HomeОбществен интериорСпецифика в дизайна и интериора на обществените сгради

Специфика в дизайна и интериора на обществените сгради

Спецификата на дизайна на обществените пространства се различава значително от дизайна на частните интериори. Дизайнерът е изправен пред ред обстоятелства, когато е необходимо компетентно да разработи проект и да вземе предвид особеностите на помещенията, където се налага да има голям брой хора едновременно. Такива пространства трябва да са удобни и безопасни.

Планиране и зониране.

На първо място е необходимо правилно да се планира пространството, като се вземе предвид посоката на дейност и в съответствие със стандартите за санитарна и пожарна безопасност, както и като се вземат предвид нормите за безопасност. Въпреки това, в допълнение към тези задължителни стандарти, за всеки тип обществена сграда има редица фактори, които позволяват да изберете най-ефективните опции за зониране, които отговарят на изискванията на хората, които ще ги посещават и предназначението на помещенията.

Стил на обществените сгради.

На второ място, стилът, в който ще бъде направен интериорът на обществените помещения, трябва да отговаря на очакванията на голям кръг от посетители. Ето защо при избора на стил се оценява широк спектър от параметри – като предназначението на помещенията, архитектурните характеристики, кои ще бъдат посетителите, колко време, с каква цел, както и редица други важни фактори.

Като примери ние от ModerenDom.net ще разгледаме интериора на три емблематични сгради, чиито фасади са познати на почти всеки.

 

 

Интериор на Базиликата Свети Петър във Ватикана.

Това е величествена катедрала, в чието изграждане е бил ангажиран великият скулптор и художник Микеланджело Бунароти. Размерите са впечатляващи: 220 м дължина, 110 м – ширина  и височина около 113 м. Катедралата е разположена на площ от 15 160 m² и в нея могат да се съберат до 20 000 човека. В базиликата има 800 колони и 390 величествени статуи и 45 олтара. Строежът продължава над 120 години. Върху мраморния ѝ под са отбелязани дължините на други катедрали, като дължините на Миланската катедрала (149 м), Кьолнската катедрала (136 м), Парижката „Света Богородица“ (Нотр Дам) – 130 м и др.

 

Интериор на Бъкингамския дворец

Едва ли има човек в света, който да не може да разпознае фасадата на тази обществена сграда. Предната част на двореца е с размери 108 метра широчина, с дължина – 120 метра, височина – 24 метра и е с обща площ от над 77 000 м. Има 775 стаи, включително 188 спални за персонала, 92 офиса, 78 бани, 52 основни спални и 19 държавни стаи. Освен това има поща , кино, плувен басейн и бижутерска работилница. Държавните приеми и церемонии, включително даването на рицарски титли, както и други награди, се провеждат в балната зала на двореца, построена през 1854 г. Това е най-голямата стая в двореца. Тя заменя тронната зала по важност и употреба. По време на приеми кралицата застава на тронната площадка под гигантски куполообразен кадифен балдахин, известен като шамиана.  Военен оркестър свири и награждаваните получават почести, гледани от техните семейства и приятели.

Държавните банкети също се провеждат в балната зала; тези официални вечери се провеждат в първата вечер от посещенията на чуждестранен държавен глава.

 

Мол  SM City Tianjin

Мол  SM City Tianjin в Китай е разположен върху над 557 418 кв. м. Там са ситуирани около 2 500 магазина. Интересното в интериорния дизайн е, че в основата му са проектирани пет напълно автономни, футуристични сгради, а всяка от тях е именувана на петте традиционните елемента в Китай  – Дърво, Метал, Вода, Земя и Огън. Отваря врати през 2016 г.

От примерите ясно се вижда, че за проектирането и дизайна на една обществена сграда голямо значение има предназначението на сградата, както и културните особености и мястото.

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment