Trending News
HomeАпартаментиПлюсове и минуси на апартамент на последния етаж

Плюсове и минуси на апартамент на последния етаж

Обикновено апартаментите на първия и последния етаж не се радват на особена популярност от купувачите. Което поражда много слухове и догадки, но в същото време няма еднозначно мнение дали си струва да ги купите. Днес в Модерен дом ще ви покажем основните плюсове и минуси на апартамент на последния етаж, за да опростим значително вашия избор.

Плюсове

Цена

Обикновено цената на апартаментите на така наречените екстремни етажи е с 10 процента по-ниска от тази на апартаментите на средните етажи. Ето защо, ако бюджетът ви е ограничен, но искате да закупите апартамент в добър район, трябва да разгледате по-отблизо горните етажи. Тези апартаменти обикновено се продават по-дълго и собствениците могат да се съгласят на пазарлък, за да продадат скоро.

Няма съседи отгоре

За тези, които са уморени от шумни съседи отгоре, това ще бъде основното предимство. Децата няма да тичат и да търкалят коли над главите ви, никой няма да започне да мести мебели и да ви пречи на почивката. Като цяло собствениците на апартаменти на последните етажи се оплакват по-малко от чуваемостта. В крайна сметка те са заобиколени от много по-малко апартаменти. Това включва и риска от наводнение. Ако няма съседи отгоре, има по-малък шанс апартаментът да бъде наводнен и да се наложи ремонт. Освен това, ако съседите са наводнени, далеч не винаги е възможно да получите обезщетение от тях.

По-малко хора на място

На последния етаж обикновено влизат само живеещите там или техните гости. Затова обикновено там е по-чисто и по-тихо. И рискът от грабеж е по-малък. В крайна сметка всички съседи са познати, непознатите са рядкост, за крадец е по-трудно да се промъкне в апартамент незабелязано.

Изглед от прозореца

Обикновено от прозорците на последните етажи се открива прекрасна панорама. А също така изгревът и залезът се виждат отлично, ако близки сгради не пречат на гледката. Това е една от основните причини много хора да предпочитат по-висок етаж.

Много светлина

Дърветата не блокират прозорците и повече естествена светлина прониква в апартамента, можете да спестите малко от електричество. Освен това по този начин е много по-уютно и комфортно.

По-малко мръсотия

Нищо не лети отгоре към балкона и през прозорците, там няма кой да изхвърли боклука. Прахът се натрупва по-бавно и може да се отстранява по-рядко, отколкото на по-ниските етажи.

 

Минуси

 

Теч от покрива

Въпреки че съседите не могат да ви наводнят, винаги има риск от теч на покрива. В този случай обезщетението трябва да бъде поискано от управляващото дружество чрез съда или в зависимост от управлението на сградата.

Проблеми с асансьора

В кооперации с асансьор, в случай на повреда, ще трябва да се качите по стълбите до 7-мия етаж или по-високо и да вземете покупки, колички или деца. Ако има повече от един асансьор, тогава неудобството ще бъде по-малко.

По-трудно се продава

Много често при избора на апартамент купувачите дори не се съобразяват с апартаментите на най-високите етажи, а в сайтовете избират средните етажи при търсене. В този случай те може да не видят апартамента за продажба.

Проблеми с вентилацията и налягането на водата

Обикновено при стара сграда системата за водоснабдяване и вентилация е настроена по такъв начин, че водоснабдяването се извършва от долните етажи нагоре. Вентилацията е същата. Ето защо е по-добре да инсталирате принудителна вентилация на горните етажи.

Шум от асансьора

Ако асансьорната шахта е точно над площадката на последния етаж, бръмченето ще пречи. Но в новите сгради асансьорът изобщо не се чува, така че този минус е много относителен.

Страшно е да се мият прозорци

Много хора се страхуват от височини, поради което почистването на прозорците се превръща в проблем.

 

Трудност при повдигане на мебели

Ако асансьорът е малък, тогава големи мебели и оборудване просто няма да се поберат там и ще трябва да го пренесете нагоре по стълбите. Това значително оскъпява услугите на хамалските услуги.

Студ

Често на горните етажи е по-студено, отколкото на средните и трябва допълнително да изолирате помещението или да използвате нагревател.

В обобщение

Както всеки друг избор, апартаментите на последните етажи не могат да се нарекат еднозначно лоши – те имат своите недостатъци и предимства. Трябва да помислите в коя сграда се намира апартаментът, дали харесвате района, да поговорите със съседите и да определите важни критерии за жилището за себе си или семейството. Вземете предвид всички тези фактори и като цяло, можете да изберете най-добрия вариант, който ще ви подхожда.

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment