Trending News
HomeАрхитектураАрката в зеленото училище

Арката в зеленото училище

IBUKU са пионери в разработката на нов речник на дизайна, налагащи собствени правила по пътя на развитието си, и предлагащи нови решения за целия свят, по време на нашето пътешествие. Днес представяме още едно дизайнерско решение, безпрецедентна конструкция, която е не само невероятен образец на бамбуковата архитектура, но и ще служи за еталон в олекотените конструкции.

Арката е най-новото здание в кампуса на световноизвестното Зелено училище в Бали, Индонезия. Училището има 12-годишна история и традиции в  „разрушаването” на границите и разширяването на образователните хоризонти. Арката е най-новият ориентир в тази история, вдигащ нивото на устойчивото образование в целия свят. Първо по рода си такова здание, Aрката на Зеленото Училище е построена от няколко пресичащи се на височина 19 метра 14-метрови бамбукови арки, съединени по между си с антикластични решетъчни обвивки, които черпят своята сила от усукването в две противоположни посоки.

Дъгата е подвиг на инженерството, постигнат след месеци изследвания,  разработки и фина настройка на детайлите, изработени по поръчка. Резултатът е изискан дизайн с несравнима красота, коeто е и доказателство за ангажимента на IBUKU за разширяване на хоризонтите в архитектурата и дизайна.

Арката използва една от най-успешните стратегии на природата за създаване на големи пространства с минимална структура. Например, в рамките на човешкия гръден кош, ребрата, работещи при натиск, биват удържани на място от опънат гъвкав слой мускули кожа. Това образува тънка, но здрава обвивка за белите дробове. В случая с “Арката” арките, работещи под натиск, се държат от опънатите антикластични решетъчни обвивки. Изглежда, че тези полета от решетки се провират през участъците между невероятно тънките извисяващи се арки, придавайки на пространството копнеж, интимност и красота. Въпреки, че изглежда сякаш решетките висят от арките, те всъщност ги държат.

Контраинтуитивното геометрично съчетание на Aрката допринася за цялостно равновесие на структурата, което означава драстично намалена необходимост от много строителен материал. Това означава и безпрецедентен вътрешен обем с невъзможно тънка структура и без никакви разсейващи подпорни елементи.

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment