Trending News
HomeАпартаментиИнтересен проект за апартамент със скрити стаи

Интересен проект за апартамент със скрити стаи

Многократно сме говорил, как в повечето развити страни, населението се струпва в големите областни центрове, а на места това излиза извън контрол. Това е предпоставка да се гледа по един различен начин върху жилищата, като основен приоритет се оказва създаването на достатъчно гъвкава среда за живот. Основните идеи се въртят около концепцията “малко жилище без нужда от лишения” и напоследък виждаме все по-креативни и интересни дизайнерски решения, опитващи се да задоволят нарастващото търсене.

Върху това се е фокусирал и дизайнерът Simon Woodroffe, който търси възможно най-ефективните начини, по които хората биха могли да използват малките пространства. Събрал е всичките си идеи в един проект, наречен Yo!Home

interesen-proekt-za-apartament-s-dvijeshti-se-stai-1

Проектът представлява прототип на малко жилище с площ от 40 м², където всички нужни зони са разположени в едно мултифункционално помещение. Там, благодарение на различни механизми и скрити функционални единици са поместени удобен кът за сядане, зона за спане, кухня и трапезария. Има една малка подробност – не всички от изброените функции могат да бъдат използвани едновременно.

Основният аспект тук е използването на скрити функции и мебели. Посредством задигане на пода и редуциране височината на тавана, дизайнерът успява да ни заблуди, че всичко е такова, каквото изглежда. Да, обаче нещата седят по много различен начин. Мястото е изпълнено със изникващи от пода, стените и тавана “помещения” и мебели, които осигуряват много удобства, скрити от погледа.

Несъмнено, леглото е един от най-впечатляващите елементи. То пада от тавана над зоната за сядане, с помощта на малък мотор, който му позволява да се движи плавно и без излишни усилия. Леглото може да бъде преместено и ръчно, в случай на прекъснато електричеството, което прави този дизайн безопасен и практичен, независимо от обстоятелствата.

interesen-proekt-za-apartament-s-dvijeshti-se-stai-3 interesen-proekt-za-apartament-s-dvijeshti-se-stai-4

Друга интересна особеност е масата за хранене, което е с дизайн, вдъхновен от Японската култура и е скрит в пода на жилището. Тя може да се повдигне само с натискането на един бутон, заедни със седалките. Когато не се използва, цялата трапезария се скрива в пода, което позволява пространството да се използва за нещо различно.

Задигнатият под също така крие някои складови помещения. Това елиминира нуждата от допълнителни обемисти мебели и стенни единици, а също така осигурява нужният капацитета за съхранение в дома. Всички тези скрити функции са почти незабележими, когато не се използват

Кухненският бокс, заедно с пералнята, готварска печка, радиатора и шкафовете за съхранение са скрити зад плъзгащи се врати, което позволява на кухнята  също да изчезне, когато не се използва.

Това са само част от елементи, от които е съставен този страхотен малък апартамент. Има и други по-малки детайли, които правят тази концепция привлекателна и интересна -телевизора, който пада от тавана, осветлението тела и тяхното разположение, семплите, но стилни и изискани мебелите, както и много други, които сами ще откриете.

interesen-proekt-za-apartament-s-dvijeshti-se-stai-5 interesen-proekt-za-apartament-s-dvijeshti-se-stai-6 interesen-proekt-za-apartament-s-dvijeshti-se-stai-7 interesen-proekt-za-apartament-s-dvijeshti-se-stai-8 interesen-proekt-za-apartament-s-dvijeshti-se-stai-9 interesen-proekt-za-apartament-s-dvijeshti-se-stai-910 interesen-proekt-za-apartament-s-dvijeshti-se-stai-911

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.