HomeТаванЕдна мансарда точно под звездите. Идеи за таванското помещение

Една мансарда точно под звездите. Идеи за таванското помещение

Ако не можете да си спомните текста на група Тангра, Ви съветваме веднага да чуете песента „Богатство“. В нея много точно може да откриете романтичната страна на това, да живеете в пространство под покрива: „… на последния етаж, в една мансарда точно под звездите…“. Може би вече си тананикате текста, искате да закупите мансарда, или просто обмисляте как да превърнете прашния склад на тавана в уютен дом. Тази статия е точно за това. За да организирате правилно таванското помещение, е важно да го проектирате правилно, спрямо функциите, за които ще го използвате. Прочете някои съвети още преди да започнете.

Помислете за покрива и течовете.

Не започвайте ремонт на подпокривното пространство, ако не сте убедени, че покривът е в отлично състояние. Инвестирайте в добра топло и хидро изолация, която да Ви осигури комфорт и енергийна ефективност, независимо дали ще ремонтирате стара сграда, или строите нов дом. Може да ви се стори скъпо, но ще имате здрав „покрив над главата“ си и в дългосрочен план ще се чувствате сигурни и спокойни. Важно е и в никакъв случай не пропускайте тази стъпка, когато мислите за таванското помещение.

Решете проблемите с осветлението и вентилацията на мансардата.

„…прозорецът е моята врата…“ е логичното продължение. Вие ще трябва да проветрявате и да имате достатъчно естествена светлина. Изберете високо качествени прозорци и ги разпределете оптимално. Ако не искате да Ви е горещо през лятото и студено през зимата, те ще трябва също така да отговарят на определени технически параметри. Важно е през прозореца да няма много топлинни загуби през зимата, а през лятото е хубаво да има щори.

Помислете за предназначението на таванското помещение.

Ако сте готови с първите две стъпки, е време да помислите за това – как точно искате да използвате подпокривното пространство. То е идеално както за спални, така и за кухня, всекидневна и хол. Много хора изграждат ателиета, офиси, творчески кътове. Разбира се, възможно е да организирате и цяло функционално жилище. Броят на контактите и ВиК инсталацията могат да се проектират  най-лесно в този етап.

Превърнете недостатъците в ефект.

Предизвикателствата на подпокривното пространство определено са скосовете и колоните. Ако правилно проектирате дизайна обаче, можете да ги превърнете в ефект. В нишите може да организирате гардеробна за обувки (мечта за всяка дама), да разположите кухненските плотове или други ниски мебели, да направите библиотека, открити ниски рафтове или огромни вградени гардероби. Колоните и комините могат да се превърнат в чудесен акцент, който подчертава духа на Вашата мансарда – облицовайте ги с дърво или камък, или пък оставете тухлите да се виждат.

Подпокривното пространство и организацията му може да Ви даде доста поводи за творчески размисъл, но със сигурност може да се превърне в любимо за Вас и семейството място в дома Ви.

Разгледайте други завършени проекти за усвояване на таванското помещение и почерпете вдъхновение.

Прочетете и Оригинален интериор на таванско помещение с интересни елементи

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment