Trending News
HomeИновацииКакво е умен дом?

Какво е умен дом?

„Интелигентен дом“, „Умен дом“, или Smart-Home, е концепция за автоматизация на сгради, прилагана към домовете. Някои я определят като „среда за интелигентен живот, ориентирана към човека, която насърчава благосъстоянието и безопасността на жителите“. Тази концепция за интелигентен дом е свързана с понятия като домашна автоматизация и умен дом.

Напоследък, с бързото развитие на ИКТ (Интерактивните технологии) и разпространението на концепцията за „четвъртата индустриална революция“, има активни концептуални дискусии за подходите на индустрията към интелигентния дом. Понастоящем Smart-Home са представени като форма на бъдещо жилище, което предоставя автоматизирани интелигентни услуги и поддържа различни услуги за живот, като здравето, безопасността и общата подкрепа на жителите, базирана на изкуствен интелект ( AI) и ИКТ.

Преди всичко, тъй като се очаква да подобри качеството на живот на жителите и да увеличи максимално удобството, строителните компании (в това число архитекти, проектанти, интериорни дизайнери) участват активно в разработването на интелигентни апартаменти и къщи, за да се конкурират на новия пазар.

Защо на практика ни се налага да автоматизираме дома си? Ще изброим няколко причини.

Първа причина. Умният дом ще намали Вашите разходи.

Едно от предимствата на умния дом е, че можете да следите и контролирате всички електроуреди у дома. Можете да включвате и изключвате различни системи по график и дистанционно. Така ще оптимизирате разходите на енергия.

Ако времето Ви е ценно, може да си спомните колко пъти сте се връщали обратно, за да проверите дали сте изключили ютията, дали не сте забравили пилето във фурната, или млякото на котлона. С интелигентния дом можете да контролирате, а също и да измервате консумираната енергия, водата или газта.

Спестете част от Вашето време с умен дом.

Ще използваме едно клише „Времето е пари“. А Вие ще можете с едно докосване да пуснете робота, който да почисти преди да се приберете у дома. Да настроите миялната да работи докато спите, а знаете, че нощната тарифа на тока е по-ниска.  Така Вие имате време да се занимавате с дейности, в които сте експерт и да печелите повече.

Автоматизация на системите за охлаждане и отопление.

Правилната настройка може да намали разходите ви за отопление и охлаждане с до 40 % . Можете да зонирате температурата и тя да бъде индивидуална за всяко помещение. На практика можете да управлявате подовото отопление, електрически печки, газови котлони и системи, пелетни котли, климатици и други.

Това, което не бива да забравяме, е и удобството, което ни осигурява автоматизацията на дома.

Можете да давате гласови команди на всички уреди у дома и те да Ви слушат . Например, да кажете на осветлението колко силно да свети: дали искате приглушена и мека светлина, или, напротив – необходима Ви е по-силна, за да четете.

И не на последно място – Вашият умен дом ще повиши сигурността.

Различните системи за сигурност могат да имитират присъствие – включване и изключване на осветлението, пускане на музика и телевизия. Друга функция е проследяването на системите, както и спирането им; можете да следите за изтичане на газ, наводнения и пожар.

Един въпрос вместо заключение. Какъв вид автоматизация на процесите у дома Ви допада най-много?

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment