Trending News
HomeМодерен ДомНани Маркина и ръчно изработените й килими, които разкриват истории във всеки детайл

Нани Маркина и ръчно изработените й килими, които разкриват истории във всеки детайл

Тя е възхитителна, предприемчива и креативна жена, която е успяла да превърне своята страст в разпознаваем световен бранд. Тя е Нани Маркина и е един от най – добрите дизайнери на килими. Водена от страстта към дизайна и благодарение на дългата история на нейната компания в частни и обществени проекти, днес Nanimarquina Company е международна компания за проектиране и изработка на съвременни килими и интериорен дизайн.

Невъзможно е да видите килимите на възхитителната Маркина и да не се влюбите веднага в тях. От техния цвят, оригиналност, абсолютно уникални текстури, пълни с цветя и листа, до съвременните дизайни, които отмъщават за старото и традиционното в комбинация с нестандартните им форми, човек просто няма как да не забележи колко уникални и детайлно изработени са всички килими. И до ден днешен за производството на тези вълшебства се грижат група занаятчии в Индия, които продължават да изработват килимите с най-старите техники, спазвайки традицията и качеството.

Представяме ви някои от най-красивите творения на дизайнерката:

Digit

Килимът Digit е проектиран от графичния дизайнер Кристиан Зузунага, който се интересува от разбиването на цвета през пиксели. Той се основава на фотографското свръх уголемяване, като придава дигитален и технологичен аспект на килимите. В зависимост от светлината или момента, погледът улавя случайното съединение на част от 26-те цвята, съставляващи килима.

 

Aquarel

Този красив акварелен килим от Note Design Studio е истинско произведение на изкуството. Дизайнът на килима започва с наблюдение на цветови модели, намерени върху яйцата на птиците, и се увеличава до абстрактните модели, които се виждат на този килим от вълнени вълни.

 

Cuks

Това е един много чувствен проект, който съчетава традицията с модерността. Дългите влакна на килима са изключително меки и буквално ви приканват да лежите, а не просто да ходите по него. Предлага се в три цвята – слонова кост, сив и червен.

 

Spiral

Проектирана от Мартин Азуа и Жерар Молине, тази колекция е почит към занаятите. Основният материал, който се използва за направата на тези килими, е вълната. Припокриващите се спирали се постигат чрез усукване на нишките от хавлиена вълна. Веднъж направени, те са пришити един по един върху плат, с видими шевове. Предлагат се в кафяво или екрю.

 

Chillida

Колекция Chillida е проектирана през 2012 г. за Nani Мarquina Company. Художникът Chillida повлиял на дизайна на килимите с начина си на разбиране на пространството. Килимите имат дизайн, вдъхновен от рисунките, гравюрите и колажите, създадени от този художник. Килимите Chillida имат правоъгълни форми. Въпреки че изглеждат много прости и първоначално без елементи на изненада, килими са интересни по свой собствен фин начин. Те предлагат по-артистичен подход към традиционните дизайни. Имат прост дизайн, но малките подробности, които представят, са основните елементи, които ги правят толкова специални.

 

Topissimo

Topissimo е гладък килим от новозеландска вълна с характерен десен от многоцветни точки, които се променят в зависимост от светлината. Резултатът е практически гладка повърхност с отчетлив допир, вследствие на стърчащите цветни върхове. Предлагат се в две варианта едноцветни  или многоцветни, смесвайки два нюанса от една и съща гама, което им позволява да се комбинират както в цветна среда, така и в по-неутрални пространства, които се нуждаят от малко живот.

 

Silhouette

Silhouette е колекция от килими, проектирана от Jaime Hayon за вътрешна и външна употреба, която подчертава небрежния стил на дизайнера и художника. Изобразена с деликатен щрих, илюстрацията представя силуетите на няколко въображаеми героя, които се преплитат и съжителстват в красива композиция. Девет лица са разпределени под различни ъгли, така че килимът може да се разглежда от всяка гледна точка, прилягайки перфектно във всяко пространство.

 

Asia

Маркина черпи вдъхновение от всякакви места и неща за своите дизайни, като тези азиатски килими са вдъхновени от спокойната ориенталска атмосфера. Килимът има красив флорален мотив, който е направен с релеф, за да подобри дизайна и присъствието му. Той е направен ръчно от 100% новозеландската вълна, за да се получи плътност от 124 000 възела на метър на квадрат. Предлагат се два размера в четири цвята: бежово, слонова кост, бензиново синьо и кафяво.

 

Това бяха само малка част от прекрасните творения на талантливата Нани Маркина. Благодарение на дизайнери като нея, килимите отдавна не са само поредното допълнение към стаята. Те се превърнаха в основен акцент при интериора на домове, създаващ уют и комфорт и воден от последните модни тенденции.

За още вдъхновения за модерен дом, разгледайте и статията ни за Карим Рашид.

 

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment