Trending News
HomeНовиниЕстествени начини за пречистване на въздуха у дома

Естествени начини за пречистване на въздуха у дома

Все повече хора по света, а и в България, се интересуват от качеството на храната, здравословния начин на живот и качеството на въздуха, който дишат. И това е напълно нормално. Независимо дали сте на закрито или на открито, качеството на въздуха, който дишате, може да окаже голямо влияние върху Вашето здраве. Проучванията свързват лошото качество на външния въздух с рак на белия дроб, инсулти и сърдечни заболявания. Всъщност, замърсяването на въздуха причинява около седем милиона смъртни случая по света всяка година, според Световната здравна организация.

Въздухът във Вашия дом обаче може да бъде дори по-замърсен от въздуха навън, казва Агенцията за опазване на околната среда (EPA). Това е още една причина ние от Модерен дом да Ви запознаем с някои естествени начини за пречистване на въздуха в нашия дом.

Има безброй причини, поради които въздухът в помещенията може да бъде замърсен. Тютюнопушене, фини прахови частици, различни микроорганизми – акари, цветен прашец, вируси и бактерии.

Сами разбирате, че пръскането на ароматизиращ освежител за въздух няма да пречисти въздуха Ви. Дори напротив, често тези ароматизатори също са форма на замърсяване на въздуха в дома. Повечето освежители просто отделят повече потенциално вредни химикали в помещението.

Ще опитаме да Ви дадем  някои съвети за подобряване на качеството на въздуха в помещенията, без използване на химикали.

Най-лесният и евтин начин за пречистване и освежаване на въздуха – Просто отворете прозореца.

Проветрявайте редовно. Дори и 5 минути свеж въздух дневно могат да убият голяма част от микроорганизмите, които живеят в дома Ви.

Използвайте живи растения за украса на дома си.

Могат ли домашните растения да функционират като пречистватели на въздуха? Според  проучване от 1989 г., публикувано от НАСА, растенията в затворена система могат да премахнат летливите органични съединения от въздуха. Така освен красив акцент за Вашия дом, растенията могат да подобрят състоянието на въздуха. В модерния дизайн зелените растения определено имат място в интериора Ви.

Използвайте етерични масла, за пречистване на въздуха.

Етеричните масла като евкалипт, карамфил и лавандула помагат за намаляване на броя на праховите акари във Вашата къща. Те имат изявени антибактериални свойства. Има специални дифузери, които ще обогатят и пречистят въздуха.

Включете климатика.

Знаете ли, че климатикът може да се окаже едно от най-добрите решения за това, да имате свеж въздух у дома. (Тази скоба се отнася за всички, прочели точка 1.,  които са си помислили, че не могат да проветрят, защото живеят в мръсен град, пълен със смог и пушек от автомобили. Понякога климатикът е задължителен).

Новите технологии позволяват благодарение на различни филтри  – плазма филтър, електростатичен филтър, йонизатор – Вашият климатик да се превърне в мощно средство за пречистване на въздуха.

В обобщение.

Ако искате да имате и дишате чист въздух, ще трябва да положите усилия. Освен посочените по-горе съвети, е важно да пазите дома си от влага, мухъл и плесен, да не позволявате на домашните си любимци да се разхождат из дома Ви с мръсни лапи, да не влизате с обувки у дома, да използвате органични препарати, когато почиствате. Тогава ще имате качествен въздух, който ще помогне за по-здравословната среда във Вашия модерен дом.

Прочетете и статията ни за GROHE България обича горите и вярва, че заедно трябва да се грижим за тях.

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment