HomeАрхитектураЕдин по-различен Париж

Един по-различен Париж

Днес ще се потопим в магнетичния Париж, през погледа на Димитър Богданцалиев – пътешественик и любител-фотограф. Специално за Модерен дом той предоставя впечатляващи снимки и разказва за уникални шедьоври.

Архитектурен блясък от миналото до днес. Пет сгради от различни епохи, които видях при последното ми посещение в Париж.

1. Дворецът на почетния легион.

Дворецът не е голям, но затова пък е доста красив и с изключително богата декорация, типична за френските дворци. Потапяш се в един друг свят, в който всеки момент очакваш да се обърнат към теб с Ваше Величество.

Безпорно, най-впечатляваща е кръглата зала Ротонда. Забележителна форма и богато декорирана, показваща славата на почетния легион. Място за официални церемонии и концерти. По стените има 12 портрета на личности от различни сфери, наградени с ордена на почетния легион. Търговия, медицина, архитектура, скулптура, музика, поезия, съд, военни и др. Мебелите датират от времето на Наполеон I.

2. Фондова борса, колекция Пино.

Старата фондова борса на Париж е превърната в чисто нов музей. Колекцията е от творби на съвременното изкуство на френския бизнесмен Франсоа Пино. Реконструкцията на сградата е поверена на японския архитект Тадао Андо, носител на наградата „Прицкер“ за 1995 г.

„Със създаването на този нов музей пиша следващата глава от моя културен проект, чиято цел е да споделя страстта си към съвременното изкуство, с възможно най-широка публика“, казва Франсоа Пино.

3. Бившата централа на Френската комунистическа партия.

Бившата централа на Френската комунистическа партия крие един от скъпоценните камъни на съвременната архитектура. Куполът, издигнат през 1979 г. от бразилския архитект Оскар Нимайер, е покрит с хиляди метални ламели. Този грандиозен таван е не само естетически, но преди всичко практичен, тъй като позволява свободен звуков поток в цялата зала на Националния съвет. Невероятно място, което освен киното, е съблазнило и модата, тъй като Прада и Жан Пол Готие са организирали модни дефилета там.

4. Институтът на арабския свят.

Институтът на арабския свят е един шедьовър на съвременната архитектура. По проект на Жан Нувел, тази сграда е архитектурното кръстовище между традиционните кодове на арабския и западния свят, за което свидетелстват затворените прозорци на южната й фасада, вдъхновени от мащабите на мавритански дворци и оборудвани с бленди, които се отварят и затварят въз основа на количеството слънчево греене. Механизмът им е настроен да изпълнява максимум 18 движения на ден.

Музей на арабско-мюсюлманските изкуства и цивилизации. Постоянната колекция обхваща широк период от историята на арабския свят и разширяването на исляма, с индийски, ирански и турски произведения.

5. Фондация Луи Вюитон.

Една стъклена фантазия в Булонския лес. Футуристичната сграда е дело на американския архитект Франк Гери. Обожавам неговия стил. Известен е с чудатите си хрумвания и с невероятните си архитектурно-инженерни решения. Сградата е впечатляващ модернистичен „облак“ от стъкло и метал, идващ от бъдещето. Авангардната й архитектура наподобява ветроход с издути платна. Използвани са най-нови технологии и олекотени материали, някои от които прилагани единствено в авиацията. Някои я наричат айсберг. Асоциации много.

Футуристичен разкош, който ти отвява косата, ако имаш такава 🙂 . Това е поредният шедьовър на Франк Гери, който имам удоволствието да видя на живо.

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment