Trending News
HomeКъщиСемейна къща в Клостар Иванич, Хърватска, от ATMOSFERA ™

Семейна къща в Клостар Иванич, Хърватска, от ATMOSFERA ™

В днешната статия на Модерен дом ви представяме проект от базираното в Загреб архитектурно студио ATMOSFERA.
Завършена през 2015, семейна къща в Клостар Иванич, Хърватска се намира в район, известен с лозя и ваканционни хижи, които все по-често се превръщат в постоянни резиденции, отколкото в места за почивка.

Ето какво споделят от архитектурното студио: Теренът се намира на хълм с прекрасна панорамна 360-градусова гледка към околните райони на Сисак, Медведница Загреб и Връбовечка Дъбрава. Природата е навсякъде. Това е място, на което всеки би могъл да почувства дори и най-малките промени на времето и цветовете.

Задачата беше да се проектира къща за ежедневни удоволствия, с 3 спални и мини пространство за офис, върху малък парцел, заради който площта на къщата беше лимитирана от градоустройствения план до 10 Х 7м. Идеята на проектантите, която сериозно допринесе за качеството на къщата, е пристрояването на  допълнителен атриум, защитен от самата земя, с размери 10 Х 10 м на северната страна на къщата.

Този отворен вътрешен двор позволи пълно преустройство на приземния етаж, като създаде идеален микроклимат и условия през всички сезони, свързвайки къщата с неголям офис и гараж. Също така, се получи и място с по-добри условия за живот на открито и уединение.

 

Носещата част от конструкцията на къщата е от подсилен бетон, а останалите части са предимно направени от стъкло. Къщата е покрита с дървен материал от карбонизиран ясен, което й придава топли, тъмни нюанси,  в контраст с околния свят и заобикалящото пространство. Стените са покрити с леки и светли панели от шуплест варовик. Интериорът на къщата се разделя на няколко нива с различни височини, в зависимост от предназначението им. В центъра има стълбище, което е директно свързано с всяко пространство, от атриума до таванската стая.

Плосък покрив с джакузи служи и като място за излежаване на слънце, като от тази точка гледката се простира до 100 км. Наличието и на басейн със свободна форма придава на къщата допълнително измерение и комфорт, а по време на партита и празници, като че ли пулсът на цялата къща бие в ритъма на модерна музика. На стените на къщата има и подпорни елементи. Използвахме възможността да построим всичко, според заданието, за специален клиент с модерни виждания за живота и архитектурата в ограничените градски условия.

 

 

архитектурно студио ATMOSFERA
Снимки: koridor 27

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment