HomeДекорацияПет грешки, които да избягвате, при избора на килим за вашето жилище

Пет грешки, които да избягвате, при избора на килим за вашето жилище

Килимите играят важна роля в стила и атмосферата на една стая. Те са акцент в цялостната цветова схема и предлагат индивидуалност и топлина на пространството. Правилният килим може да заземи стаята, да добави цвят или текстура и може да отдели зони в отворена жилищна площ. Изборът на правилния килим за всекидневната ви е важен, защото грешният килим може да повлияе на пропорцията на стаята. Освен това има известен риск, че грешният килим, ще направи стаята да изглежда визуално зле.

Ето пет грешки, които трябва да избягвате при избора на килим.

Твърде неутрален

В зависимост от това какъв е пода ви, може да рискувате с шарен килим, но внимателно обмислете всички модели и цветове.

Черно-белите килими са популярни, защото допълват редица различни интериорни стилове. Но не се страхувайте да направите смел избор, избирайки флорален десен, геометричен или персийски килим.

Имайте предвид натовареността на шарката и къде ще се вижда върху килима. Ако килимът, който сте избрали, има щампа в центъра, тя може да се скрие с масичката за кафе.

Ако не желаете килимът ви да се слива с цвета на пода – купете си такъв, който да изпъква, избирайки контрастен цвят.

шарен килим

Твърде малък

По-голямото е по-добро, когато става дума за килими, освен ако не заема цялото подово пространство. Килимът с по-голям размер ще придаде дълбочина на стаята и ще я направи привлекателна. Повечето хора биха избрали малък килим и така ще създадат периметър на пода около него с поставянето на мебели.

Мебелите трябва да лежат на ръба на килима. Малките килими могат да направят стаята да изглежда оптически по-тясна. Най-малкият килим може да е най-евтиният, но дали това ще го направи подходящ за вашето пространство или ще бъде загуба на пари.

малък килим

Килимът е последната ви покупка

Хубаво е килимът да кореспондира с цвета на мебелите, щорите/пердетата и стените. Затова е най-добре първо да закупите килим и едва тогава да стилизирате останалите неща. Ако добавяте килим към вече готова стая, може да ви бъде трудно да го съчетаете със съществуващите аксесоари и мека мебел. Когато купувате онлайн, вижте дали от магазина предлагат визуална функция, където можете да качите снимка на стаята си с избрания от вас килим.

Килим, който крие опасност

Килимите могат да представляват опасност за пода, ако не са обезопасени с постелка против плъзгане. Това е от решаващо значение за килими върху твърди настилки – особено дървен материал, тъй като някой може да се подхлъзне.

Другият риск, когато килимът няма постелка против хлъзгане, е той да повреди подовете ви. Не на последно място, липсата на такава постелка намалява продължителността на живота му.

Не е достатъчно издръжлив

Помислете за устойчивостта на вашия килим, както и с кого живеете, тъй като материалът трябва да отговаря на начина ви на живот.

Килимът може да не е практичен за малки деца, ако в него могат да се скрият трохи храна или лего части. Издръжливият килим ще подхожда на семейства и домакинства с домашни любимци.

За стаи, в които прекарвате повече време – изберете такъв килим, който няма да се замърсява лесно и може да се почиства често. Изберете килим, устойчив на петна, изискващ по-малко поддръжка и почистване.

Надяваме се, че тези съвети ще ви помогнат успешно да изберете най-подходящия килим за вашето пространство.

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

Comments

Leave A Comment