Trending News
HomeИновацииКак да преустроим гаража си за електромобил

Как да преустроим гаража си за електромобил

Електрическите автомобили вече не са просто мисъл за бъдещето или преминаваща тенденция.

Дори в малките населени места се появяват станции за зареждане на електрически автомобили и хибридите, и електрическите превозни средства вече не са странните автомобили по улиците.

Закупуването на електрическо превозно средство е добро решение за много шофьори, но не е нещо, което трябва да правите без предварителна подготовка.

А именно, ако не сте имали електрическа кола преди, ще трябва да се уверите, че вашият гараж е готов със станция за зареждане.

Изберете ниво на зареждане

Има много различни нива на зареждане и видове зарядни устройства за електрически автомобили. Повечето домашни системи за зареждане на електромобили попадат или в ниво 1, или в ниво 2. Ето повече информация за разликата между тези два типа зарядни устройства:

Зареждането от ниво 1 обикновено отнема около един ден (24 часа), за да зареди напълно електрически автомобил.

Зареждането от ниво 2 обикновено отнема няколко часа, за да зареди напълно електрически автомобил. С повечето електромобили обаче можете да спечелите от около 60-200 мили пробег за около половин час със зареждане от ниво 2.

Организирайте гаража си

За да заредите електромобила в гаража си, първо трябва да се уверите, че имате достатъчно място за паркиране.

Намерете вашия захранващ панел и оценете консумацията

Електрическото табло във вашия дом разпределя електричеството в цялата сграда. То ще бъде оценено за максимално количество ток, измерено в ампери. Докато повечето нови домове имат панел от 100 ампера, вашият дом може да има нещо различно.

След като намерите вашия захранващ панел, пресметнете средната си употреба, като оцените предишни сметки за електричество.

Целта е да получите представа дали текущият ви панел може да се справи със зареждането на бъдещия ви електромобил – не е желателно да претоварвате панела си.

 

Как да преустроим гаража си за електромобил

Наемете електротехник

Следващата стъпка в процеса на подготовка на вашия гараж за електромобил е наемането на електротехник. На него можете да споделите потенциалните си опасения относно бъдещата консумация на енергия със системата за зареждане.

Можете също така да накарате електротехника да инсталира специален 240-волтов щепсел или да добави кабелна верига обратно към захранващия панел.

Ето какво първоначално ще определи вашият електротехник:

– Къде да поставите новата услуга спрямо мястото, където паркирате своя електрически автомобил.

– Изчисление на натоварването на всички съществуващи вериги на вашия гараж.

Как да преустроим гаража си за електромобил

Купете зарядно устройство и го инсталирайте

Последната стъпка е да закупите системата за зареждане на електромобил по ваш избор и да я инсталирате професионално.

Вашият електрически автомобил има зарядно устройство отвътре. Тук се случва магията – източникът на променлив ток от електроните („горивото” за вашия автомобил) се доставя тук, преобразувайки се в постоянен ток, така че батерията да може да се зарежда.

Вашият гараж ще се нуждае от стенна кутия, оборудвана с кабел и щепсел, които могат да бъдат източник на необходимите волта електричество. Този тип компонент често се нарича: Оборудване за захранване на електрически превозни средства.

Този основен компонент ще ви позволи безопасно да се свържете към вашия източник на електричество, така че да можете да зареждате колата си.

Преди действително да инсталирате станция за зареждане , ще трябва да изберете кое ОЗЕПС е подходящо за вас и вашето ново превозно средство.

Разходите за това оборудване обикновено отразяват само станцията за зареждане, а не инсталацията, така че предвидете допълнителни разходи.

Избраното от вас ОЗЕПС ще зависи от няколко фактора: модела на електрическия автомобил, колко често и на какво разстояние шофирате и общия ви бюджет.

Собствениците на електрически автомобили обикновено инсталират или контакт от 120 волта/12 ампера, или контакт от 240 волта/20-40 ампера.

240 ще осигури на вашия електрически автомобил приблизително 23 мили пробег за всеки час зареждане.

В сравнение със 120-волтовия контакт, 240-волтовият ще използва повече енергия за половината от времето.

Въпреки това, основният съвет към собствениците е, че ако колата ви е в гаража през нощта, контакт от 120 V може да ви спести пари, като работи извън пиковите часове.

 

Източник снимки: unsplash

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment