HomeАпартаментиМалък апартамент превърнат в удобен и функционален дом

Малък апартамент превърнат в удобен и функционален дом

Въпреки, че общата му площ е само 42 м², този малък апартамент може да се похвали със свеж интериорен дизайн и много елементи, които го превръщат в едно просторно и проветриво място за живот. Жилището е преструктурирано и обновено от фирмата за интериорен дизайн и архитектура Studio Space4life. Разположен е на 14-я етаж в жилищна сграда, намираща се в Южносахалинск в Русия и в тази статия ще разгледаме неговият интериор в детайли и ще се запознаем с похватите, които са използвани за спестяване на място и организиране на пространството.

malak-apartament-prevarnat-v-udoben-i-funktsionalen-dom-1g

Имайки предвид, че това е един наистина малък апартамент, дизайнерите трябвало да изберат един по-различен подход и да се откажат от някой “задължителни” мебели и зони, за да постигнат крайната цел – удобен и функционален дом, въпреки оскъдните си размери. В това жилище няма да видите традиционните диван и легло – вместо това дизайнерите изградили две платформи с различни предназначения.

Едната от тях се явява продължение на перваза на прозореца и е хибриден модул, който предлага работна площ, повърхност за спане и скрин. Тази комбинация успява да предложи на собственика три различни функции в единна структура. Завесите на прозорец предлагат уединение и сянка, като и двете са важни с оглед на факта, че част от платформата може да се използва и като легло за гости.

Във втората платформата е съсредоточена основната зона за спане. Тя предлага и дълбоки чекмеджета, които са идеални за съхранение на сезонни продукти, дрехи и различни други неща. Спалнята може да бъде скрита зад подвижна стена, за да позволи на останалата част от помещението да функционира като нормална социалната зона.

Друг елемент, който спомага за пълноценното организиране на пространството във всекидневната, като същевременно поддържат декора възможно най-опростен е телевизорът, който се състои от падаща от тавана стена и прожектор.

В хола, дизайнерите са се фокусирали върху поставянето на пространства за съхранение с максимален капацитет, без това да направи стаята претрупана. Това е направено чрез различни стратегии, включващи поставянето на дълбоки чекмеджета под леглото, чекмеджетата и скринове в предната част на прозореца, както и няколко монтирани върху стената рафтове

За стените и пода са избрани светли цветове. Една от стените е текстурирана с щампа, наподобяваща варосана тухла, а друга е по-тъмна, наподобявайки циментова замазка. Тази комбинация от цветове придава на стаята просторно усещане и дълбочина.

malak-apartament-prevarnat-v-udoben-i-funktsionalen-dom-2g malak-apartament-prevarnat-v-udoben-i-funktsionalen-dom-3g malak-apartament-prevarnat-v-udoben-i-funktsionalen-dom-4g malak-apartament-prevarnat-v-udoben-i-funktsionalen-dom-5g

Във целият апартамент са използвани семпли материали и форми. Това придава на жилището холистичен вид, който също може да се наблюдава и в други области, като например в кухнята и банята. Кухнята е доста просторна, въпреки, че и нейните размери не са много големи, а и има интегрирано пространство за хранене. 

Реорганизирането на етажният план на жилището позволио на дизайнерите да създадат по-голяма баня, с вана, широка мивка, място за пералня и много свеж и модерен дизайн. Основната цветова схема е комбинация от бяло и тъмно сиво, но забелязваме и присъствието на пъстра мозайка върху една от стените, отличаващ се с разнообразни форми и цветове. В допълнение лилавата завеса за баня добавя изискано докосване.

Семплият дизайна на жилището е резултат от един креативно организиран етажен план, съобразен с нуждите на собственика, както и правилен подбор между цветове, материали и декоративни елементи.

malak-apartament-prevarnat-v-udoben-i-funktsionalen-dom-6g malak-apartament-prevarnat-v-udoben-i-funktsionalen-dom-7g malak-apartament-prevarnat-v-udoben-i-funktsionalen-dom-8g malak-apartament-prevarnat-v-udoben-i-funktsionalen-dom-9g malak-apartament-prevarnat-v-udoben-i-funktsionalen-dom-910g malak-apartament-prevarnat-v-udoben-i-funktsionalen-dom-911g malak-apartament-prevarnat-v-udoben-i-funktsionalen-dom-912g malak-apartament-prevarnat-v-udoben-i-funktsionalen-dom-913g

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.