Trending News
HomeАпартаменти10 съвета за това как да живеете широко в малък апартамент [ 24 м² ]

10 съвета за това как да живеете широко в малък апартамент [ 24 м² ]

Преди няколко дни попаднахме на един много интересен проект на малък апартамент с площ от 24 м². Апартаментът се намира в Австрия, Виена и е представен от неговия собственик – фотографа Сам Бен Хамида. Освен снимките на изключителния апартамент, Сам е споделил и десет съвета по темата “Как да живеем широко в малко пространство”. Нека видим какво дизайнерът-фотограф споделя за неговото жилище, а след това ще разгледаме детайлно и неговите десет съвета …

 Винаги съм живял в малки пространства. Благодарение на моята страст за персонализация на мебели и като студент по архитектура във Виенския технологичен университет, развих силен интерес към усъвършенстването на малки интериори и превръщането им в удобно за живеене място. Моят апартамент е разположен върху обща площ от 24 м², от които стая с прилежаща кухня и площ от 15 м², баня и коридор. В такива случаи, кючовите думи са две – “гъвкавост” и “изследвания”. Изискват се някои основни стъпки, които са разяснени в следващите десет съвета …

10-saveta-za-tova-kak-da-jiveete-shiroko-v-malak-apartament-24-m-1

#1. Измерване и съставяне на план

Когато се подготвяте да живеете в малък апартамент, всеки м² е от значение и вие ще се борите за неговата свобода. За да сте сигурни, че вашите мебели и декорации ще паснат правилно, отделете време, за да измерите всичко – ширина, височина и дори височината на някои елементи като тавана и прозорците, например. Точно тези елементи имат голямо влияние върху избора на мебели.

10-saveta-za-tova-kak-da-jiveete-shiroko-v-malak-apartament-24-m-2

#2. Скицирайте 3D, мислете 4D

С други думи, мислете за това как ще изглеждат вашите мебели в пространството (което е направено от три измерения) и най-вече как те ще бъдат използвани в рамките на деня ( четвърто измерение – времето). Внимателно определете приоритетите и нуждите си и помислете от какво се нуждаете реално. След като премислите всичко и ако все още имате останало пространство помислете за детайлите.

10-saveta-za-tova-kak-da-jiveete-shiroko-v-malak-apartament-24-m-3

#3. Какво да скриете и какво да покажете

В днешно време домовете ни са претъкани с електронни устройства, което от своя страна води до появата на един куп с кабели на показ. Опитайте се да ги скриете, но и да имате достъп до тях, ако ви се наложи. Същото се отнася и за светлините – колкото повече имате, толкова по-важно става да ги скриете. Това прави вашето пространство да изглежда много по-подредено и по-просторно.

Сложете домът си на диета – още от си първия ден в него бъдете селективни. Задавайте си винаги въпроса “Имам ли нужда от това?” . Колкото и да се стараете обаче, с течение на времето ще забележите, че събирате разни неща, които не отговарят на вашите нужди, но това е съвсем естествено и винаги идва момента, в който просто се разделяте с тези вещи.

10-saveta-za-tova-kak-da-jiveete-shiroko-v-malak-apartament-24-m-4

#4. Внимателно изберете цветовата палитра

Ако имате любим набор от цветове, това може да се окаже лесна стъпка за вас. Ако все пак, апартаментът ви е със заварени цветове, дължащи се на преобладаващ материал като дърво или камък, тогава трябва да преосмислите тоновете. Допитайте се до приятел или направете индивидуален избор. Наблегнете на светлите цветове!

10-saveta-za-tova-kak-da-jiveete-shiroko-v-malak-apartament-24-m-5-1

#5. Разглобяеми и подвижни обекти

Да поставите неподвижно легло в апартамент, предлагащ пространство от 24 м² е абсолютна загуба на място през деня (освен ако не спите много). Ключът към удобството в малки пространства е мултифунционалността. Ако разполагате с високи тавани помислете за използване на вертикалното пространство, ако пък не – огледайте се за удобен разгъваем диван. В днешно време те станаха много удобни и лесни за сгъване и разгъване. Постарайте се да не използвате мебелите, които карат стаята да прилича на спалня (особено ако смятате и да работите в нея, както е в случая).

10-saveta-za-tova-kak-da-jiveete-shiroko-v-malak-apartament-24-m-5-1

#6. Гъвкавост

В повечето наистина малки апартаменти съществува само една основна стая, в която се очаква да правите всичко. В действителност, може визуално да разделите единствената си стая на зони, както е в случая – зона за почивка и зона за работа. Двете зони са разделени от един висок подвижен рафт.

Когато изберете да зонирате единствената си стая, бъдете сигурни, че сте избрали правилните пропорции за всяка зона. Другият вариант е да направите като Сам Бен Хамида – поставяте разделителите на колела и получавате, толкова място, колкото ви трябва. Освен това ще е много по-лесно да почиствате под самите мебели, когато те са на колела.

10-saveta-za-tova-kak-da-jiveete-shiroko-v-malak-apartament-24-m-7

#7. Смяна на мястото

Ако сте студент или работите у дома си, продължителната работа или писане на курсови работи може да бъде отегчително нещо, особено в една малка стая. Помислете за местата, където може да работите в различни позиции (седнал, изправен, полегнал … ) и при различни условия на осветление. Това ще ви помогне да избегнете усещането за безкраен работен процес.

10-saveta-za-tova-kak-da-jiveete-shiroko-v-malak-apartament-24-m-9

#8. Избягвайте централното осветление

Най-лесният и най-удобен начин да поставите осветление в стаята е като поставите един централен източник на светлина върху тавана. Това обаче може да убие атмосферата в помещението. Опитайте се буквално да разпръснете светлината над стаята. Това ще направи осветлението много по-приятно и не натоварващо за вашите очи.

10-saveta-za-tova-kak-da-jiveete-shiroko-v-malak-apartament-24-m-910

#9. Един приятел иска да пренощува у дома

Няма проблем, тъй като вие ще сте в състояние да направите второ легло от нищото. В този случай е добре да имате под ръка надуваемо легло или кресло с възможност за преобразуване в легло. Опитайте се да дадете на госта си същите условия за спане като вашите. Същата светлина, същите или подобни чаршафи ще му покажат, че ви е грижа за него .

10-saveta-za-tova-kak-da-jiveete-shiroko-v-malak-apartament-24-m-911

#10. Последно, но не на последно място – Дом, сладък дом …

Колкото по-дълго живеете в своя дом, толкова повече той се превръща в част от вас. По тази логика, домът ви заслужава да получи толкова внимание, колкото отделяте и на себе си и на заобикалящата ви среда. Персонализирайте го, променяйте го и оставете интериорения дизайнер у вас да се развихри …

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.