Trending News
HomeДекорацияСкандинавски стил – успешната формула

Скандинавски стил – успешната формула

Скандинавският стил се заражда в началото на миналия век. Той принадлежи на модернизма и съчетава в себе си функционалността и простотата на формите. Опитвайки се да очовечи материалите, той залага на дърво, памук, вълна, кожа в техния естествен вид, използва иновативните технологии и въвежда серийното производство за артикулите от интериора на достъпни цени. Първите златни години на скандинавския стил са в периода 1930 – 1970 година. Скандинавските интериори се отличават с изключителна чистота на линията и формата, монохромна цветова палитра и пестеливост от към орнаментика и детайли, които дават усещането за лекота, спокойствие и уют.

И все пак каква е тайната на скандинавския стил? Защо той стана така актуален и предпочитан през последните години не само у нас, но и по света? Ако искате да научите повече доверете се на опита и професионалните съвети на Десислава Иванова, интериорен дизайнер в АУЛИ студио.

Светлина, повече светлина (Licht, mehr Licht!)

Е казал Гьоте и това безспорно е един от ключовите похвати в скандинавските интериори, поставян обикновено на първо място и това е напълно обяснимо. Географското разположение с характерното за тези страни по-кратко лято са определили посоката в архитектурата и обзавеждането – да се намери начин естествената дневна светлина да влезе максимално в домовете. Вероятно тези дълги северни зими спомагат да се отчете факта, че всички в Исландия, Дания, Финландия, Швеция и Норвегия имат абсолютно перфектното жилище (и това го доказват всички блогове и статии за интериорен дизайн). За да постигнете този ефект оставете прозорците открити. Използвайте светли, леки, прозрачни, ажурни, дантелени пердета. Там където има тъмни, плътни или цветни завеси в ярки цветове ги дръжте отворени през деня.

skandinavski-stil-uspeshnata-formula-1
skandinavski-stil-uspeshnata-formula-2

Оставете високи таваните и направете прозорците максимално големи, ако има такава възможност. Изкуственото осветление в случая е много важно и е задължително комбинирането на различни светлинни източници – големи полилеи и висящи осветителни тела от всякакъв характер, луни, насочващи спотове, лампиони и настолни лампи.

skandinavski-stil-uspeshnata-formula-4 skandinavski-stil-uspeshnata-formula-5

Материали

Използването на естествени материали и природосъобразният начин на живот e превърнат в култ в тези страни. Дървото присъства навсякъде – подове, мебели, греди на тавана, аксесоари и внася тази неподправена топлина. За подовете обикновено се използва дюшеме, паркет в натурален цвят.

skandinavski-stil-uspeshnata-formula-6g

В много от случаите дървените паркети са боядисани в светли, неутрални цветове. Това съчетано със светли стени и подходящо осветление дава илюзията за по-голямо и просторно помещение. По-рядко имаме примери за тъмен под, например когато искаме да се подчертае красотата и уникалността на интересен килим, който сме използвали.

Корпусните мебели са от масивно дърво или плоскости и масив, отново в натурален цвят, бяло или в светли цветове.

skandinavski-stil-uspeshnata-formula-9
skandinavski-stil-uspeshnata-formula-910

Цветове и геометрия

Скандинавските интериори се отличават със своята белота. Бяло във всички негови вариации, почти задължителното присъствие на сиво и черно, разнообразено с добре премерени цветни акценти. Геометричните форми стават също изключително популярни през последните години, като се наблюдава засиленото им присъствие в интериора. Те са един от интересните елементи в изчистения скандинавски интериор.

Овладей пространството

Чарът и елегантността на скандинавските интериори се дължи на абсолютното овладяване на пространството, пълната симбиоза между форма и функция, баланс на цветовете и много светлина. Това създава усещането за спокойствие, хармония и уют.

В заключение дори и малки, никога не забравяйте да аранжирате подходящо терасите в жилището. Скандинавците не пропускат да ги използват пълноценно почти целогодишно.

skandinavski-stil-uspeshnata-formula-919

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.