Trending News
HomeOFFтопикКарим Рашид – стихията в света на дизайна

Карим Рашид – стихията в света на дизайна

Карим Рашид е добре познато име в световния дизайнерски бранш. Той е дизайнер, визионер, прагматик и професор в Университета по изкуствата във Филаделфия. Носител е на повече от 300 награди, а творбите му са се превърнали в легендарни. С повече от 4000 осъществени проекта и клиенти в над 40 страни,  Карим винаги успява да е актуален и вечно променящ се.

В момента живее в Ню Йорк, където ръководи частно дизайнерско студио. Работата му е известна със своята красота и простота, както и с революционния си дизайн. В неговата философия на изкуството всичко се основава на реализъм, опростяване на задачите и повишаване нивото на красота. Той не се фокусира върху стила, а върху удобството. В своите дизайни винаги залага на меки и прости форми, безгрижни ярки и чисти цветове, както и на гланцирани гладки повърхности. Освен това предпочита да използва не традиционни естествени материали, а модерни – на синтетична основа. Въпреки факта, че всичките му творения са абсолютно нестандартни и различни, всеки от новите му шедьоври става изключително популярен. Той е печелил почти всяка награда за индустриален дизайн.

Представяме ви 10 от най-впечатляващите му творения:

  • Шезлонг The High Roller

Дизайнерът използва шперплат от пресовани листа от смърч – това е много издръжлив материал. Стилният и елегантен силует на шезлонга, с нежните извивки, които повтарят формата на тялото и в комбинация с бяло и светло зелено, създава един изключително ефектен образ.

 

  • Колекция мебели и аксесоари Ottawa

Проектът, който е проектирал Карим, е за BoConcept. Тази колекция включва трапезария, която се състои от маса, столове и шкаф. Отделните елементи споделят минималистичен стил, но това никак не ги прави по-малко необикновени и уникални. Трапезните столове имат дизайн, вдъхновен от природата – формата наподобява красотата на листата. Трапезната маса е по-опростена, но в същото време е и много функционална.

 

  • Диван Float

Този диван е проектиран от Карим Рашид за испанския производител на мебели SANCAL. Състои се от поредица заоблени и цветни елементи с меки форми, които се пресичат и създават неповторима хармония. Цветовете се допълват изключително красиво, създавайки впечатляващи контрасти. Диванът има сравнително висок гръб, а седалката сякаш плава над земята. Поддържа се от лъскави дървени крака.

 

  • Стол Sloo

Столът е част от колекцията Sloo, създадена за VONDOM и както можете да видите, има много интересен дизайн. За направата му е използвана полиетиленова смола, която е изключително устойчив материал – трудно се поврежда от удари и почти не се влияе от климатични промени. Ето защо, столът е подходящ както на закрито, така и на открито. Предлага се в широка гама от покрития и цветове, които могат да бъдат комбинирани по различни начини.

 

  • Дървено кресло KAIRO

Създадено е от Карим Рашид за RIVA 1920. Сътрудничеството между тях започва именно през 2009 г. с началото на този проект. Карим споделя, че вдъхновението му за дизайна на този стол се е появило при самия процес на дървообработване.

 

  • Въртящо се кресло Spline

Друго красиво творение на Карим Рашид е креслото Spline, което е проектирано през 2002г. Отличава се с формована полиуретанова пяна, която го прави не само стилен, но и много удобен. Наличните цветове са ограничени в черно и бяло. Креслото е с много привлекателен дизайн и идеално пасва на съвременните и модерни интериорни декори.

 

  • Модулен диван Kivas

Разтегателният диван е направен от няколко отделни блока, които могат да се комбинират и пренаредят по различни начини. Модулите имат меки, заоблени ъгли, а използвайки ги поотделно, могат да станат удобни пуфове.

 

  • Шезлонг SURF

Този изключително дързък шезлонг е проектиран от Карим през 2010г. При направата му се използва техниката ротационно формоване. Материалът, който се използва, е 100% рециклируем. Шезлонгът е изключително стилен, удобен и устойчив на всякакви атмосферни влияния. Идеалната мебел, която да имате край басейна. Предлага се в различни цветове, както с бляскаво, така и с матово покритие, както и в ярки, така и в неутрални нюанси.

 

  • Стол KOOP

Създаден е за финландския производител на мебели Martela. Столът създава усещане за комфорт, а същевременно е с толкова красив и привлекателен дизайн. Тъй като при тази мебел липсват груби ръбове, е идеална за детски стаи, но също така би паснала идеално и в домашния Ви офис. Този яйцевиден стол се предлага в няколко ярки цветове.

 

  • WOOPY фотьойл и бар стол

Сетът фотьойл и бар стол WOOPY е проектиран за италианския производител B-Line. Отличава се с прост дизайн със синусови линии и висок гръб. Столът разполага с мека облегалка и подлакътници, а освен това има и хромирана тръба, която служи като опора за крака. За направата му  е използван полиетиленов материал, който е устойчив и предразполага използването на стола, както на открито, така и на закрито. Елегантен и модерен, този стол е  идеален за съвременния интериорен дизайн.

 

Както видяхте, в света на неподражаемия Карим Рашид няма място за скука и депресия. Творенията му показват, че няколко цвята и необичайни предмета са способни кардинално да изменят впечатлението от интериора.

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment