Trending News
HomeБаняКакво знаем и какво не за фаянса, теракота и гранитогреса

Какво знаем и какво не за фаянса, теракота и гранитогреса

В статията ще обърнем внимание на керамичните плочи – материалът използван много често за покритие на подовете и стените в нашите жилища. За да сме сигурни, че информацията ще бъде полезна и интересна направихме този материал в партньорство с представители на реномирания производител за керамични плочи Keramika Kanjiža (Сърбия).

Ще избегнем баналните съвети от сорта на “купувайте 15% повече от необходимото”, тъй като тази и други подобни препоръки ще получите от всеки продавач-консултант или от наетия от вас майстор. Ще разгледаме различните видове керамични плочи, ще ви запознаем с факти около тяхното производство и ще ви дадем съвети за това, как да различите качествените плочи сами.

Обща информация

Нека започнем с по-обща информация за керамичните плочи, като представим различните видове и техните спецификации. Според своето приложение плочите се разделят на две основни групи – фаянс (плочки за стена) и теракот и гранитогрес (плочки за под).  Начинът на производство на двете групи е различен, както са различни и техните качества.

Фаянсовите плочки са приложими единствено върху стени и то в закрити помещения. Те имат по-високо ниво на абсорбиране на вода и не са подходящи за полагане върху подови повърхности. Друга тяхна особеност е, че в повечето случаи не са мразоустойчиви и затова не са подходящи за облицоване на външни стени.

kakvo-znaem-i-kakvo-ne-za-faqnsa-terakota-i-granitogresa-floor-tiles
Теракотът и гранитогресът
 са плочките, които са предназначени за полагане на пода. За външно приложение се препоръчва употребата на мразоустойчив гранитогрес. Той трябва да бъде използван и за покритие на подове в помещения с високи нива на натоварване и износване, каквито са например коридора, кухнята и дневната.

Гранитогресът е много по-здрав и устойчив на различни външни влияния като механично триене и издръжливост на химични вещества, съдържащи се в препаратите за почистване. Някои класове гранитогреси са подходящи за полагане и в индустриални помещения, където нивата на триене са много по-високи и където има по-високо концентрирани химикали –  различни киселини и основи.

Керамика Канижа предлага интересни и реалистични подови плочи, имитиращи дърво, дървени ламели, камък, бетон и други естествени материали с много високи мразоустойчиви, износоустойчиви и противохлъзгащи показатели.

Особености и характеристики

За да познаете качествената плочка е необходимо да познавате характеристиките на плочките като цяло, за да може да сравните два или повече модела и да направите правилния избор. Обикновено основните показатели на плочките като качество, калибър, нюанс, брой в опаковката са указани с лесноразбираеми знаци върху опаковката на самите плочки.

Останалите по-подробни спецификации задължително присъстват в каталозите на производителите. Това са показателите за клас на износоустойчивост, клас на издръжливост на домакински препарати, клас на издръжливост на химикали, ъгъл на подхлъзване при намокряне с вода, ъгъл на подхлъзване при разливане на препарати и други.

kakvo-znaem-i-kakvo-ne-za-faqnsa-terakota-i-granitogresa-primer
Въпреки, че класификацията за износоустойчивост включва 5 или повече нива на разделение, класните производители на керамични плочи не произвеждат гранитогреси под средните нива в класификацията. Това ще рече, че купувайки си плочки от сериозен производител не би било възможно да закупите плочки, които са с ниски нива на основните показатели.

Друга важна подробност е качеството на печата на плочките. Това е от значение не само от естетическа гледна точка, но също е и показател за качеството като цяло. Все повече фабрики и заводи преминават към използване на дигитален печат при направата на визията на своите продукти. Това допринася за изключително добрите визуализации върху плочките, независимо дали принта е на естествени материали или се изобразява друга картина.

Все повече дизайнери съзират в асортимента на Керамика Канижа подходящия избор при търсене на пресечна точка между качество, цена и визия.

По отношение на практическата страна на въпроса за качеството на плочките, има няколко важни детайла, които трябва да се съблюдават. За съжаление обаче е трудно окото на непрофесионалист да отчете дали тези параметри са налице или не. Качествената плочка трябва да има добра геометрия – да бъде с правилни размери на правоъгълник/квадрат и да не образува трапецовидни фигури. Освен геометрията, важно е плочката да бъде напълно плоска – наличието на каквито и да е кривини са абсолютно неприемливи.

Това, което впечатлява майсторите и бригадите, работещи с продуктите на Керамика Канижа е дебелината на плочките, здравината, добрата геометрия и качеството на покритията. 

Тези подробности са изключително важни за постигане на перфектен резултат в края на ремонта. Добрите майстори професионалисти успяват да “замаскират” недостатъците на плочите в голяма степен, но въпреки това, при покупка на стока от такова естество трябва да сме сигурни, че получаваме достатъчно високо качество на разумна цена.

Site logo
Статията е изготвена със съдействието на професионалистите от Строителен център ЕКОКЕРАМИК, представител на керамични плочи с марката Керамика Канижа.

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.