HomeГрадинаОформяне на цветна градина в двора

Оформяне на цветна градина в двора

Независимо дали търсите идеи за озеленяване на градината, или искате да ремонтирате двора си, ще Ви дадем някои добри идеи. Те ще Ви помогнат да проектирате, подобно на дизайнер и да трансформирате градината, независимо дали е голяма или малка. Това ще помогне да се повиши и стойността на Вашия имот. В тази тема ще опитаме да Ви дадем вдъхновения за оформяне на градинските мебели, осветлението, организацията на растенията и зеленината. Друга важна част са бордюрите, настилките и цялостната декорация.

Планирайте насажденията в градината си

Пълната с цъфтящи растения градина е винаги красива. Ако искате обаче да бъде перфектна, трябва да структурирате дизайна на растенията в нея.  Затова използвайте вечнозелени храсти в края на всяка граница и като пунктуация по пътя. Включете малки храсти или големи вечнозелени растения, за по-големите площи.

Това ще бъде рамката на Вашата градина, която да запълните с красиви цъфтящи растения. Опитайте се да се придържате само към пет или шест различни типа и да ги подредите в повтарящи се модели за координиран и хармоничен ефект. Метър в дълбочина е идеалният размер за бордюр, който Ви дава достатъчно място, за да поставите по-малките растения отпред и по-високите отзад.

Помислете за дръвчета

Освен зелената трева и цветята, дърветата могат да бъдат отправна точка за изграждане на дизайна на Вашата градина. Те ще спрат отчасти горещите слънчеви лъчи и могат да се използват и като място за сянка, хамак, поставяне на градински мебели или висящи декорации.

Дърветата също могат да прикрият непривлекателна гледка или да помогнат за филтриране на шума и замърсяването на въздуха, ако живеете близо до оживен път. Те са от полза за природата, като осигуряват прашец за пчелите и и подслон за различни птички. Има дървета за всеки размер и форма на градината, а Вие сте тези, които да изберат какви точно да бъдат, според Вашия вкус и естетически усет.

 

Настилката и пътеките

Красивата настилка е от съществено значение за това, как ще изглежда цялостният дизайн на Вашата градина. Помислете за съчетания между дърво и камък, които да се допълват с растителността и да бъдат в хармония. Например, сив или бял камък, поставен на случаен принцип, ще даде на градината Ви френски външен вид. Черна или сребърна настилка, организирана в обикновен дизайн, ще оформи перфектния фон на елегантна и модерна схема. Дървените пътеки пък ще дадат топлина и уют и по-добра връзка с природата.

 

Градинските мебели

Ако следвате стъпките с лекота, ще можете да изберете най-добрите мебели за Вашата градина. Ще сте създали кътче в дома, което носи част от Вашата индивидуалност. Ако имате навес или барбекю, може да поставите меки градински мебели. Друг вариант е да инвестирате в комплекти, които са водоустойчиви. Във всички случаи, когато ги купувате, мислете кога и как ще използвате градината – след обяд за чай, през топлите августовски вечери с пура и чаша скъп ром или пък с чаша бира и вкусен стек с приятели.

Разбира се, можем да Ви дадем и още подробни съвети за осветлението на пътеките и моравата, за зонирането на градината  и обособяването на отделни кътове в нея, за вида на цветята и начина на подреждането им, за декорациите и различните декоративни елементи, изграждането на поливната система … Нека обаче оставим място за дискусия и за Вашето въображение. Ако се гордеете с Вашата градина, може да изпратите снимки на нашата фейсбук страница, или пък да пишете в коментарите по-долу.

Прочете и Красотата на цветната градина, в двора и на балкона

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment