Trending News
HomeАпартаментиИнтериор на малък апартамент – мъжка и женска версия

Интериор на малък апартамент – мъжка и женска версия

Днес ще ви предложим една по-различна статия, която освен, че ще ви зареди с вдъхновение и свежи идеи, също така ще ви покаже фундаменталните разлики в интериорния дизайн предназначен за мъже и този, предназначен за нежния пол. Както повечето от вас са се досетили, разликите са огромни по отношение на цветовете и декорациите, но ще забележите и други, като различия в търсената функционалност, формата и дизайна на мебелите, тяхната организация и начин на използване.

interior-na-malak-apartament-majka-i-jenska-versiq-2M

Интересното предложение идва от бразилските архитекти Nilton Montarroyos и Andressa Fonseca, които получили задачата да проектират интериорният дизайн на малко студио (40 м), предназначен за млада дама. В същото време, получили и друга задача, но този път от енергичен младеж, който притежавал апартамент със същата квадратура и много сходен етажен план. Тъй като архитектите работели заедно от дълги години и стилът им на работа бил сходен, решили да се разделят, като единият работи по женската версия на апартамента, а другия по мъжката.

Както споменах по-горе, двата апартамента са много сходни и въпреки, че и в двата откриваме кухня, отворена към всекидневната, останалото пространство е организирано по коренно различен начин. Основната разлика е в зоната за спане, като в женската версия на малкото студио, спалнята е отделена от основната жилищна площ, посредством дървена преграда в бял цвят. Целта е създаването на неприкосновеност и лично пространство за момичето. В мъжката версия, спалнята е част от всекидневната, което показва свободолюбивия дух на младежа.

interior-na-malak-apartament-majka-i-jenska-versiq-2J

Същинската разлика е в цветовете, текстурите и стила на мебелите. В женският интериор са използвани нюанси на жълто, червено и синьо, които създават един наистина женствен декор. Освен това са използвани платове с флорални и точкови принтове, а стените са украсени с много картини и рисунки, което засилва усещането за нежност. В мъжката версия на апартамента, цветовия изборът се свежда до неутралните сиви тонове плюс оранжевия цвят, който играе ролята на акцентиращ цвят. По стените откриваме ландшафтни снимки, а спортното оборудване е използвано като декоративен елемент. Телевизорът има значима роля в жилищната атмосфера, като е позициониран така, че да може да се вижда, както от дивана, така и от леглото.

Кухните в двата апартамента са едновременно еднакви и различни. В женския апартамент, кухненският бокс се състои от бели шкафове, които са съчетани с бял кухненски остров. Декоративните плочки внасят спокойствие и цвят, а заоблени линии на хладилника придават очарователен ретро вид на помещението. Кухнята в мъжкият апартамент е обзаведена с мебели в два цвята – оранжево и тъмно сиво. Масивната масата, стената в черен цвят, с функция на училищна дъска, ретро хладилникът с марка “SMEG“, както и осветителните тела създават една интересна атмосфера, съчетаваща модерен и ретро стил.

Какво ще кажете – кой от двата апартамента ви допада повече?

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

Comments
  • Мъжкият е доста по-изчистен и спокоен като дизайн. Женския е толкова шарен, че направо те претоварва и затормозява. Определено тук мъжкия е по-практичен и спокоен дом.

    July 30, 2015

Leave A Comment