Trending News
HomeКъщиРезиденция Джакфрут Гардън във Венгола, Индия, проектирана от Wallmakers

Резиденция Джакфрут Гардън във Венгола, Индия, проектирана от Wallmakers

Днес ви отвеждаме в Индия и ще ви представим проект на еднофамилен дом. Индийското архитектурно бюро Wallmakers, ръководено от Вину Даниел, наскоро завърши проекта си Резиденция Джакфрут Гардън, построен главно с КСЗБ (Компресирани Стабилизирани Земни Блокове) и набити в земята подсилени стени.
Ето какво споделят от Wallmakers: Резиденция Джакфрут Гардън, както и името подсказва, е къща, построена за г-н Риаз, чиято собствена визия за дизайна е продиктувана от желанието да се запази огромното Джакфрут дърво, растящо в един от ъглите на парцела. Друго важно съображение беше, че проектът е дом за голямо семейство, което предполага, че личното пространство и уединението са от водещо значение при разпределението на общите пространства. Това оформи идеята за многопластова дворна стена, която да заобикаля дървото, а след това, извивайки се нагоре, да се съедини безпроблемно с железобетонния покрив на къщата. По този начин се създаде неголямо, но закътано пространство, напомнящо на Японска Зен градина, което предлага достатъчно сянка, уединение, а също така е лесно достъпно и от кухнята.

Стълбището, което се носи над естествено осветения атриум като паднало платно, се разстила над поредица от кръстосващи се тръби. Заради големия размер на отворите, решетката е проектирана, като са съединени парчета стари тръби, оставени за скрап. Тези тръби тогава добиват нов живот, тъй като се развиват навътре и навън и действат като полилеи във всички стаи. По този начин се проповядва идеята, че използването на отпадъчни материали e не само в тон с концепцията за рециклиране, но също така спомага за създаването на произведения на изкуството, които хвърлят естествени шарени сенки на стените през целия ден.

 

архитектурно студио: Wallmakers
снимки: Anand Jaju, Syam Sreesylam
информация: Naser Nader Ibrahim

 

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment