HomeБаняМодерен дизайн за малката баня. Най-добрите снимки и идеи [2016]

Модерен дизайн за малката баня. Най-добрите снимки и идеи [2016]

Когато говорим за малка баня, модерният и функционален дизайн е една трудно постижима, но не и невъзможна цел. Трудно е да поставим в едно помещение с наистина скромна площ всичко необходимо за комфортния живот на съвременния човек, създавайки красив и удобен интериор. Въпреки това, съществуват прости техники, прилагането на които ще ви помогнат да превърнете санитарното помещение не само в удобна, но и в модерна и уютна част от вашето жилище.

Проектиране на малка баня – увеличаване на пространството

moderen-dizain-za-malkata-banq-nai-dobrite-snimki-i-idei-1

Има няколко общи правила за оптимизация на малките пространства. При спазване на част от тях, дори най-малкото помещение ще изглежда много по-просторно и светло. Не пренебрегвайте тези правила при създаването на интериора на малката баня у дома.

 • Използвайте довършителни ярки цветове. При проектирането на малка баня, много светлите и много тъмните цветове използвайте само като акцент.
 • Използвайте огледала – те са в състояние да увеличат визуално площта на малката ви баня цели два пъти.Съветваме ви да не поставяте огледала едно срещу друго, за да избегнете така наречения ефект на “Тунела”. Най-добре поставете огледалата върху две стени, които се събират под прав ъгъл.
 • Използвайте гланцирани повърхности – те създават игра на отражения и добави към интериора светлина и различни контрасти. Например, напоследък е много модерно създаването на лъскав таван.
 • Подсигурете добро осветление – колкото по-ярко е осветлението в стаята, толкова повече тя изглежда по-просторна. В малката баня монтираните в/на тавана осветителни тела са недостатъчни и е необходимо да се помисли за допълнителни източници на светлина.
 • Преградни стени и части от мебели изработени от стъкло ще направят пространството по-леко и приятно.
 • Мебелите трябва да са малки и задължително многофункционални, за да не “изяждат” от така или иначе малкото пространство.
 • Помислете за това, как да поставите душ вместо стандартната в много жилища вана.

Важно: Не забравяйте, че ъглите могат да се използват ефективно. Ъглова душ зона/кабина или мивка заемат много по-малко място в сравнение с конвенционалните такива!

Правилният избор на плочки

moderen-dizain-za-malkata-banq-nai-dobrite-snimki-i-idei-3
[dropcap style=”normal” title=”цвят”]Според основните правила за завършване на малки площи, в цветовете на плочки трябва да има светли тонове. Не забравяйте, че студените цветове като синьо и тюркоаз визуално отдалечават стените на помещението и му помагат да изглежда по-голямо. Топлите цветове действат обратното, като визуално приближават стените.

moderen-dizain-za-malkata-banq-nai-dobrite-snimki-i-idei-4
moderen-dizain-za-malkata-banq-nai-dobrite-snimki-i-idei-4-1

Може би противно на очакванията ви, в малки помещения най-добре работят малките плочки. Някои от стените могат да бъдат покрити и с мозайка, която също играе положителна роля във визуалното разширяване на пространството.

Налице е общо правило, че един човек не се впечатлява от размерите на всяка плочка, а от общия им брои, който преброява окото. Така че колкото повече са плочките, толкова помещението изглежда по-голямо, благодарение на възприятието на пространството.

moderen-dizain-za-malkata-banq-nai-dobrite-snimki-i-idei-937

Когато създаваме дизайн за малката баня ще се наложи да избягаме от големите изображения и популярни през последните години 3D принтове. Придържайте се към правилото “колкото по-просто, толкова по-добре.” Дори ще бъде по-добре, ако изберете завършващ материал от естествен произход с класическа текстура като мрамор, травертин и други подобни.

Използването на дървени повърхности или плочки наподобяващи дърво биха усъвършенствали дизайна на помещението. Плочките с много лъскаво покритие придават допълнително усещане за обем и изглеждат естетически приятно в малки помещения, но и изисква по-сложни грижи.

moderen-dizain-za-malkata-banq-nai-dobrite-snimki-i-idei-5

При проектирането на малка баня избягвайте да разделяте стените хоризонтално. По-добре използвайте фризовете и другите похвати за разделения вертикално, като разделяте отделни зони например. Заложете на семплите и тесни фризове, тъй като обратното ще подейства негативно върху усещането за пространство.

moderen-dizain-za-malkata-banq-nai-dobrite-snimki-i-idei-8

Стайлинг концепция

moderen-dizain-za-malkata-banq-nai-dobrite-snimki-i-idei-915

Минимализъм – стилът, който може да се счита за най-подходящ, когато говорим за проектиране на малка баня. Неговите основни принципи са ярките цветове в дизайна, използването на само най-необходимите мебели и минимум декоративни елементи.

Допълнителни елементи в дизайна на банята като сапунерка, държачи за тоалетна хартия и четки за зъби, бутилки с течен сапун и други подобни не трябва да присъстват на всяка цена. Както името на стила подсказва – заложете на минимално количество вещи. За декорация може да използвате живи растения, картини или малки мидени черупки.

Душ кабина вместо вана

moderen-dizain-za-malkata-banq-nai-dobrite-snimki-i-idei-920
Основните предимства на душ кабината пред ваната в малко мокро помещение са:

 • Значителното спестяване на място;
 • Драстично намаляване на използването на водните ресурси и битови сметки, тъй като консумацията на вода за измиване под душа е значително по-малка, отколкото във ваната.
 • Душът може да бъде оборудван с устройство за хидро масаж, което увеличава комфорта на ползване и има положителен ефект върху здравето;
 • Дизайнът на банята става по-модерен и стилен.
Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

Comments
 • Много добра статия! Едно допълнение за цветовете в банята: изберете вентилатор, който да контрастира с цвета на стените, за да се получи модерно решение. Цветният вентилатор в банята е част от интериора, която вече може да се купи и в България. Препоръчваме на всеки, които цени стилния интериорен дизайн да погледне цветните решения на IDEA https://www.osvetitelnitela.com/catalog-ventilatori.html Има възможност за до 50 комбинации от цвят и форма на вентилатора за баня и опции като клапа, таймер, датчик за влажност, LED подсветка и доста сериозна гаранция за всичко това – 5 години.

  February 4, 2017
 • Изключително полезна статия, която препратих на някои наши клиенти 🙂
  В допълнение за всички, които правят нова баня, бих искал да напомня да не подценяват подовия сифон. Често изборът на сифон се неглижира и след това банята мирише, което може да опропасти и най-хубавия дизайн и изпълнение. А подмяната на подовия сифон става само с къртене. 🙁

  January 8, 2019

Leave A Comment