Trending News
HomeСпалняЕвтин или скъп? Какъв матрак да изберете?

Евтин или скъп? Какъв матрак да изберете?

Когато става дума за почивка, не бива да правите компромиси. Тези 7 – 8 часа сън са изключително важни за цялостното здраве, работоспособността и настроението Ви. Така че, сами разбирате, че заглавието е леко подвеждащо. Не може да изберете само по цена Вашия матрак. Освен това няма такова нещо като универсален матрак.

За различните хора са подходящи различни модели и освен субективните усещания и предпочитания има още няколко детайла, които е добре да съобразите, ако Ви предстои покупка. Ето някои компоненти, по които да се ориентирате, когато избирате нов матрак.

Еднолицев или двулицев матрак?

Еднолицевият матрак, за разлика от двулицевият, е с подматрачна рамка. Затова, когато избирате, след като измерите ширината и дължината на леглото, трябва да видите дали има подматрачна рамка. Ако има такава, можете да изберете двулицев матрак, а ако няма, може да вземете еднолицев с вградена рамка.

Според твърдостта.

Твърд матрак
Подходящ е за по-тежки хора, които нямат проблеми с болки в ставите и костите. Спейки на по-твърд матрак, напрежението се поема основно от скелета, гръбначния стълб и костите, а това отнема от натоварването върху артериите, вените и мускулите. Така циркулацията на кръв е подобрена и хората, които почиват на по-твърда повърхност се възстановяват по-бързо и отпочиват по-добре.
Друг плюс е равномерното разпределение на тежестта на тялото по цялата повърхност на матрака – така не се получава „увисване“ или „пропадане“ в някоя точка, върху която да има по-голямо напрежение. Твърдият матрак със сигурност трябва да бъде предпочитан от хора, които обичат за спят по гръб или по корем. В повечето случаи по-твърдите матраци са по-евтини от меките. Основен недостатък на твърдите матраци е, че те не са удобни за хора с гръбначни изкривявания и проблеми с костите, освен това много хора се чувстват неудобно в твърдо легло.

Мек матрак
Меките матраци са по-предпочитани и удобни за по-леките хора. Освен това, мекият матрак е доста по-удобен за хора, които предпочитат да спят на една страна. Ако имате болки и проблеми в кръста, врата или ставите, също ще трябва да се насочите към подобен тип матрак.
При по-меките матраци се използват различни нови технологии, като мемори пяна, гелове, както и висококачествена полиуретанова пяна. Тъй като мемори пяната има недостатъка да задържа топлина, луксозните модели меки матраци имат и допълнителни слоеве с охлаждаща технология, за по-комфортен сън.

Според технологията:

Матраци Бонел – това са матраци с ядро от пружини. Това е класическа технология, а пружините са свързани една с друга. При матраците, направени с бонелни пружини, всяко движение се усеща по цялата площ. Поради тази причина, когато се използва такъв матрак на спалнята, Вашият партньор ще усети всяко движение през нощта. Затова тези матраци са подходящи за единични легла и не са най-добрият избор за спалня.

Ако търсите евтин матрак в стаята за гости е възможно да направите компромис, но не и за легло, на което ще спите всяка нощ с любимия човек.

Матраци Хибрид Бонел – Тези матраци, както подсказва името им, използват здравината и опората, която дава технологията Бонел, но в същото време има добавени и други технологии – латекс, мемори пяна, гел, които подобряват качествата на матрака.

Матраци Хибрид Покет – Покет пружините, за разлика от Бонел, са опаковани отделно и движението по матрака е изолирано в зоната на натиск. Те са доста по-добър вариант за спалня и дават по-добър комфорт, както за Вас, така и за партньора Ви. Тоест, Вие няма да усещате всяко завъртане в другия край на леглото. Хибридната технология пък носи допълнителни екстри и слоеве към матрака – мемори пяна, латекс, гел.

Матраци Латекс – Латексовите матраци са здрави и не задържат акари. Естественият материал е предпочитан за деца, тъй като не мирише и не предизвиква алергии. Основните недостатъци са високата им цена и това, че са доста тежки.

Според марката.

Някои от водещите брандове производители на матраци можете да сравните като модел размер и цена на сайта на Мебели Виденов.  За да го направите, вижте тук.

Най-добрите матраци включват в себе си повече от една технология, затова по-горните понятия са по-скоро условни, но с които трябва да се запознаете при избора на матрак.

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment