HomeИновацииКак да плащаме по-малко за ток, вода и отопление?

Как да плащаме по-малко за ток, вода и отопление?

Съществуват много начин, чрез които да спестите един не малък процент от битовите си сметки. Интересното е, че повечето от вас знаят тези начини и не си правят труда да ги използват, въпреки, че спестените суми, погледнати в дългосрочен план не са малко. Не е никак трудно да си създадете навици и да въведете в ежедневието си няколко от идеите, които ще разгледаме по-долу, така че в крайна сметка да усетите от спестените пари и да ги похарчите за нещо далеч по-разумно, а защо не и да се поглезите – заслужавате го.

Има едно общо правило, което трябва да спазвате, ако искате да спестите, независимо от коя услуга и то гласи следното :

За да пестите от комуниални услуги, трябва да изключите всичко, което не ползвате и да промените начина, по който ползвате всичко останало.

Звучи трудно, а може би леко стряскащо, но нека разгледаме в детайли какво и как бихте могли да промените, така че вашият дом и самите вие да започнете да спестявате и това да си проличи още във следващата фактура.

Плащане и преизчисляване на сметки

За да спестите, първо трябва да разберете какво и колко харчите ...

За да спестите, първо трябва да разберете какво и колко харчите …

 1. Уверете се, че не плащате за стари услуги, които вече не ползвате, като сметка за кабелна телевизия, домашен телефон или друго.
 2. Обединете и плащайте битовите си сметки чрез онлайн услуга. Така ще спестите време и разходи, за да ходите от гише на гише, в различни офиси и магазини.

Сметки за вода
kak-da-plashtame-po-malko-za-tok-voda-i-otoplenie-1

 1. Ако отсъствате за няколко дни, запишете броячите на водомерите си. Сверете ги отново след като се върнете. Ако има разлики, това означава, че имате водопроводен проблем или се налага смяна на водомера.
 2. Не пренебрегвайте крановете, които не спират водата изцяло и позволяват на “малко” количество от нея да капе. Не може да си представите колко много вода (и пари) губите от тези малки капчици.
 3. Ще спестите до пет пъти от сметките си за вода, ако вместо ваната използвате душа.
 4. Заменете обикновените смесители (тези с две дръжки) с такива, само с една ръкохватка. Веднъж настроена, водата ще потича с нормална температура, без да губите десетки литри месечно, докато достигнете до желаната температура.
 5. Резервоарът на тоалетната ви, може да бъде настроен да събира по-малко вода. Направете си експеримент и установете кое е минималното количество, което е нужно за вашия модел тоалетна чиния.
 6. Може би сте наясно с този съвет, но ние сме длъжни да го споменем, тъй като той е много ефикасен. Спирайте водата, докато си миете зъбите. По този начин може да пестите над 500 литра всеки месец (Това е равно на половин кубичен метър вода).
 7. Заменете старите електроуреди с нови. Домакинските уреди, като пералня и миялни машини с клас “А”, спестява не само вода, но също така и електроенергия.

Сметки за отопление
kak-da-plashtame-po-malko-za-tok-voda-i-otoplenie-2

 1. Качествените прозорци и входна врата могат да допринесат за икономия на разходите за отоплени в размер на до 30%, така че ви препоръчваме да започнете от там.
 2. За хората, които се отопляват с парно – един малко познат, но много ефективен трик е да боядисате отоплителното тяло в черен цвят. Научно доказано е, че черните радиатори отделят 8% повече топлина.

Сметки за електричество

kak-da-plashtame-po-malko-za-tok-voda-i-otoplenie-3

 1. Първият и най-ефективен съвет е да използвате нощната електроенергия, която е в пъти по-евтина от дневната. Може да зареждате мобилните си устройства или да изперете дрехите си след 22:00 часа.
 2. Нещо, което повтаряме в много от статиите си – сменете обикновените осветителни крушки с енергоспестяващи. Това може да понижи сметките ви за ток с над 30%. Ако не знаете каква крушка да закупите, може да прочетете нашето ръководство за енергоспестяващи крушки»
 3. Ако забравяте да изключвате ненужните светлини, може да монтирате сензор за движение, който да върши това вместо вас.
 4. Ако ви предстои смяна на електроуредите в кухнята, изберете газови котлони. Иконимични са и загряват много по-бързо от електрическите.
 5. За да харчи по-малко електроенергия, хладилникът трябва да е поставен на повече от 10 см от стената и да не бъде огряван от пряка слънчева светлина.
 6. И в тази категория ще повторим – избирайте електрически уреди с по-висок клас. Когато купувате прахосмукачка, хладилник, перална машина, готварска печка, ютия или друг подобен електроуред заложете на по-качествения. Въпреки че ще ви струва по-скъпо при закупуването му, той ще харчи по-малко електроенергия и ще работи много по-прецизно.

Ако не можете да въведете всичко написано по-горе в ежедневието си, то селектирайте най-ценното според вас и се постарайте да го използвате. Гарантираме ви положителни резултати!

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.