HomeДекорацияИдеи и съвети за поставяне на ламиниран паркет върху стена

Идеи и съвети за поставяне на ламиниран паркет върху стена

Въпреки, че е създаден за монтаж върху пода, ламинираният паркет изглежда невероятно красиво върху стени. Напоследък е много модерено и все по-често срещаме подобни примери в съвременните интериори на жилища и офиси, така че реших да обърна внимание на темата тук.

В повечето от случайте ламинираният паркет се избира като довършителен материал само за една стена в стаята или за част от нея с цел създаване на контраст или така наречената акцентираща стена. Разбира се, нищо не ви пречи да направите това с всичките стени в стаята и несъмнено това ще изглежда страхотно, но се пригответе да ви излезе скъпо.

idei-i-saveti-za-postavqne-na-laminiran-parket-varhu-stena-1g

В редовете по-долу ще обърна внимание на предимствата и недостатъците, които предлага този материал и монтажа му върху стена. Ще обърнем внимание на начините на монтаж, за да добиете ясна представа, че това не е нещо много сложно, с което бихте могли да се правите сами.

Предимства

Основните предимства при използването на ламиниран паркет върху стена пред познатите ни ПВЦ и МДФ плоскости е неговата здравина. Ако при стандартните плоскости има реална опасност от пробиване на горния слой при сравнително лек удар, тук нещата са коренно различни.

Друг огромен плюс е голямото разнообразие от текстури и цветове, в които се предлага ламинирания паркет. Това ви позволява да придадете различно усещане в стаята, като може да заложите на модерно излъчване или на рустикални мотиви.

Сравнително лесен за монтаж, ламинирания паркет няма да ви създаде главоболия, особено ако имате необходимите инструменти, време и разбира се – желание. Не на последно място, едно от предимствата на ламината е в екологичното му представяне. Той не съдържа никакви токсични изпарения, така че е идеален за широко приложение в жилищни помещения, дори и в детски стаи.

Недостатъци

За съжаление, този начин за декорация на стена има и недостатъци. За щастие те не са толкова много, а именно :

 • Податливостта на материала към поглъщане на влага. Това означава, че ако бъде монтиран във влажни помещения може да се получи деформация или подуване на панелите.
 • Чувствителен е към резки температурни промени. Този недостатък трябва да се вземе под внимание, особено когато обмисляте да облицовате стените на кухнята например.
 • Не на последно място е цената. В сравнение с обикновените ПВЦ панели, ламинираният паркет струва от 2 до 5 пъти по-скъпо. Въпреки, че крайният резултат си заслужава, цената трябва да се вземе под внимание, особено когато сте решили да облицовате по-голяма повърхност.

Монтаж

idei-i-saveti-za-postavqne-na-laminiran-parket-varhu-stena-2g

Има два основни начина за монтиране на ламинат върху стена – чрез директно залепяне за стената или чрез използване на предварително създадена рамка. Кой от двата начина ще изберете зависи до голяма степен от състоянието на стената, която ще облицовате.

Ако стената е гладка, права и без деформации – тогава няма нищо по лесно от директното залепяне на ламелите върху нея. Когато обаче стената е деформирана, с груба замаска или има неравности, то тогава задължително трябва да изградите така наречената “скара”, чрез която да уеднаквете нивата и да получите равна стена.

Ето и две видеа, които показват нагледно монтажа на ламинат върху стена. На първото видео младо семейство (непрофесионалисти) монтират ламинит върху стена, чрез директно залепяне на ламелите върху стената, а на второто се вижда лепенето върху предварително изградена скара.

https://youtu.be/R9WBaAiaeyU

Няколко съвета :

 • Ако се наложи да правите скара, може да изградите такава от дървени летви или от алуминиеви профили, предназначени за гипсокартон.
 • Ако изграждате скара, използвайте разстоянието между стената и ламината за прекарване на кабели, поставяне на допълнителен топло и звукоизолиращ материал.
 • Панелите могат да бъдат фиксирани към стената, както вертикално, така и хоризонтално. Ако имате намерение да покривате цяла стена от пода до тавана, то по-добре да се започне от върха.
 • Оставяйте задължително разстояние от всяка стена с големина от около 1 см. Така ще си спестите главоболия, ако паркета промени формата си, заради влага или температурни промени. Завършете с декоративни лайсни и первази.
 • Ако решите да лепите ламелите директно за стената използвайте полиуретаново лепило за залепване на вътрешна и външна топлоизолация. Изпробван и добре работещ метод, който ви гарантира сравнително бавно стягане, позволяващо ви вторични корекции и огромна здравина след като стегне.

Накрая остана да се погрижим и за вашето вдъхновение. Събрахме няколко от най-интересните примери, които успяхме да намерим. Ако и вие имате какво да покажете, не се колебайте да ни изпратите снимки от вашите проекти, като използвате формата за коментари в края на статията.
laminat na stene
idei-i-saveti-za-postavqne-na-laminiran-parket-varhu-stena-4g idei-i-saveti-za-postavqne-na-laminiran-parket-varhu-stena-5g idei-i-saveti-za-postavqne-na-laminiran-parket-varhu-stena-6g idei-i-saveti-za-postavqne-na-laminiran-parket-varhu-stena-7g idei-i-saveti-za-postavqne-na-laminiran-parket-varhu-stena-8g

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

Comments
 • Чудесен материал, много интересно ми стана. А дали ще може да се сложи ламинат върху входна врата?

  October 19, 2018
 • При лепене трябва ли да се маха клик системата

  January 20, 2019
  • Здравейте,
   Не е нужно, дори е препоръчително да остане. По този начин, ще постигнете по-добра свързаност между отделните ламели.

   January 20, 2019
 • здравейте, може ли да се сложи върху стена направена с кнауф?
  Дължина на стената 4,30 х 2,45 м

  June 3, 2019
 • Здравейте, и ние сме запалени по интериорните идеи,макар и без много средства.Сами си изработихме стената на спалнята с ламиниран паркет,по идея на моя съпруг.Само че започнахме от горе надолу.Върху предварително поставена конструкция за гипс картон и вата.Не стана с пистолет за пирони,затова му дойде идеята за двойно залепващо тиксо.Получи се перфектно!
  Исках да прикача и снимки,но не знам как.

  August 13, 2019
 • Търся добър майстор да сложи ламинат върху стара ламперия на стените Помещението е около 25 квадрата Моля за съдействие

  February 14, 2020
 • Здравейте може ли ламината да се сложи искам в стената на стълбището

  March 2, 2020
 • Здравеите може ли ламината да се постави върху варова стена ,която е боядисана и права и съответно преди лепенето на самия ламинат грундирана благодаря..

  January 12, 2021
 • Здравейте! Много интересна статия! Може ли ламинатът да се монтира за стена чрез PVC винтове или дюбели?

  August 9, 2021

Leave A Comment