HomeОбзавежданеИнтериорКак да направите правилния избор при ремонт на вашата кухня

Как да направите правилния избор при ремонт на вашата кухня

Когато планираме ремонт на кухнята, ни предстои взимането на много решения, свързани с дизайна и избора на домакински уреди, мебели, както и мивка. Трябва да сме сигурни, че всеки елемент ще бъде на правилното място и най-вече ще си пасва един с друг.

Предлагаме ви няколко съвета как да направите правилния избор за обновяване на вашата кухня, за да сте сигурни, че това е функционално, но същевременно и добре проектирано пространство.

Избор на подходящ кухненски плот

Плотът ще бъде най-видимата и най-употребяваната работна повърхност в кухнята. Формата, материалът и цветът трябва да се съчетаят с цялостното оформление и дизайн на кухнята.

Важни моменти, които трябва да имате предвид при избора на плот, са:

  • Бюджет
  • Колко често ще се използва, на каква топлина и дейности ще е предвиден да издържа
  • Почистване и грижа

Плотовете се предлагат в различни материали, като популярните избори са ламинат, обработен камък, кварц, мрамор, неръждаема стомана, бетон, гранит и дървен материал.

Ако смятате, че кухнята ще бъде много посещавана зона и ще готвите често в това помещение – мраморен, кварцов или плот от камък, са сред най-добрите варианти. Плотове с висока поддръжка, като например дървен материал, не са подходящ избор от гледна точка на почистване. Изборът на цвят също играе роля в цялостната схема на кухнята. Помислете дали искате ярък контраст или сплотен външен вид с подобни тонове.  Дали покритието на шкафа ще съответства на плота? Всички тези акценти трябва да работят заедно, за да създадат балансирана цветова схема.

Какви са най-подходящите уреди?

Всяка кухня разполага с ключови уреди, включително фурна, котлон, микровълнова печка, абсорбатор, съдомиялна машина и хладилник.

Възможно е да има други уреди, които изискват допълнително обмисляне при инсталирането им, като кран за вода с охладен филтър под мивката, който ще изисква отделна връзка за вода и електрически контакт. Помислете и за пространството, необходимо за поставяне на уреда. Някои модули се нуждаят от допълнителна вентилация, за да се предотврати натрупването на топлина в пространството на шкафа.

Има уреди, които могат да помогнат за спестяване на място в кухнята.

Вградените уреди в кухнята създават минималистичен вид с по-изчистени линии.

Важни моменти, които трябва да имате предвид при избора на уреди, са:

  • Електрически или газови? Газовите котлони са популярен избор сред готвачите, но има индукционни котлони, които могат да предложат по-постоянен контрол на топлината при готвене на храна.
  • Минималистична или фокусна функция за баланс? Аспираторите могат да се предлагат в различни дизайни, а някои дори могат да бъдат монтирани в настолен плот. Помислете за разпределението на пространството, функционалността и бюджета, когато избирате правилния абсорбатор за вашата кухня.
  • Чистене и грижа. Някои уреди като фурната и съдомиялната машина могат да имат самопочистващи се функции, които да ви отменят в поддръжката им.
  • Фурните за вграждане имат стандартен размер от 60 см, но те могат да варират до изключително широки модели. Помислете дали да имате две фурни, ако пространството позволява, но какви електрически точки са необходими и това ще направи ли компромис с необходимото пространство за шкафове?
  • Уредите в кухнята се използват всеки ден, а понякога и повече от веднъж на ден. Струва си да проверите гаранцията и да закупите най-енергийно ефективните модели, които можете да си позволите.
  • Отделни или вградени? Вградените уреди може да са идеални, но ако бюджетът не го позволява, помислете за отделна инсталация. Просто се уверете, че ширината и дълбочината позволяват стандартни измервания на тези уреди. Най-често срещаните отделно монтирани уреди са съдомиялна машина, микровълнова, хладилник и готварска печка.

Шкафове и функционалност

Цветът и дизайнът са ключови моменти, които трябва да съобразите, когато избирате облицовката на шкафовете. Устойчивостта е важен фактор, както и материята или гланцът.

Ако решите да имате вратички на шкафовете без дръжки, уверете се, че повърхността на шкафа е устойчива на пръстови отпечатъци. Черното не е най-добрият избор на цвят, тъй като следите от петна и пръстови отпечатъци ще бъдат ярко видими, което неминуемо ще ви дразни.

Изберете дизайна на шкафа за стила на кухнята. Чистите линии и плоските повърхности са често срещани в модерните домове.

Ламинат, дървен материал и фурнири са най-честият избор за повърхности на шкафове.

Горните шкафове също трябва да бъдат обмислени внимателно, въпреки че могат да добавят функционалност с допълнително място за съхранение, но практични ли са за достигане?

С дръжки или без?

Дръжките могат да бъдат скъп обков за вратите на кухненските шкафове. Дръжките на вратите или баровете, монтирани вертикално или хоризонтално, се свеждат до личните предпочитания и вкус. Дървените дръжки срещу бяла врата на шкаф са популярни, но пък излизат скъпо.

Мислете извън стандартната рамка, когато избирате дръжки за вашата кухня.

Кухненски мивки и смесители

Кухненският кран ще се използва максимално от всички хора в жилището. Струва си да инвестирате в качествен смесител от реномирана марка.

Галваничното покритие е най-добрият вариант, когато избирате цветен кран за използване в кухнята.

Помислете за смесител с приставка за миене на съдове или изплакване на плодове и зеленчуци. Подобна функция ще изглежда примамливо, но ще ви струва скъпо. Ще успеете ли да извлечете най-добрата полза от такъв тип кран?

Стандартен смесителен кран с разтегателна, гъвкава приставка за пръскане от чучура може да бъде по-подходящ избор.

Помислете за размера и материала на мивката. Неръждаемата стомана все още е популярен избор, а двойната мивка ще сведе до разпределение на пространството – това вече е въпрос на предпочитания. В съответствие с ъгловите форми на кухнята – може да изберете квадратни или кръгли мивки.

Ако смятате, че ще използвате съдомиялната повече, отколкото ще миете на ръка, може да е подходяща по-малък размер мивка. Но ако не сте фен на съдомиялната и няма да я използвате толкова често, дълбоката мивка или тази с две гнезда (корита), ще бъде по-практичният избор за вас.

 

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

Comments

Leave A Comment