HomeОбзавежданеОсветлението в интериора и избор на подходящ дизайн на осветителните тела

Осветлението в интериора и избор на подходящ дизайн на осветителните тела

Доброто осветление може да направи дома Ви уютен, функционален и интересен. То трябва да е едновременно ефектно и ефикасно!

Скоро приключвате с ремонта и остава да изберете вида осветление и осветителни тела?
Това не винаги е лесна задача, защото трябва да се съобразите с доста неща. Важно е да осигурите достатъчно количество светлина за всяко пространство, но и да подчертаете най-силните страни на интериора. Вижте съветите на интериорния дизайнер на Моми Студио – Антония Саранеделчева, които ще Ви помогнат да изберете подходящ дизайн на осветителните тела.

Преди това обаче нека разгледаме трите основни типа осветление в дома – основно, локално и акцентиращо.

Основно осветление

Сред най-често срещаните грешки е поставянето само на един вид осветление в помещението. В действителност осветлението работи най-добре, когато се използва на зони. На първо място е основното осветление, то осигурява равномерна светлина в цялото помещение. Целта му е да покрие всяка част от стаята.

Локално осветление

Неговата цел е да осветява точно определени зони в помещението, затова се нарича още зонираща светлина. Местата за четене, за работа или пък за готвене е добре да се отделят с локално осветление, което осигурява още по-добра видимост. За целта изберете лампиони, спот лампи, настолни лампи или пендели.

Акцентиращо осветление

Това е най-декоративното от трите вида осветление, което подчертава архитектурни елементи и фокусира вниманието върху определени части от интериора – картини, фотографии, цветни аранжировки, произведения на изкуството или архитектурни детайли.

Видове осветителни тела

В много случаи изборът на осветителни тела се прави на база на дизайна им. Те обаче имат специфично предназначение и, ако не се съобразите с него, няма да получите желания ефект. Осветителните тела позволяват контролиране на отблясъците, насочване на светлината и подчертаване на елементи от интериора. Вижте различните видове тела за осветление и как да ги използвате:

Полилеи

Полилеите са едни от най-изящните осветителни  тела, които висят от тавана. Най-често се поставят над масата за хранене в трапезарията, в просторни дневни или в антрета с много високи тавани.

Висулки

Висулките са подобни на полилеите, тъй като също се спускат от тавана, но са по-малки и обикновено имат само една крушка. Те са предпочитани за монтаж над кухненски острови или масички за кафе. Поставят се и вместо нощни лампи в спалнята. Обикновено се групират по два или три броя висулки.

Релсови осветителни системи

Те чудесно си пасват с модерния и индустриален стил. Позволяват да съобразите и регулирате светлината според нуждите ви. Монтажът им на тавана създава интересни арт решения.

Вградено LED осветление

То е чудесен начин да постигнете декоративен ефект и да подчертаете елемент от интериора. Комбинира се успешно с окачени тавани като създава отпускаща обстановка. Вграденото осветление може да се приложи в стени, мебели, огледала. Предлага се в различни цветови гами, с които да създадете желаната атмосфера.

Стенни аплици

Използвайте ги като декоративно осветление, за да насочите вниманието към определен елемент – картина, декорация, цветен акцент, произведения на изкуството и други.

Плафониери

Те се монтират директно на тавана и осигуряват основно осветление в помещението. Плафониерите са чудесен вариант за жилища с ниски тавани или в случаите, когато не искате оптически да отнемате от височината на стаята. Най-предпочитани са за банята, коридора, както и кухнята. Вписват се перфектно в минималистичния интериор.

 

Оставете стаята да диктува осветлението

Сега, когато знаете какви са различните възможности за осветление, е време да решите къде да поставите осветителните тела във всяка стая. Въпреки че това е въпрос на личен избор, има някои стандартни оформления, които ще Ви помогнат в това решение.

Антре

Ако таванът е с височина 260 см или по-нисък, заложете на плафониери, за да създадете по-просторно пространство. Ако таванът е по-висок, осмелете се да експериментирате с драматични висящи полилеи.

Всекидневна

Изберете едно основно осветление на тавана, според стила на Вашия дом, и си поиграйте с вграденото осветление – в мебелите, камината, окачените тавани. В зоната за четене поставете лампа с насочена светлина, а над масичката за кафе – висулки. Най-сенчестите ъгли на помещение осветете с подови лампи.

Трапезария

Тук е нужна насочена светлина, осветително тяло трябва да е центрирано над масата за хранене, като най-препоръчително  е използването на полилей.

Кухня

Кухненското осветление е по-сложно. Може да започнете с вградено осветление над плота за готвене. Ако имате кухненски остров, бар плот в кухнята, поставете насочени осветление над тях. Подобно осветление може да монтирате  над мивката, печката и всяка зона, в която се нуждаете от по-силна светлина. Така оптически ще отделите различните зони и ще създадете по-голямо удобство при работа.

Спалня

Тук се предполага, че светлината трябва да е по-мека, уютна и дори романтична. В спалнята имате нужда от един основен източник на светлина, както и от нощни лампи. Те могат да бъдат поставени на нощните шкафчета, да са вградени в стената или пък да се спускат от тавана.

Баня

Вграденото осветление е най-предпочитано за банята, особено ако тя е с малки размери. Добре е да добавите допълнителна светлина около огледалото. За по-просторни бани с няколко зони, добавете вградено осветление в зоната на душа и ваната, и висящо над мивката.

Златни правила при избора на осветителни тела

  • Свържете осветителните тела с друг елемент от интериора.
  • При помещения с отворена концепция (като хол, трапезария и кухня) не е задължително осветителните тела да са еднакви, но е добре да има общ елемент (форма, материал, цвят), за да постигнете хармония.
  • При стандартни тавани от около 260 см изберете висящо осветление на 30-40 см от тавана.
  • За по-високи тавани поставете полилей или пендел на 60-100 см от тавана.
  • Зa cтaи c мaлъĸ oбeм и ниcĸи тaвaни заложете на плaфoн или лyни.
  • За помещения над 10 кв. м. е добре да имате повече от един източник на светлина.

Подчертайте стила на Вашия дом, акцентирайте на детайлите и се чувствайте удобно във всяко помещение с подходящата светлина. Тя превръща жилището в уютен дом!

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment