Trending News
HomeДекорацияКак да декорираме дома си за Великден

Как да декорираме дома си за Великден

Великден е време за празнуване, за нови начинания, за радост. Изминаха две трудни година и това ще бъде първият ни Великден след COVID мерките в България. Така че го направете специален за Вашето семейство. Ние от moderendom.net ще Ви представим идеи с лесни декорации за празника.

Великденските дни са едни от онези редки празници – в съперничество само с Коледа – в които почти всеки в България има възможността да спре работа и да прекара малко време у дома с близките си.

Ако сте решили да бъдете заедно цялото семейство този Великден, създайте перфектна пролетна обстановка, на която всеки може да се наслади.

Най-доброто място да започнете новата декорация за Великден е  сервирането на масата. Великденската трапеза често се превръща във фокус на тържества, така че ако ще украсявате едно нещо, нека да бъде тя. Изберете щрихи във винтидж стил, като порцелан с избледнели флорални дизайни и ретро стъклени изделия. Изградете красива изложба от пролетни цветя, за да създадете поразителен централен елемент, който ще удиви вашите гости. Изнесете най-добрите си прибори за хранене и включете всички детайли, от поставки за маса и салфетки до красиви солници и мелнички за пипер.

Добавете традиционни елементи – боядисани яйца в чаени чаши, купи или дори ги поставете във високи буркани. Използвайте обикновените си домакински принадлежности, за да направите уникална Великденска украса.

Задължително ангажирайте за празника децата с боядисването на яйцата и правенето на козунака. Именно това е най- вълнуващата част от празника в България –  месенето, боядисването и след това боренето с яйца.

Имате нужда от по – конкретни идеи? Вижте по -долу нашите съвети за декорация на дома за Великден

1. Боядисайте и украсете яйцата с временни татуировки и детски рисунки

Временните татуировки, които се предлагат във всякакви дизайни са фантастичен начин да добавите бързо и лесно декорация към яйцата. Всяка домакиня знае от баба си доста трикове за боядисване на яйца, както и „шаренето“ им с различни шарки. Използвайте въображение, а дайте на децата и те да използват своето. Домът, в който звучи детска глъчка и смях е най – уютен.

2. Омесете козунак – бъдете креативни

Какъв по силен акцент от обредния сладък хляб, който е така обичан в България. Козунак. Той символизира тялото на Христос и е важен елемент от празника. Ако решите да го омесите у дома това ще създаде приятни спомени на децата Ви, а също така може да бъде главния герой на трапезата Ви. Ако знаете какъв е аромата на прясно изпечен козунак, няма смисъл от повече приказки. Декорацията не е само външна украса – тя е цялостно създаване на усещане за уют.

3. Използвайте пролетни цветове в аранжирането и подредбата на масата

Подредете масата си за хранене с много цветове и свежи цветя. Класическата маса създава  усещане за спокойствие. Ще прекарате на нея дълги, мързеливи закуски през уикенда или обеди с приятели.

Цветните свещи ще внесат жизненост в подредбата на масата ви, дори ако не ги запалите, а столове, боядисани в ярки, черешови нюанси, ще доставят радост на вашата трапезария през цялата година.

4. Направете арка от великденски балони

Арка от балони с маргаритки, нанизани над великденска маса. Звучи и изглежда страхотно!

Арката от балони със сигурност ще се хареса на децата, които в някой момент ще може и да поиграят с тях.

Гирлянд от балони, поставен по протежение на масата, е друг начин да украсите великденско парти. Използвайте полунадути балони в меки, пастелни цветове.

5. Направете украса от опаковани подаръци

Придайте на коридора си гостоприемно усещане и посрещнете гостите си с удивителна великденска декорация. Опаковайте подаръци в шарена хартия. Добавете декорации, вдъхновени от ушите на зайчета, плюс хартиени цветя и панделки. Можете дори да опаковате празни кутии и да ги държите само декоративни, за да ги използвате година след година. А може и да бъдат истински подаръци. Въпрос на бюджет.

6. Използвайте ароматни пролетни цветя, за да създадете красива централна част на трапезата

Цветята не само ще направят красива централна част на вашата великденска трапеза, цветовете на нарциса и клонки розмарин, ще излъчват и прекрасен пролетен аромат. Подредете цветята в плетена кошница, след това  добавете зелен мъх и набодете клонките розмарин в почвата. Поставете боядисани яйца върху хартиени сламки и добавете към украсата за Великден.

7. Украсете масата с боядисани яйца

Великден не е истински без писаните великденски яйца. Това е  проста и същевременно елегантна украса.

Изберете голяма керамична  купа с модерна провинциална визия и внимателно , я напълнете смес от различни по големина боядисани яйца. Бели съдове и флорална зеленина, ще внесе магия у дома Ви. Разбира се тук винаги можете да разкажете и историята на боядисването на яйцата и как сте се забавлявали с децата, докато сте го правили.

8. Използвайте смело  флорални аксесоари

Има нещо толкова ярко  във флоралните аксесоари – независимо дали са в покривки за маса, калъфи за възглавници , салфетки или завеси –  те ни напомнят за естествения свят, природата която се намира пред вратата (и избухва с нов живот, точно сега през пролетта).

Ако сте достатъчно смели,  опитайте да комбинирате флорални щампи.  За да се „връзват“ едно с друго се уверете, че основният цвят си отива с всяко от различните парчета – например как цветята изглеждат великолепно едно до друго.

9. Закачете вдъхновен от Великден венец на вратата

Независимо дали ще решите да направите свой собствен Великденски венец или ще решите да си купите, има много стилове, от които да избирате и те да отговарят на вашия личен вкус.

Свежите цветя винаги са прекрасна идея за тези венци, но има и множество екологични такива, които могат да се използват повторно.

10. Добавете акценти с боядисани яйца около къщата

Декорациите за яйца не трябва да се ограничават само до масата в трапезарията. Опитайте се да намерите други възможности за дизайн, за да ги включите в дома си.

Може да ги поставите на дъното на лампа, да пуснете няколко в саксии с растения или да напълните някои вази с тях. Ако използвате едни и същи цветни яйца в дома си, декорациите ще се връзват добре в цялата къща.

11. Играйте с пастелни нюанси

Пастелните цветове се използват отново и отново за великденска украса – може би поради техните леки и ярки пролетни асоциации.

Ако не искате да използвате великденски аксесоари, като яйца, тогава друг начин да постигнете сезонна визия е да експериментирате с различни нюанси на един и същи цвят – било то синьо, розово, зелено, жълто и лавандула – тъй като това ще създават разнообразие от тонове, напомнящи природата. Добър начин да направите това е с чинии върху масата или с акценти в стаята.

12. Празнувайте Великден с бунт от пролетни цветове

Може ли този великденски бюфет да бъде по-радостен? Със свежи сини, зелени зелени, слънчево жълти и горещо розово, тази идея за трапезария за палитра на дъгата от пролетни цветове няма как да не ви накара да се усмихнете.

13. Великденския заек, като мотив

Ето един прост начин да въведете фина великденска тема в стаята – просто добавете възглавница, покривка или дори кърпа за чай с хубавичко зайче. Не е сред най-традиционните мотиви в България, но добива все повече популярност в декорацииите.

14. Напълнете къщата с цветя

Времето за хранене не трябва да е краят на това сезонно декоративно пътешествие – можете да украсите с цветя  цялата къща. Добавете цветя като акценти без да прекалявате.

Създайте деликатен венец, като използвате листа, папрати и сезонни цветя на интервали по дължината на цветарския проводник и го окачете, за да внесете пролетно настроение в каквото и пространство да се намира.

Нарциси или лалета в бяла керамика и на фона на грубо обработени дървени повърхности засилват чара.

15. Включете различни естествени материали за свеж пролетен вид

Цветовете не са единственият начин да внесете природата у дома. Включвайки различни естествени материали около дома си, вие давате почит към майката природа, без дори да осъзнавате.

Неутралната природа на дървото помага на други великденски аксесоари да се открояват – на красивите зайчета и зеленината да изпъкнат.

16. Обърнете внимание на жълтите детайли

С видения на нарциси, бръмчащи пчели, малки пиленца и тези първи слънчеви дни, жълтото в много отношения е цветът на пролетта. Така че навсякъде може да се вмъкне във вашия дом, толкова по-добре.

Да не говорим, че това е моментално средство за повишаване на настроението.

17. Добавете малко джингам

Джингам е весел принт, който ни напомня за приятните дни, прекарани на слънце с храна и приятели. Така че внасянето на тази традиционна щампа за пикник в домовете ни за Великден ще работи като прекрасен фон за сезонни аксесоари като боядисани яйца и нарциси.

18 . Представете кокичетата в монохромна палитра

Букет кокичета, завързани с връв, създава очарователна обстановка, особено сред смесица от обикновен бял порцелан и стъклени изделия.

В заключение: Как да украсите  къщата си за Великден?

Ако търсите идеи за великденска украса, да се надяваме, че много от идеите по-горе ще ви вдъхновят! Не можете да сбъркате с цветя, така че се възползвайте от свежи, както и от изкуствени. Украса на врати, первази на прозорци, конзолни маси, трапезни маси, камини… списъкът е безкраен! Всичко с яйца, пилета и зайци също ще предаде великденско усещане, така че потърсете мотиви, стикери и фигури, които можете да вплетете във вашия декор.

Как да направите декорация за Великден с малък бюджет?

Лалета, нарциси, черешов цвят, красиви цъфнали клонки са лесно достъпни по това време на годината. Може да ги наберете от градината.  Все пак са първите пролетни дни. Нека внесем пролетта у дома. Използвайте много зеленина  за акцент на масата, закачете Великденски венец на входната си врата, за да посрещнете гостите за празника със стил.

Използвайте това, което вече имате! Останали декорации от рождени дни, момичешки партита или бебешки кръщенета могат да бъдат използвани като „пролетен“ декор. Балони в пастелни цветове също ще  се впишат в схемата. Донесете саксийни растения и цветя от градината и вземете евтини китки нарциси от супермаркета, за да ги изложите в кани и вази. Празните стъклени буркани, навити в градински канап или потопени в останала боя, правят сладки свещници, а красивите купички за хапки могат да бъдат пълни с шоколадови яйца, за да се направи украсата.

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment