Trending News
HomeОбзавежданеКак да изберете камина за Вашия дом?

Как да изберете камина за Вашия дом?

Обичате ли да седите близо до горящ огън и да слушате пращенето му, с чаша вино в ръка? Смятате ли, че камината дава неповторима топлина и уют и това превръща студената къща в дом? Ако отговаряте положително на въпросите, тази статия е за Вас.

Вътрешната камина е технология, която датира от Средновековието, когато хората в замъците и домове са ги използвали за отопление и готвене. Камините в днешно време са желани едновременно заради тяхната естетика (като интериорен акцент в стаята) и като ефективни отоплителни уреди.

Ако сте решили да поставите камина у дома, ще трябва внимателно да обмислите каква камина точно Ви е необходима и каква ще бъде основната й функция и според това да изберете вида на горивото (дърва, пелети, газ, електричество или друго), както и модела. Да видим какви са плюсовете и минусите на различните камини според вида на горивото, което използват.

Традиционна класическа камина на дърва

За много хора това е естественият избор и всичко друго е имитация.

Само си представете. Жив огън, миризма на пушек, пращящи диво дървени трупи. Може да прегърнете любимия си човек, да седнете на люлеещ се стол с книга в ръка или пък да поговорите с приятели на чаша коняк с шоколад и пури.

Не винаги нещата в реалността обаче са така романтични. Камината трябва да се пали всеки ден. Трябва да цепите и носите дърва. Накрая винаги остава пепел. Опасността от пожар е по-висока, в сравнение с алтернативните варианти за отопление на дома. Често разходът на дърва е доста голям, а ефективността е доста ниска.

Камина на пелети

През последните няколко години, пелетните камини набраха голяма популярност в България. Основни предимства са ниската цена на горивото и доброто изгаряне (почти без пепел), както и възможността за изграждане на цяла инсталация, която да отоплява големи къщи и помещения. Към такава камина може да бъдат вързани водна риза, подово отопление, дори и топлата вода на дома.

Разбира се, има и недостатъци. Този вид камини трудно се инсталират при вече завършени сгради и са необходими много конструктивни промени. Горелките не са приспособени да горят всякакъв вид пелети.

Камина на газ

Газовите камини са популярна алтернатива на камините на дърва и камината на пелети. Те са на доста ниска цена и не са трудни за инсталиране. Често газовите камини могат да се поставят в съществуващи камини и комини.

Предимства. Освен, че са по-евтини от традиционните, ако имате газопровод до дома, тези камини са много ефективни, така че бихте могли да имате по-ниски сметки за отопление.

Можете също така да намерите свободно стоящи газови камини, които се монтират лесно навсякъде. Те могат да влязат във всяка стая, придавайки й страхотна топлина и стил.

За свободно стоящ модел можете да получите вентилиран тип, който не изисква твърде много структурни промени в дома Ви, или можете да получите безвъздушен модел, който се предлага с много функции за безопасност.

Недостатъци. Основният недостатък е описаният по-горе уют, който дава традиционната камина. Освен това, ако нямате линия за природен газ до дома си (както в повечето населени места в България), ще трябва да използвате бутилка с пропан-бутан.

Електрическите камини

Създавайки температура чрез нагряване на реотани, повечето от тези модели се предлагат с вентилатор вътре, който помага за разпределението  на топлината във Вашия дом.

За съжаление, няма истински пламък, но повечето електрически камини имат „фалшив“ , който гарантира, че ще получите отчасти илюзията за класическия вид на камината.

Можете да изключите топлината и да оставите пламъка, поддържайки настроението. Някои модели от по-висок клас се предлагат с дистанционно управление, така че можете да увеличите или намалите температурата, без да се налага да ставате.

Електрическите камини са чудесни, ако имате ограничен бюджет. Цената за експлоатацията им е доста ниска като цяло и тъй като те не изискват комин, са по-евтини за инсталиране. Разходите за поддръжка са по-ниски за тези камини и не е нужно да ги почиствате или да държите дърва.

Не на последно място, ако имате деца, не е нужно да се притеснявате, че ще се изгорят от пламъците на камината.

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment