HomeАнтреМодерно и практично антре – съвети и много примери [30+]

Модерно и практично антре – съвети и много примери [30+]

Модерният дизайн на входното антре създава първите впечатления за интериора и атмосферата на вашия дом. Грешен подход към дизайна в тази част на апартамента може да унищожи усилията ви за създаване на цялостен и завършен вид на интериора и несъмнено развалят първото впечатление на вашите гости. Въпреки, че модерната и красива визия е от изключително значение, не трябва да забравяме най-важното – основната цел на тази част от нашето жилище.

Антрето е мястото, където прибирайки се от “външния свят” ние оставяме своите обувки и дрехи, които често са прашни и мокри. То трябва да осигурява място за съхранение на чадъри, шапки, ръкавици, сезонни обувки, а ако големината на антрето позволява – малък до среден гардероб, който се използва не само за дрехи, но също така и за разнообразни стоки за домакинството.

Интересното е, че антрето е последната стая от нашия дом, която напускаме, когато излезем от него и първата, която посещаваме, когато се приберем, така че интериорът му и неговата функционалност трябва да са на ниво, за да посрещнат нашите нужди, а също така да направят денят ни по усмихнат, а прибирането в къщи по-приятно.

Материали

В зависимост от предназначението на помещението, за създаването на модерн дизайн в антрето трябва да се използват материали, устойчиви на износване и такива, които могат да издържат на висока влажност. Основни изисквания за довършителните материали тук са следните:

 • устойчивост на износване (особено за подови настилки);
 • лекота на почистване;
 • материали, щадящи околната среда;

Подобни са изискванията и към материалите, от които са изработени мебелите в антрето. Те също трябва да издържат на по-високи нива на влажност, ръбовете им да са по-издръжливи, цветовете по-трайни.
Що се отнася до подовите настилки, най-подходящи за тази част от нашия дом са :

 • Гранитогрес;
 • Висококачествен теракот;
 • Естествен камък;
 • Ламиниран паркет от много висок клас;

Мебели

Съвременният интериорен дизайн на входното антре се характеризира с използването на мебели, които изпълняват множество функции. Например “пейката за обуване” обикновено служи едновременно като кутия за съхранение на обувки, място за сядане, където да се обуете и място, където да държите продуктите, с които третирате вашите обувки. Гардеробът често представлява цяла система за съхранение, в която има място за якета, палта, дебели дрехи, спортни и друг вид аксесоари.

Гардероб. Този елемент е един от най-често срещаните в антрето. В зависимост от размера на помещението, той може да бъде или много малък, или превърнат в цяла съблекалня, предоставящ възможност за съхранение на всичко – от ежедневно до сезонно облекло.

Шкаф за обувки. Ако мястото позволява, в антрето често се поставя отделен шкаф за обувки. Същевременно горната част може да служи и като маса за ръкавици и други аксесоари или рафт за торби. Друг вариант е този шкаф да е допълнително укрепен и тапициран и да бъде използван като място за сядане.

Място за сядане. Модерният дизайн на антрето предполага съществуването на седящо място, което предлага допълнително удобство. То често представлява самостоятелен стол, пейка или друг вид седалка, която може да бъде част от системата за съхранение или да бъде отделен модул, предлагащ място за съхранение на предмети.

Огледало. Друг съществен елемент от интериора на входното помещение е средно по размери или голямо огледало, предлагащо бърза оценка на външния вид преди да излезете.

Осветление. Както в останалата част от вашето жилище, така и тук осветлението играе много важна роля. В интериора на антрето най-често се използва осветление от общ характер – това са осветителните тела, които пускате, когато влезете в жилището си. Съществува и акцентиращо осветление, което осветява определени области – огледало, килер и други, както и декоративно осветление, подходящо за декориране и визуално разширяване на пространството.

Допълнителни елементи. Освен по-горе изредените елементи, в интериора на антрето може да се използват и други свободно стоящи рафтове за дрехи и шапки, щанд за чадъри, място за ключове, конзолни маси и други елементи, имащи предимно декоративна функция. В повечето случаи, антретата са по-малки, така че ви препоръчваме да не използвате елементи само за декорация. Например, ако сте решили да украсяте с ваза, може да я използвате като стойка за чадъри или бастуни, например.

Дизайн и цветова схема

Независимо от големината на помещението, за най-подходящ се счита минималистичният стил, който позволява дори най-скромното антре да побере всичко необходимо и да се избегне претоварването с мебели и декорации. Тук добре се справя и скандинавският стил, който предлага чистота, простота и достатъчно свободно място.

Какъвто и стил да изберете, трябва да използвате по-малко декоративни елементи за сметка на мебелите, като нищо не ви пречи да комбинирате функционалност с декоративни функции. Например, много впечатляващи елементи от дизайна на антрето в модерен стил могат да бъдат креативните и оригинални поставки за дрехи и аксесоари като на снимката по-долу.

Цветовете използвани в дизайна на входните пространства в модерен стил следва да допринасят за увеличаване на визуалното възприятие и коригиране на пропорциите. Освен това, тъмните тонове не се препоръчват, тъй като зоната на входа обикновено няма достъп до естествена светлина.

Като предпочитани за основни нюанси са:

 • Бялото и неговите производни цветове (мляко, сметана, сняг);
 • Бежово (кафе с мляко, слонова кост, праскова);
 • Светло сиво

Препоръчваме ви да разгледате по-семплите цветови комбинации. Прекалено ярките цветове и резките контрасти са в състояние да намалят визуално пространството, дори в много просторните помещения.

Галерия
Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

Comments
 • Здравейте!
  Обожавам вашия сайт и това, което правите! Отдавна следя Вашите предложения. Щастлива съм, че обзавеждането в моя дом съвпада с вашия вкус и вашите предложения! Продължавайте в същия дух!!!
  Поздрави!

  February 13, 2018

Leave A Comment