Trending News
HomeКухня[ТОП 5] Грешки допускани при обзавеждане на кухнята

[ТОП 5] Грешки допускани при обзавеждане на кухнята

Създаването на красив и функционален интериор за кухнята е обвързано с много усилия, време и пари. Ето защо е от изключителна важност да се отдели достатъчно време за планиране и избор на качествени материали, мебели и оборудване. По-долу сме засегнали някои особено важни елемента от дизайна и обзавеждането, които могат да повлияят на удобството и практичността на кухнята. Ще се опитаме да обясним как да предотвратите някои от най-допусканите грешки и как да ги коригирате ефективно, ако вече сте ги допуснали.

 1. Неправилен избор на под

top-5-greshki-dopuskani-pri-obzavejdane-na-kuhnqta-1g

Дейността, която се извършва по принцип в кухнята, е свързана с действия в резултат, на които могат да бъдат повредени качеството и външния вид на покритието на пода. Често се случва нещо да изкипи, да залее пода или да удари силно повърхността му. Следователно за тази стая се изисква подова настилка, издържаща на агресивни въздействия.

Материалите, които са най-НЕподходящи за пода във вашата кухня са :

  • Ламиниран паркет – не издържа на влага и се деформира лесно
  • Паркет или други дървени повърхности – дървото поглъща течност, мазни петна и не понася почистващи химикали
  • Евтин теракот – лесно се чупи, при падането на тигани, тенджери и други по-тежки домакински прибори и инструменти

СЪВЕТ : В кухнята винаги използвайте надежден, практичен и устойчив материал, като например гранит или висок клас плочки. Ако все пак желаете да притежавате дървен под, разделете кухнята на две зони – за тази, в която готвите активно на пода сложете друг материал, а върху пода в зоната за хранене може да положите ламиниран паркет с висок клас.

top-5-greshki-dopuskani-pri-obzavejdane-na-kuhnqta-2g

2. Слаба светлина в работната зона

top-5-greshki-dopuskani-pri-obzavejdane-na-kuhnqta-3g

Без подходящо осветление по протежение на кухненския плот, където са мивката и печката, работата в кухнята е в пъти по-сложна и неприятна. Липсата на качествено осветление, освен че може да влоши качеството на храната, също така вреди на зрението ви, както и на здравето на мускулите на врата и гърба. 

СЪВЕТ : Ако искате да повишите качеството на осветлението в работната зона, може да добавите енергоспестяваща LED лента, която да монтирате точно над кухненския плот. Монтажът и е лесен, не заема място, пести енергия и осигурява достатъчно количество светлина.

top-5-greshki-dopuskani-pri-obzavejdane-na-kuhnqta-4g

3. Лоша вентилация

top-5-greshki-dopuskani-pri-obzavejdane-na-kuhnqta-5g

Един от най-големите недостатъците на модерния дизайн за кухня в апартамента е липсата на добра вентилация или дори абсорбатор. Колкото и модерен и артистичен дизайн да сте избрали за вашата кухня, не се лишавайте от инсталирането на този абсолютно необходим инструмент. 

СЪВЕТ : Ако не искате да разваляте модерната визия на кухнята, може да изберете аспиратор с атрактивен и също толкова модерен дизайн или да предвидите начин за прикриване още при проектирането на кухнята (най-често се изгражда структура от гипсокартон, в която се скрива тялото и тръбата на аспиратора)

top-5-greshki-dopuskani-pri-obzavejdane-na-kuhnqta-6g

4. Без защита над работния плот

top-5-greshki-dopuskani-pri-obzavejdane-na-kuhnqta-7g

Без значение колко е широк и удобен плота, стената зад него винаги ще се цапа, така че помислете за почистването на тази стена. Ако я оставите без защита (поставянето на плочки или друг лесен за почистване материал) ще срещнете големи затруднения при поддръжката на тази част от вашата кухня. 

СЪВЕТ : Тук ще ви посъветваме да заложите на добре познатите на всички керамични плочки, тъй като тяхното почистване е най-лесно и удобно. Стъклото и другите модерни престилки са не по-лош вариант, благодарение на своята гланцирана повърхност. Дървените и ПДЧ/МДФ повърхности са вариант, но при тях, често остават петна, а поддръжката им е сравнително по-трудна. В никакъв случай не оставайте стената непокрита!

top-5-greshki-dopuskani-pri-obzavejdane-na-kuhnqta-8g

5. НЕфунцкионални мебели

top-5-greshki-dopuskani-pri-obzavejdane-na-kuhnqta-910g

Да, визирам популярния и желан от мнозина кухненски остров, който понякога освен да заемат полезно пространство, няма друга роля. Ако наистина не се нуждаете от него и той не е достатъчно функционален, просто се откажете от него – той не е декорация, а заемаща голямо място мебел. 

СЪВЕТ : Кухненският остров е страхотно допълнение в просторните кухни, където мястото не е проблем. Основно,  островите служат като място за готвене (с мивка и работен плот), като място за различни кухненски аксесоари и уреди, в допълнение към основна кухненска повърхност  или пък да може да съберат двама или повече души за хранене.

top-5-greshki-dopuskani-pri-obzavejdane-na-kuhnqta-9g

Надявам се материала да ви бъде полезен и да се вслушате в съветите ни преди да започнете проектирането, обзавеждането или малкия ремонт във вашата кухня.

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.