HomeОбзавежданеИнтериорРъководство за планиране на идеалната трапезария

Ръководство за планиране на идеалната трапезария

Вземете предвид стила, функционалността и мебелите, за да създадете трапезария, която ще ви позволи да живеете с лекота.

Трапезарията остава желана характеристика на дома, независимо дали е отделно помещение или е интегрирана в отворен план. Формите и размерите на масите, столовете и мебелите за хранене трябва да се обмислят така, че да не се възпрепятства придвижването, когато помещението се използва пълноценно.

Височината на масите и седалките обикновено е стандартна, но всичко останало варира значително. Когато планирате оформлението и пазарувате обзавеждане, вземете предвид интериора, начина си на живот и това колко често ще използвате пространството.

Затворени трапезарии

Традиционните трапезарии могат да бъдат с големи размери, както е в тази. Дългите правоъгълни маси, които се регулират с листа, са характерни за този стил, а бюфетът осигурява място за съхранение на покривки и прибори за сервиране и служи като платформа за сервиране.

Ръководство за планиране на идеалната трапезария

Пространствата с тези функции и обзавеждане изискват по-голямо от средното помещение. За подобна аранжировка ще ви трябват поне 4,3 м ширина и 4,9 м дължина, но 4,8 м ширина и 6,1 м дължина вероятно ще функционират по-добре.

Трапезарии с отворен план

Градски. В много от жилищата с отворен план, независимо дали са градски или крайградски, трапезариите са интегрирани в прилежащите им дневни и кухненски помещения. Предизвикателството е, че пространството на стените вероятно ще бъде минимално за поставяне на бюфети и шкафове за порцелан. Не забравяйте да осигурите допълнително пространство, когато поставяте маси за хранене в рамките на коридори за движение.

Ръководство за планиране на идеалната трапезария

Комбинирани оформления

Повече от няколко жилища в градска среда имат оформления, подобни на това. В голяма правоъгълна форма се помещава дневната, като в единия край на голямото пространство има прозорци, а в другия – кухня. Зоната за хранене трябва да почива между тези точки.

Места за сядане

Столовете за трапезария се предлагат в изключителна гама от форми, размери и стилове. Кои са най-подходящи за вас, зависи от размера на пространството и темата на вашия интериор.

Форми на трапезната маса

Правоъгълни: Внимателно обмислете формата, когато купувате маси за трапезария. Правоъгълните са най-традиционните и леснодостъпни. Някои правоъгълни форми се предлагат с листа, за да можете да ги удължите за по-големи компании, гости и събиране с приятели.

Ръководство за планиране на идеалната трапезария

Повечето ширини са от 92-107 см. Дължините варират значително, но официалните трапезни маси обикновено се нуждаят от поне 168 см дължина, за да работят правилно. Можете да разгледате маси, които се удължават до 305 см, понякога и малко повече; за стационарните плотове обикновено се използват листа с дължина от 183 до 213 см.

Квадратни: Предлагат се и квадратни маси за хранене. Докато такива с размери 91, 107 и 122 см са лесно достъпни в по-малко официалните мебели за трапезария, вече могат да се намерят и по-големи – квадратни с размери 137, 152 и 183 см.

Овална: Лесно достъпна в традиционен и модерен дизайн е овалната маса за хранене. Овалните форми понякога могат да помогнат за по-лесното протичане на по-малките пространства, тъй като на никого няма да се налага да се ориентира в квадратен ъгъл.

Кръгла: Тези, които обичат да организират интимни вечери, смятат, че кръглите трапезни маси могат да насърчат оживените разговори, тъй като всеки човек може да гледа ясно към всеки друг.

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment