Trending News
HomeАпартаментиКак малкият апартамент да стане функционален?

Как малкият апартамент да стане функционален?

Глобалните тенденции сочат, че все повече хора се насочват към големите градове и мегаполиси, където малките апартаменти и студиа са най-предпочитаният и достъпен имот. Тенденцията за централизация води до намаляване на обитаемото пространство за живот. Създаването на функционален и привлекателен дом в малките апартаменти е истинско предизвикателство. За да се справите с него, имате нужда от смели и находчиви интериорни решения.

Представяме ви няколко практични съвета за интериор на малък апартамент, тенденции за 2022 г., както и 3 проекта, реализирани от интериорния дизайнер на Моми Студио – Антония Саранеделчева. Надяваме се да откриете вдъхновение, за да превърнете малкото жилище във функционален и модерен дом!

Няколко практични съвета, как да създадете функционален интериор в малък апартамент:

Ето няколко основни неща, които ще ви помогнат по-лесно да разпределите площта в малкото си жилище, за да я използвате по най-ефективен начин.

 • Отделете спалнята в самостоятелно помещение и обединете останалата площ в кухня, трапезария и всекидневна.
 • Използвайте общи цветове на стените за различните зони в едно и също помещение.
 • Използвайте мястото под леглото за съхранение.
 • Използвайте сгъваеми стъклени паравани (стени) за динамично и гъвкаво разделяне на помещенията.
 • Не се страхувайте да използвате тъмни цветове.
 • Доверете са на минимализма – премахнете всичко излишно от интериора.
 • Колкото и малък да е апартаментът, оставете малко свободно пространство, без мебели.
 • Създайте илюзия за обем с огледални повърхности.
 • Издължете бар плота и го превърнете в кухненска маса.
 • Изберете плъзгащите се врати – те са леки, елегантни и не отнемат излишно пространство при отваряне и затваряне.
 • Създайте стена от рафтове, където да съхранявате книгите и сувенирите си.
 • Използвайте контрастни текстури в облицовката на пода и тавана.
 • Бяло и дърво винаги е печеливша комбинация за малки пространства.

Тенденции в интериора за малки апартаменти през 2022 г.

Тази година се наблюдава завръщане към естествените материали – дърво, камък, земни и светли цветове. Вижте кои ще са водещите тенденции:

 • Светли цветове за стените.
 • Мебели в естествен цвят на дърво – за предпочитане по-светъл нюанс.
 • Сгъваеми мебели, които не заемат много място.
 • Мебели, които имат допълнително място за съхранение – чекмеджета под дивана или леглото.
 • Разтегателен диван, за да има къде да посрещате гости.
 • Огледала – голямо кръгло огледало в антрето оптически уголемява помещението.
 • Стенни закачалки за стайни растения – подобряват естетиката, не са твърде големи и ви пестят място.
 • Естествен камък, мрамор, гранит – може да го поставите по первазите, плотовете, подовете или около камината. Придават неповторим завършек.

Реализирани проекти

Съветите са чудесно нещо, но едва ли има по-голямо вдъхновение от това, да видите един наистина добре реализиран интериорен проект за малки жилища. В случая представяме не един, а цели три малки апартаменти и студиа с функционален дизайн и уникален чар.

Малкото, голямо студио

Дори миниатюрните жилища могат да изглеждат просторни с правилния интериорен дизайн. Това софийско студио от 35 m2  е живото доказателство. Печеливши за постигането на целта „малкото, голямо студио“ са меките нюанси и цветове. С тях светлината влиза в жилището и създава усещане за въздушност.

Завареното положение на жилището е няколко отделни и тесни помещения. В такива случаи е добре да бъдете смели, да действате с размах и да съборите всички възможни стени, които ограничават пространството. Усвоени са два малки балкона към жилищната част. Крайният резултат е функционално разпределение на помещенията, мебелите и едно неподправено очарование. Дори в малките жилища можете да поберете всичко, от което имате нужда за един спокоен живот.

 

 

Рижият котарак и небето

Добрият интериорен дизайн отразява същността на човека, който обитава дадено жилище. Точно такъв е резултатът в този малък апартамент от 40 m2 в София. Модерният и свеж стил напълно съответства на собственика – млада жена със съвременно излъчване. Точно затова са избрани наситени и въздействащи цветове, които няма как да оставят никого безразличен.

Апартаментът се състои от дневна с кухня, спалня, антре и баня. Макар мебелите и целият образ на дома да е по-изчистен, той не е лишен от акценти, които да му придадат собствен характер и чар. Такива са металните рамки на кухненските врати с опушено стъкло и  наситеният тюркоазен цвят, който сякаш ви кани да се заровите в небето.

 

 

Апартамент, В сърцето на града II

Ето един апартамент, в сърцето на столицата, който умело съчетава стария дух на София с модерния интериор. Площта тук също е 45 m2. Дизайнът е изграден върху контраста между цветните кухня и всекидневна, и меките цветове в останалата част от апартамента.

Използвани са динамични цветове – тъмно синьо и ярко жълто, които чудесно се съчетават с естетиката на 60-те години, отразена в меката мебел, тв шкафа, кафе масата. Стаята има невероятно свежо излъчване и градски чар.

Акцентът в спалнята е дълбочината от изумрудено зелената стена, която сякаш прегръща стаята. Тук атмосферата е по-спокойна, не толкова динамична, колкото в другото помещение. Заложено е за по-изчистения стил, без излишни детайли.

 

 

Без значение дали предпочитаните съвременни или по-традиционни мебели, светли или наситени цветове, минимализъм или пък по-еклектичен стил, най-важен е балансът. Домът е мястото, което трябва да ви бъде „по мярка“ и да отразява вашия начин на живот. Вече видяхте, че дори и малките апартаменти могат да предложат необходимата функционалност и уют!

 

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment