Trending News
HomeДекорацияКак да изберем правилните цветове за нашия дом

Как да изберем правилните цветове за нашия дом

Днес от Модерен Дом ще се опитаме да ви помогнем в един много труден на пръв поглед избор – изборът на цветове за стените във вашия дом. Когато сте изправени пред този избор, трябва да знаете, че в случая няма закономерности или строго определени правила. Върху крайният избор, влияят много фактори, като количеството естествена светлина в стаята, цветовете на вашите мебели, цялостния ефект, които желаете да постигнете и много други.

Вместо да ви дадем списък с конкретни стъпки при избора на цвят, ще ви представим няколко идеи, които да разгледате и ще поговорим за техниките използвани при тях. В крайна сметка, колкото повече идеи разгледате, толкова по-ясно ще ви стане как точно искате да изглежда вашата стая и как ще постигнете този резултат.

Възможности за комбиниране на цветовете

Ще ви покажем няколко стратегии, които може да използвате, за да постигнете желания от вас ефект. Една от възможностите пред вас е да боядисате стените в същия цвят, като този на дивана. Както виждате на снимката по-долу, синият диван изглежда дори още по-впечатляващо на фона на стените в същия цвят. Резултатът е богата и наситена визия.

kak-da-izberem-tsvetovete-za-nashiq-dom-1

Може да постигнете интересен ефект като използвате същата техника, но вместо да използвате напълно еднакъв цвят, като този на дивана, отидете с няколко нюанса нагоре или надолу. В примера виждате прекрасно съчетан сив цвят върху стената с по-тъмното сиво върху дивана.

kak-da-izberem-tsvetovete-za-nashiq-dom-2

Ако не сте сигурни, че искате да уеднаквявате цветовете на дивана с тези на стена, но все пак искате да имат сходни елементи, то тогава следващата идея ще ви хареса. Подчертайте цвета на стената с декоративни възглавнички в същите нюанси. На снимката виждаме няколко тюркоазени възглавнички, които подсилват ефекта на стените в същия цвят.

kak-da-izberem-tsvetovete-za-nashiq-dom-3

Следващият пример, ще ви помогне, ако се чудите как да декорирате спалнята си. В случая е избран един основен цвят от текстурата на спалното бельо и е превърнат в основен цвят за стената зад леглото. Резултатът е повече от задоволителен, не мислите ли ?

kak-da-izberem-tsvetovete-za-nashiq-dom-4

Ако обичате необичайните комбинации и ефекта на изненадата, то погледнете този пример. Използван е същия спален комплект, като в примера по-горе, но този път стената е боядисана в съвсем различен от основния цвят. Цветът е ярко контрастиращ с останалата част от декора и може би, това го прави изненадващо на място.

kak-da-izberem-tsvetovete-za-nashiq-dom-5

Отново сме избрали спалня и отново един и същ спален комплект, за да покажем как цвета на стената играе ключова роля в декора на стаята.  В първия случай, стената е боядисана в синьо-сив цвят, а декорът в стаята е свеж и модерен. В следващата картинка, откриваме същото спално бельо, но този път на фона на кафява стена за фон. Забелязвате ли как цвета на стената променя коренно настроението, което излъчва самата стая?

kak-da-izberem-tsvetovete-za-nashiq-dom-6 kak-da-izberem-tsvetovete-za-nashiq-dom-7

Акцентиране върху стена

Ако не ви се занимава с боядисването на цялото пространство, не забравяйте за възможността да акцентирате върху една стена.  Акцентирането върху една стена е широко разпространено при декорирането на спални, където много хора боядисват стената зад леглото в различен от останалите стени цвят. Както сами виждате на снимката, добавянето на малко цвят може да оживи нечие празно пространство.

kak-da-izberem-tsvetovete-za-nashiq-dom-8

В действителност, използването на стена в различен цвят от останалите е един чудесен начин да внесете разнообразие в дома си. Забележете как оранжевата стена до стълбището добавя характер и креативност към това жизнено пространство.

kak-da-izberem-tsvetovete-za-nashiq-dom-9

Импровизация

Импровизирайте! Това е нещо наистина забавно и интересно, но и при импровизацията също има някой неща, които е хубаво да знаете. Няма да навлизаме в много подробности, а отново ще покажем няколко примера. Този път, те  са на стаи, в които не са спазвани изисквания, а е използвана различната гледна точка.

Може да боядисате стените в два цвята, като внимавате в подбора на цветове. Например в стаята по-долу е използван белия цвят като основен, а за допълнителен е избран маслинено кафявия.

kak-da-izberem-tsvetovete-za-nashiq-dom-910

Какво мислите за ивиците ? Истината е, че когато използвате вертикални ивици в интериора на една стая, пространството изглежда по-високо, а хоризонталните го карат да изглежда по широко. По-долу виждаме редуването на бели и кобалтово-сини ивици, които се явяват перфектно допълнение към кафявите тонове на помещението.

kak-da-izberem-tsvetovete-za-nashiq-dom-911

Завършваме статията с един невероятен пример, които показва една стая с ретро излъчване. Тя показва как нетрадиционния  избор и смелите действия могат да изглеждат прекрасно. Не се страхувайте да експериментирате и да бъдете себе си, докато декорирате вашия дом !

kak-da-izberem-tsvetovete-za-nashiq-dom-912

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.