HomeДекорацияСедем вечни тенденции в дизайна

Седем вечни тенденции в дизайна

Една от отличителните черти на трансформиращия и разчупващ границите дизайн е способността му да надживява популярните тенденции и колебанията в стила. Помислете за вечни творения като стола Cesca на Марсел Бройер, изключително желаният дизайн датира от 1928 г., или дивана Camaleonda на Марио Белини, икона от 70-те години на миналия век, която днес неизменно се появява в съвременните дневни, и ще разберете идеята.

Разбира се, това са просто мебели. Когато става въпрос за дизайн за дома, нещата стават по-сложни. Въпреки че някои домове се стремят към единствен, специфичен стил, който отразява вкусовете и личността на собствениците им, в действителност е трудно да се проектира дом, който по някакъв начин да не отразява епохата си. Разбира се, има достатъчно стилове в интериорния дизайн, които могат да се заимстват, така че не всички домове да изглеждат еднакво, но бихме рискували да предположим, че никой не е наистина имунизиран срещу тенденциите в дизайна, цветовете или дори модните форми и материали. Затова възниква въпросът: има ли тенденции, които са непреходни?

Технически погледнато, не, тъй като понятието “тенденция” предполага нещо, което се променя или движи. Но имайте предвид, че някои тенденции са по-класически от други. За да докажем тезата си, помолихме петима интериорни дизайнери и архитекти да посочат някои от дизайнерските тенденции с изненадваща дълготрайност. Като се започне от трайни материали и се стигне до класически модели, помислете за тези изпитани дизайнерски акценти, към които да се обърнете, когато искате да създадете непреходен дом.

 1. Текстурирани стени
  Текстурираните стени направиха голямо завръщане през последните години. И базираният в Ню Йорк интериорен дизайнер Мишел Герсон е съгласен с това. “Мисля, че използването на текстури по стените – от венецианска мазилка и декоративни картини до стенни покрития – е тук, за да остане”, казва тя.Интериорният дизайнер Тереза Обермозер също харесва тенденцията за текстурирани стени. “Смятам, че тенденциите стават вечни, когато служат на определена цел и разказват история”, казва тя. В един скорошен проект – обзавеждането на клуб за членове Am Hof 8 във Виена, дизайнерката използва микроцимент по стените. “Той придава на стените и подовете интересен топъл, рустикален завършек и прави всяка стая по-изискана и добавя характер.” Друго чудесно нещо? “Почистването е много лесно”, казва тя.
 2. Камък от край до край
  ‚‘Естественият камък – от мрамор до травертин – от известно време е основна част от съвременните домове и за щастие никога няма да загуби своята осезаема красота‘‘, казва Селесте Робинс, директор на Robbins Architecture. “Въпреки че тенденциите могат да се променят от спокойни варовици до богати, оживени камъни, надявам се, че изкуството на природата винаги ще бъде част от живота на един дом.” Робинс твърди, че естественият камък е вечен и внася топлина във всеки проект.

“Не можете да възпроизведете нюансите, дълбочината и изкуството на естествения камък – независимо дали е античен или на архитекта Мис ван дер Рое – той внася богатство във всеки стил”, добавя тя.

Герсон допълва това. “Включването на природни елементи, особено камъни и мрамор, е имало – и ще продължи да има – дълготрайност. Хората наистина приемат камъните и ги използват, за да добавят истински вкус в интериора си, като в същото време остават неутрални”, казва тя.

Седем вечни тенденции в дизайна

 1. Многопластово осветление
  Дизайнерката Мишел Герсон е голям привърженик на многослойното осветление за класическа привлекателност. “Не само полилеи, но и осветление, което се използва за подобряване на тавани, библиотеки и ниши, като им се придава блясък върху традиционното осветление”, казва тя. Всъщност това е непреходен дизайнерски трик, който използва светлината, за да акцентира деликатно върху различни места в дома.

Седем вечни тенденции в дизайна

 1. Райета
  “Райетата са едновременно вечни и модерни”, казва Кристин Файн, интериорен дизайнер и съосновател на The 1818 Collective. “Очевидно е, че те съществуват открай време, но според мен тенденцията е в начина, по който хората ги използват.” Файн предлага да се експериментира с ръчно рисувани, несъвършени линии или да се обърне райето от вертикално към хоризонтално за по-модерен поглед към класическия морски вид.

“Обичам как райето придава ритъм и може да се използва по безброй начини – върху плочки, боя, плат, мебели, камък и дори художествени инсталации.”

Седем вечни тенденции в дизайна

 1. Месингова линия
  “Обичам метала и използването на месинг”, казва Виктория Жилет, собственик на едноименното дизайнерско студио. “Може ли някой да устои на златистото му излъчване? Независимо дали сте почитатели на винтидж вибрациите, или сте привърженици на съвременната естетика, месингът е материал, който без усилие придава нотка на разкош и великолепие на всяко пространство.”

Жилет харесва начина, по който материалът незабавно добавя “величие, лукс, елегантност и изтънченост” и твърди, че това е тенденция, която ще устои на изпитанието на времето.

“Истинската магия на месинга е, че той старее грациозно”, добавя тя. “С течение на времето той придобива естествена патина, която разказва уникална история за неговото пътуване. Този процес на стареене придава на месинга усещане за история и характер, които трудно могат да бъдат надминати. Това е като да добавите щипка древност към интериора си, създавайки завладяваща смесица от старинно и модерно очарование.”

Жилет също така подчертава издръжливостта на месинга и способността му да остане за поколенията.

 1. Кадифената златна мина
  Друга материя, която получава одобрението на Жилет? Кадифето. “Страхотното в кадифето, е неговата универсалност. То е като хамелеон, който се адаптира към всеки стил, който му предложите – независимо дали искате да придадете винтидж атмосфера или елегантен модерен вид.”

Подчертавайки меката текстура на тъканта, Жилет обича как кадифето придава дълбочина и топлина на всяка стая. “Кадифето е създадено, за да издържи дълго. С малко усилия тази материя ще се задържи в продължение на години, запазвайки непокътнат своя плюш.”

7. Стенописи
Тереза Обермозер е убедена, че те са тук, за да останат, и работят усилено във всички видове вечни интериори. “През първата година от обучението ми по интериорен дизайн бях убедена, че това е просто тенденция и скоро ще отмине. Сега, десет години по-късно, те не са изчезнали никъде. Защо? Защото стенописите разказват история, позволяват ви да изживеете една приказка, а от дизайнера зависи да направи така, че тя да изглежда стилно и красиво.”

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment