация. По-топлите цветове омагьосват окото и са чудесни за офиси и детски стаи.

Ако улучиш точния баланс на цветовете твоята света обител ще излъчва елегантни, деликатни вибрации и ти ще се чувстваш неземно.

Разгледайте още една цветна статия за Карим Рашид – стихията в света на дизайна

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment