Trending News
HomeГрадинаКакво трябва да знаем, когато избираме грил за домашното си барбекю

Какво трябва да знаем, когато избираме грил за домашното си барбекю

С наближаването на лятото прекарваме все повече време навън и това е  добър повод за помислим за градинското ни барбекю. То изисква сериозна инвестиция и част от нея е свързана с избора на правилния грил. Затова, преди да купуваме, е добре да сме наясно с няколко неща – кой вид грил е най-подходящ за нашите нужди, какъв размер грил да изберем и кое е най-доброто място, на което да го разположим.

Кой вид грил е  най-подходящ за вас?

Най-основно, гриловете се  различават по горивото, което използват и  двата основни варианта са грил на газ или скара на дървени въглища. И двата вида имат своите заклети фенове и своите плюсове и минуси. Газовите грилове печелят, когато става въпрос за леснота и гъвкавост. Скарата на дървени въглища ще ви даде традиционния вкус и аромат на барбекю, въпреки че може да ви отнеме повече време и търпение, за да овладеете тънкостите в регулирането на температурата. Други видове скари, които си струва да се проверят, са пелетните грилове /по-екологични от тези на дървени въглища/ и електрическите скари /най-лесни за използване/. Ако пък имате достатъчна място, можете да комбинирате газова скара и камадо грил, който е идеален за пушене на месо и бавно готвене.

Газови грилове

Плюсове

Газовите скари са популярни с основателна причина. Те са лесни за стартиране – обикновено само с превключвател или копче и както е при фурната –  лесно се контролира температурата им. Предлагат се в широк диапазон от размери и могат да бъдат вградени или подвижни. Те са безопасен избор за балкони и дървени конструкции и са най-добрата опция, ако местните разпоредби ограничават или забраняват използвенето на скари на дървени въглища заради проблеми с качеството на въздуха или опасност от пожар.

Можете да използвате течен пропан-бутан или природен газ като гориво. Бутилките за течен пропан-бутан са лесно достъпни и ще ви позволят да местите скарата си на различни места. Друга опция е да свържете грила с инсталацията за доставка на природен газ в дома ви. Първоначалната инвестиция е по-голяма, но спестявате пари в дългосрочен план, защото няма да се налага да купувате газови бутилки. Недостатък е, че  няма да можете да местите грила. Ако не сте сигурни кой тип гориво искате да използвате, имайте предвид, че много газови скари могат да използват и двата вида газово гориво.

Минуси

Газовите скари обикновено са по-скъпи от скарите на дървени въглища и не се предлагат в най-малките размери, което може да бъде недостатък, ако нямате голямо външно пространство. За съжаление при тях го няма и естественият опушен вкус, който повечето хора свързват с печенето на скара на открито, въпреки че е възможно да се добавят дървени стърготини и да се симулира този вкус.

Какво трябва да знаем, когато избираме грил за домашното си барбекю

Скари за дървени въглища

Плюсове

Скарите за дървени въглища са източникът на познатия опушен вкус на “барбекю” и предлагат различни опции – можете да печете на силен огън, да готвите на директен огън, да готвите бавно или да се наслаждавате на непряка топлина. Можете дори да печете хляб на скара за дървени въглища. Те обикновено са по-евтини от газовите скари и се предлагат в по-широк диапазон от размери. Жаравата за скара може да се получи от дървени въглища или от брикети от дървени въглища. Дървените въглища, макар и малко по-скъпи, се превърнаха в предпочитан избор, защото са естествено дървесно гориво, което няма добавки или пълнители. Брикетите от дървени въглища включват добавки и са по-трудни за почистване.

Какво трябва да знаем, когато избираме грил за домашното си барбекю

Минуси

Скарите за дървени въглища имат някои недостатъци. Ще трябва да овладеете тънкостите в правенето на жарава и ще ви трябва повече време, за да загреете или охладите скарата.  Почистването на скарата за дървени въглища също отнема повече време. Най-важното – скарите на дървени въглища имат открит пламък, което означава, че не могат да бъдат използвани на всички места. Ще трябва да ги поставяте далеч от всякакви леснозапалими материали и конструкции. Ако основното ви място за печене е маса или плот от дърво, помислете за добавяне на огнеупорна подложка под скарата, за да избегнете риска от пожар.

 

Затворени грилове /варел/

Затвореният грил е класически избор за скара на дървени въглища. Можете да ги намерите в различни размери. По-големите размери обикновено имат колела, което ги прави лесни за преместване. Често имат странична зона за подготовка или могат да бъдат вградени в плот.

Камадо грил

Плюсове

Известни със своята яйцевидна форма, те са скъп избор за скара, но са много издръжливи и ефективни. Ще намерите както керамични, така и метални версии. С Kamado грил имате бързото стартиране на газовата скара и опушения вкус на скарата на дървени въглища. Те използват дървени въглища или дървесни пелети. Благодарение на способността си да поддържат постоянна температура за дълъг период от време,  гриловете Kamado се използват за опушване, но можете да печете почти всичко, което бихте направили на газ или на скара за дървени въглища. Затвореният им дизайн помага месото да се поддържа сочно. Външната страна на керамичната камадо скара остава по-хладна на допир от металната и е лесна за почистване. Можете да поставите Kamado грил на колесна стойка или да го вградите във външна кухня.

Минуси

Освен по-високата цена, има и други неща, които трябва да имате предвид, когато купувате грил в стил Камадо. Тези грилове са тежки и могат да бъдат трудни за преместване, дори когато имат колела. Предлагат в ограничен диапазон от размери и имат по-малко налични аксесоари.

Пелетни грилове

Плюсове

Пелетните грилове са спечелили благоволението на хората, които искат да съчетаят естествения вкус на традиционното барбекю на дървени въглища с гъвкавостта на газовата скара. Те са лесни за стартиране и използване и се нагряват бързо. Използват се за бавно готвене или пушене на месо, но можете да печете почти всичко върху тях. Можете да печете и хляб, тъй като те работят като конвектомат. Много от тях вече се предлагат с функции за интелигентна скара и готвене с инфрачервена светлина. Подобно на газовата скара, пелетният грил се стартира и му се задава определена температура. Работи с дървесни пелети за хранителни цели, които придават вкуса на традиционното барбекю, без да се използват дървени въглища. Повечето пелетни грилове са свободностоящи, но могат да бъдат вградени във външна кухня.

Минуси

Пелетните грилове са по-рядко срещани и често по-скъпи от скарите на газ или дървени въглища. Те се предлагат в ограничен диапазон от размери и освен от дървесните пелети се нуждаят и от електричество, за да работят, така че ще трябва да имате контакт наблизо. Често дървесните пелети за хранителни цели са скъпи и трудни за намиране. Макар и рядко, пелетните грилове могат да причинят пожар или дори експлозия при стартирането или охлаждането им. Ще трябва да спазвате всички предпазни мерки за безопасност при стартиране на пелетната скара и при охлаждането й след употреба.

 

Електрически скари

Плюсове

По-често срещани за вътрешна употреба, електрическите скари са чудесен избор и за навън, ако други опции за печене не са възможни. Те са много лесни за използване и се загряват бързо – просто ги включете в електрически контакт и задайте температурата. По-малките електрически скари са идеални за използване върху плотове, в малки вътрешни дворове и на балкони. По-големите модели не могат да съперничат на скарите на газ или дървени въглища по размер, но също се справят доста добре. Те  често са с по-ниска цена в сравнение със скарите, които използват други видове гориво.

Минуси

Електрическите скари изискват достъп до електричество и не дават голяма гъвкавост по отношение на местоположение. Също така няма да получите и класическия вкус на грил на дървени въглища.

 

Какъв размер грил да изберете?

Гриловете се предлагат във всички размери – от тези, които могат да поберат само няколко кюфтета, до такива, които могат да нахранят целия квартал. Размерите на скарите обикновено се измерват в квадратни инчове. За повечето хора скара със среден диапазон от 350 до 500 квадратни инча би бил добър избор. По-голямата скара ще ви даде по-голяма гъвкавост и възможности за печене, но също така ще заема повече място и ще използва повече гориво. Твърде малката скара може да не е достатъчно мощна и да изисква по-дълго време за печене, което би изсушило месото. Тя е добър избор, ако имате малко количество храна за приготвяне.

Най-общо казано – размерът и видът на скарата, която избирате, зависи от това какво количество храна най-често ще приготвяте.  Средно голяма скара може да бъде най-гъвкавият ви вариант.

Кое е най-подходящото място за вашия грил?

Който и грил да изберете, безопасността трябва да бъде първата ви грижа. Това включва поддържане на всякакъв открит пламък далеч от запалими материали, включително надземни и покривни конструкции, освен ако нямате подходяща вентилация, като комин или димоотвод, например. При липса на комин или димоотвод в покритата част на двора, най-доброто място за грила би била открита площ в двора, където димът може свободно да се разсее. Също така ще ви е необходим огнеупорен материал около самата скара и лесен достъп до източника на гориво, ако грилът е вграден в плот. Наличието на пожарогасител наблизо е добра предпазна мярка, когато имате открит пламък.

Може да разгледаш и тази статия: 8 съвета за вашата лятна кухня-барбекю

Снимки: Pixabay

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment