Trending News
HomeНовиниБиблиотеки с впечатляващи архитектура и дизайн

Библиотеки с впечатляващи архитектура и дизайн

От хиляди години, през египетската, гръцката, персийската и римската история, библиотеките винаги са служили като оазис на цивилизацията, защитници на свободната мисъл и места за размножаване на идеи. И през цялата история архитектите са проектирали библиотеки също толкова обширни и внушаващи страхопочитание, колкото километрите от книги, които се помещават в тях.

В тази статия ще разгледаме три невероятни библиотеки, които впечатляват с интериора и архитектурните решения.

Абатската библиотека на Сейнт Гал

Библиотеката на абатството Сейнт Гал е една от най-ранните и важни монашески библиотеки в света. Смятана е за един от най-известните центрове на западната култура и наука през 9 и 10 век. През 1983 г. е включена в списъка на световното културно наследство. Архитектурата и интериорът са впечатляващи. Бароковата зала на библиотеката на абатството е впечатляваща със своите пищни декорации в рококо и се смята за една от най-красивите в света.

Инкрустираните тавани, в съчетание с величествени колони и масивните дървени полици, създават усещането за сигурност, спокойствие и мъдрост.

Библиотеката работи до днес и може да се похвали с колекция от около 170 000 книги. Впечатляващата колекция от оригинални ранносредновековни ръкописи направи тази институция световно известна. Над 400 тома са на повече от 1 000 години.

 

Националната библиотека на Франция

Първоначално създадена  като кралска библиотека във Франция, Bibliothèque du Roi („Библиотека на краля“), датира от управлението на Шарл V (1364–80), който събира 1 200 ръкописа.  Впоследствие, до днес колекцията непрекъснато расте, като достига до 30 милиона издания, в това число 12 милиона книги. Това я прави най-голямата библиотека във Франция.

 

Интериорът е изключителен. Овалната форма на основната зала за четене е с впечатляващо високи тавани, които завършват с кръгли инкрустирани прозорци – през които до читателите достига естествена светлина. Центърът на тавана е изграден изцяло от стъкло. Читателските бюра са в редици, изработени от масивно дърво.
Бившата кралска библиотека е домакин на престижни колекции -музикални и сценични изкуства, западни и източни ръкописи, карти и планове, графики и фотографии, както и монети, медали и антики.

 

Библиотека „Васконселос“ в град Мексико

След двете класически библиотеки ще Ви покажем и една ултра модерна.

Местните медии я наричат „мегабиблиотеката“, и е сред най-големите културни центрове в Мексико.

Архитектът Алберто Калах е проектирал модерния архитектурен дизайн, който обхваща площ от 38 000 кв. м, като в тях са включени 26 000 m² градини. В общия план са три сгради, всяка от които е на 6 етажа с общи размери 270 метра на дължина и 28 метра на височина. Капацитетът ѝ е 5 000 души. Библиотеката съдържа 580 000 издания.

 

Естествено, това са само малка част от интересните библиотеки. Ето и имената на още няколко впечатляващи сгради: Библиотека „Страхов”, Прага, Чехия; Градската библиотека на Щутгарт, Германия; Кралската португалска библиотека в Рио де Жанейро, Бразилия; Кралската библиотека в Копенхаген, Дания; Обществената библиотека в Канзас, САЩ; Библиотека „Лиюан” в Пекин, Китай и много други.

Важно е да отбележим, че под бранда Little Free Library, можете да откриете над 100 000 мънички къщички библиотеки из цял свят. Инициативата се превърна в тренд за четящите и за хората, които обичат да споделят.

Прочетете и за Специфика в дизайна и интериора на обществените сгради

 

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment