Trending News
HomeОбзавежданеИнтериорИдеи и трикове за обзавеждане на красива малка спалня

Идеи и трикове за обзавеждане на красива малка спалня

Малката спалня може да се превърне от недостатък в преимущество с малко креативност. С правилното обзавеждане и ефективно използване на всеки сантиметър от пространството, лесно ще добавите визуално няколко квадратни метра повече.

И така, как да обзаведем малка спалня?

Има много идеи за обзавеждане на маломерна спалня, които могат да ви помогнат да осъществите интериорните си решения. Изберете мебели, които могат да направят повече: нощно шкафче, което можете да използвате и за тоалетка; легло с ракла, която предлага достатъчно място за съхранение; скрин, който може да бъде и шкаф за телевизор.

Всяка мебел в малката спалня трябва да е необходима, така че да няма нищо излишно. Претъпканото пространство отнема въздуха и светлината и ви кара да се чувствате дискомфортно.

Избягвайте големите легла, защото те заемат твърде много място. Имайте предвид, че трябва да оставите около 50-60 см свободно пространство от двете страни на леглото. Ако това не е възможно, го доближете до стената или в ъгъла. Така ще имате лесен достъп поне от едната страна. Можете да го превърнете и в кушетка за през деня с много възглавници и ярка, свежа кувертюра.

Добра идея за миниатюрната спалня е и  да изберете легло без табла, тъй като с такъв модел ще спестите още 8-9 сантиметра от цялата ширина и можете да го доближите максимално до стената.

Добра идея е да се насочите също така към висок гардероб с плъзгащи врати и голямо огледало. Отражението в него ще увеличи визуално помещението. Плъзгащите врати също така спестяват място и не се налага да съобразявате гардероба с другите мебели.

Използвайте тези идеи за обзавеждане на малки спални в най-подходящия вариант за вас, така че да се чувствате приятно и уютно.

Ето и още някои идеи за красива малка спалня:

  • Завесите с дължина до пода правят тавана по-висок и придават аристократичен стил на помещението. Ако имате късмета спалнята да е с голям прозорец, не бързайте да го скривате изцяло. Изберете ярки и леки завеси в унисон с цвета на стената, за да подчертаете непрекъснатостта на повърхността;
  • Като цяло трябва да избягвате твърде много декорации, тъй като стаята ще изглежда малка и неподредена. Затова по-скоро се насочете към голяма картина на стената и голяма ефектна ваза с цветя върху нощното шкафче или скрина;
  • Материали като метал и стъкло отразяват светлината и правят стаята по-светла и голяма;
  • Рафтовете на стените, които са на нивото на очите са идеални за нещата, които използвате всеки ден. Всичко останало, което не използвате в ежедневието, можете да организирате на високи рафтове под тавана;
  • Изберете висящи или стенни лампи вместо подови или настолни. Използвайте повече изкуствена светлина, ако стаята е наистина малка. Стенното осветление визуално разширява стаята. Може да е добра идея да поставите интересно осветление към картината, така че таванът и стената зад леглото да са окъпани в светлина;
  • Поставете телевизора на стенна поставка, за да не заема допълнително място.

Цветове за малка спалня за повече уют

Светлите цветове са чудесни за визуалното увеличаване на малките спални. Тъмните нюанси и приглушената светлина пък са по-добрият избор за спалня, която ще използвате само за сън. Те ще ви осигурят спокойствие и уют, които ще допринесат за пълноценната ви почивка.

Добре е да се придържате към един цвят и една интензивност, така че да осигурите хармония в стаята. Подходящи цветове са синьо, кафяво, розово, синьо-зелено. Ако изберете белите стени, може да ги освежите с ярък акцент, който е в унисон с обзавеждането.

Цветните тавани пък ще придадат повече жизненост на спалнята, особено ако стените ви са бели или в неутрален цвят. В този случай обаче не прекалявайте с ярките акценти в стаята.

Малката спалня може да бъде предизвикателство, но с няколко добри идеи не е трудно да я превърнете в свой оазис на спокойствието. С подходящ цветови дизайн и функционално обзавеждане вниманието ви лесно ще бъде изместено от малката квадратура към приятния интериор.

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment