PASSWORD RESET

Блог-списание за вашия модерен дом

Как да изберем най-добрия ламиниран паркет ?

Изборът на ламинат не е толкова лесно нещо, колкото изглежда и не, нямам предвид избора на цвят. Има далеч по-важни детайли, с които трябва да сте наясно преди да отидете в магазина и да изберете подходящия за вашата стая нюанс. В тази статия ще се постараем да ви запознаем с параметрите, които определят един ламиниран паркет и ще ви насочим в това как да ги намерите, разчетете и анализирате.

Класифициране на ламината

Най-важният параметър на един ламиниран паркет е неговата трайност. За да се улесни, както крайният потребител, така и продавач-консултантите в магазините за ламинат, през 1999 година е въведена специална категоризация, отговаряща на строги правила, одобрени от  Европейската асоциация на производителите на ламиниран паркет. Класът на даден ламинат определя колко дълго той може да изглежда добре при различни механични натоварвания и условия на експлоатация.

Главното категоризиране на ламината го разделя на две групи – за комерсиална (търговска) и за домашна употреба. Ние ще разгледаме класифицирането на ламинираният паркет, предназначен, както за домашно, така и за комерсиално ползване, които получават своя клас, в следствие на няколко теста и получените от тях резултати :

  • Износване
  • Устойчивост на замърсяване
  • Устойчивост на натиск
  • Резистентност към движение на мебели
  • Резистентност към движение на мебели (с колелца)
  • Резистентност към допир със запалена цигара
  • Влажност

След всичките тестове ламинираният паркет получава своят клас. В таблицата по-долу са описани класовете, както и пояснения и допълнителна информация за тях.

КласПодробности
КласПодробности
КЛАС 21 (АС1)Подходящ е за жилищни помещения със слабо натоварване. Използва се рядко, предимно в спални.
КЛАС 22 (АС2)Подходящ е за помещения със средно натоварване, например в хола или детската стая.
КЛАС 23 (АС3)Идеален е за помещения с повишена интензивност на ходене или в помещения с голямо натоварване върху пода - там, където има тежки мебели, например в кухнята.
КЛАС 31 (АС4)Този клас е предназначен за търговски сгради, където има малък товар върху пода. Паркетът има по-високо качество от този за жилищни помещения. Може да бъде инсталиран в конферентни зали например.
КЛАС 32 (АС5)Ламинатът от този клас е подходящ за използване в търговски сгради, където има средното натоварване върху пода, като приемни зали, офиси, класни стаи, както и други подобни места.
КЛАС 33 (АС5)Това е най-издръжливия клас ламинат. Той се използва за подове в търговски помещения, в които има голям товар върху пода, например барове, ресторанти, магазини и спортни зали.

Съвет : За най-подходящ ламинат за офиси и апартаменти се смята КЛАС 32, който е с най-добро съотношение цена / качество.

Дебелина на ламината

Ламинираният паркет е с дебелина 6-12 мм. Препоръчваме ви да изберете такъв, с по-голяма дебелина, тъй като това автоматично означава, че и неговата здравина е по-голяма.  Освен това, колкото е по-дебело покритието, толкова по-големи звукопоглъщащи свойства притежава.

Начин на полагане

kak-da-izberem-nai-dobriq-laminiran-parket-1g

Според начина на полагане (връзки между отделните елементи) има два основни вида паркет :

  • Залепване с лепило – Отделните частни се сглобяват, като между тях се поставя специално бързосъхнещо лепило. Тези паркети са с по-висока устойчивост към влага, но монтирането им е сравнително по-трудно и често се налага да наемете специалисти.
  • Сглобяващи се – Поради специалния си дизайн, панелите се сглобяват един към друг без да е необходимо лепило (като конструктор). Този тип е лесен за поддръжка, тъй като няма залепени елементи, монтажът му е бърз и лесен и има възможност за замяна на отделни части.

laminat_znaciКогато отидете в магазина за ламинат, може да разгледате опаковките на паркетите, на които сте се спрели. Върху тях има символи, които показват качествата на материала и могат да ви помогнат в избора. В таблицата отстрани сме описали символите и тяхното значение и ви препоръчваме да се запознаете с тях преди да отидете на пазар.