Trending News
HomeАпартаментиCode Blue: съвети за това как да въведете в интериорния дизайн на дома си един от най-популярните цветове

Code Blue: съвети за това как да въведете в интериорния дизайн на дома си един от най-популярните цветове

”Любими са ми тъмните тонове, смятам, че те придават много дълбочина и трезвост на дома”, казва архитект Марта Район.

В известния си наръчник ”Психология на цветовете” експертът Ева Хелер документира в амбициозна първа глава множество аспекти, свързани със символиката, историята и комуникативното използване на синия цвят. Като начало в книгата се изтъква фактът, че това е любимият цвят на 46% от мъжете и 44% от жените – и, което е още по-хубаво, цветът практически няма конкуренция.

Конкретно за дома, се отбелязва, че ”синьото е хладно, но успокояващо и се използва в спалните”. Освен това ”синьото има най-важното си значение в символите, в чувствата, които свързваме с него. Това е цветът на всички добри качества, които се признават с времето, на всички добри чувства, които не са доминирани от обикновена страст, а се основават на взаимно разбиране. Няма отрицателно чувство, в което синьото да доминира. Нищо чудно, че цветът е толкова популярен.

За да разгледа приложенията, които тази хроматична гама придобива в дома, където става все по-значима, Марта Район, ръководител на собственото си едноименно студио за архитектура и интериорен дизайн ”Marta Rayón Estudio”, споделя с испанския Vogue своите препоръки, трикове и професионални интереси.

unspash

unspash

Какъв според вас е най-добрият начин за балансирано въвеждане на синьото в интериора на дома?

– Добър начин да го въведем е като създадем гама от три цвята (не повече): неутрален като основа, преобладаващ и водещ цвят и друг цвят, който му съответства и който се въвежда в малки количества.

Какви усещания според вас носи този цвят в пространството?

– Да се говори за синьо е като да се говори за сиво – има безкрайно много нюанси и какво може да се постигне с тях. Любими са ми тъмните нюанси на синьото, мисля, че те придават много дълбочина и трезвост. Също така известното и много актуално синьо на Klein, което придава забавни щрихи и е способно да повиши стила на всяко пространство.

Кои конкретни нюанси на синьото използвате по-често в дизайна си в момента?

– Силни, тъмни тонове. В момента боядисваме коридора на една къща и детайлите в дограмата ѝ в петролно син тон. Обожавам този цвят, той е елегантен, но в същото време внася рисковано и страстно докосване.

Кои са любимите ви предмети, когато става дума за въвеждане на този цвят?

– Произведенията на изкуството, орнаментите или живописната декорация винаги са приоритет – ресурс, способен да промени изцяло пространството. Голям привърженик съм на използването на рискови цветове в стратегически точки на дома, а правилният нюанс на синьото може да добави уникален щрих в една стая. Обичам да го внасям и в малки аксесоари, като нощно шкафче, малка лампа за четене или възглавници. А за по-смелите читатели, напоследък съм очарована от легла или табла от синьо кадифе.

С какви други цветове комбинирате синьото?

– Никога няма да сгрешите ако комбинирате синьо и бяло. Когато избирам цвят, обичам той да заема централно място, затова винаги го съчетавам с неутрални основи.

IG: Marta Rayón Estudio

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment