Trending News
HomeОбзавежданеКое е най-важното, за да се чувствате добре у дома

Кое е най-важното, за да се чувствате добре у дома

Безспорно е, че домът трябва да е красив, уютен и да отразява индивидуалността на живеещите в него. Случва се обаче красотата и индивидуалността да са за сметка на удобството. Домът с елегантна визия понякога се оказва много различен от дома, в който готвите, почивате си, отглеждате децата си, работите, посрещате гости. Хората са склонни да жертват функционалността в името на естетиката. Проблемът е, че осъзнават грешката си месец-два след като обживеят жилището и усетят, че имат трудности с извършването на елементарни, ежедневни дейности.

За да избегнете подобна ситуация, вижте кое е най-важното, за да имате дом, който поддържате с лекота, удобно ви е да готвите, да си почивате, да работите, да играете с децата си в него.

Функционални мебели

Табуретки и холни маси с място за съхранение; помощни маси на колелца; работни бюра, които са удобни, но в същото време нямат стерилното офис излъчване; етажерки, подходящи за малки пространства; кухненски органайзери и органайзери за баня, от които всичко се вади и прибира лесно; хитри решения за антре… Подбирайте обзавеждането така, че дори най-малките неща като органайзера за бюро и рамките за снимки и огледала да са функционални.

 

 

Какво значи това?

• Да са направени така, че да ви е удобно да извършвате ежедневните си дейности – работа, готвене, пране, прибиране на чисти дрехи, гладене, почивка и хоби занимания, грижа за децата. Ако ви се налага да разместите една маса, две кресла и три стола, за да ползвате работния си кът, значи нещо не е наред. Или не сте разпределили мебелите добре, или не сте избрали подходящите мебели за пространството, с което разполагате.

• Да ви позволяват лесно да поддържате дома си в ред. Най-лесният начин жилището ви винаги е да чисто е подредено е като връщате всяка вещ, там, откъде сте я взели. Това е възможно, ако всичко ви е достъпно. Например, правите сладкиш и използвате един куп четки, бъркалки, шпатули, след това ги измивате и трябва да ги приберете. Само че за целта трябва да се качите на стол, да разместите една-две кутии във високите шкафове и да тикнете там всичките неща. Затова отлагате прибирането им, слагате ги на друго място. Процедирате по същия начин и със съдовете, с подправки и така, докато в кухнята настъпи хаос и се наканите да я подредите. Ако имате кухненски разтегателен органайзер с рафтове и контейнери например, може да подредите в него всички прибори, независимо колко често ги ползвате. Взимате ги лесно, връщате ги лесно, където им е мястото.

• Да отразяват начина ви на живот. Например, често посрещате гости. Затова са ви необходими допълнително закачалки, голям сушилник за чаши и чинии. От друга страна, не ви се иска да подчинявате цялото си обзавеждане на моментите, в които имате гости. В антрето може да сложите закачалки с отваряеми елементи. Когато не ви трябват, просто ги прибирате навътре и не се поддавате на изкушението да превърнете закачалката в склад за дрехи. В кухнята си слагате нормален по размер сушилник, а когато миете чинии след парти, вадите сгъваемия.

 

Достатъчно пространство и светлина

Ако жилището ви е тъмно и задръстено с вещи, няма да се чувствате добре. Ще ви е трудно да го поддържате чисто. Хаосът и прахът ще ви създават усещане за потиснатост и тревога.

Атакувайте проблема в две направления:

• освободете се от ненужните вещи,
• осигурете си повече място за съхранение.

Не е нужно да се разделяте с любимите си сувенири, но стаята ще е по-подредена, ако ги сложите на подходящо място. Може например да декорирате стената със снимка, сложена в рамка с рафт.

 

 

Ако стаята е малка, няма смисъл да слагате тежки етажерки, те само ще създадат усещане за претрупаност. Монтирайте невидими етажерки, които ви дават място за съхранение и не утежняват визията на помещението.

За да си осигурите достатъчно светлина, използвайте подходящите осветителни тела, избирайте мебели с гланцирана повърхност или просто мебели в светли цветове и монтирайте огледала срещу източниците на естествена светлина.

Функционалност, елегантност и гъвкавост – това са принципите, според които легендарната марка Umbra създава своите мебели, рамки за снимки, закачалки, декорации и аксесоари за кухня и баня.

Те са подходящи за хора, които ценят удобствата дома в дома си и в същото време не искат да правят компромис с външния вид на мебелите. Почти всеки продукт с марката Umbra може да се персонализира, така че да отговаря на вашето жилище, вкус и начин на живот.

Разгледайте мебелите и аксесоарите, на Umbra Bulgaria в техния онлайн магазин. Те са Seven Birds – директният вносител на Umbra за България вече повече от 17 години. Познават вкуса и желанията на клиентите си, гарантират бърза доставка на новите ви любими рамки за снимки, етажерки, холни маси, огледала. Umbra – за дом, в който винаги се чувствате добре.

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment