HomeДекорацияИдеи за уютен и красив дом

Идеи за уютен и красив дом

Домът е мястото, където прекарваме не малко часове в отдих и различни занимания. Ако искаме да придадем повече красота, която да гали сетивата ни, можем сами да направим лесни декорации, чрез които да освежим помещенията на мястото, в което живеем.

 

Керамични саксии – На тези керамични саксии, можем да намерим най-различни приложения в нашия дом. Саксията, с която ще декорираме дома си е хубаво да бъде в близки нюанси до тези, с които е боядисано самото помещение, тези саксии може да бъдат изрисувани, за да изглеждат още по-артистично. В тях можем да поставим различни канцеларски принадлежности, като моливи, химикалки и да ги поставим на бюрото си. Можем да намерим приложение на тях и в нашата баня, като поставка за четките и пастата ни за зъби.

Ако все пак искаме да ги използваме по предназначение, а нямаме достатъчно време за отглеждане на цветя, в тях можем да поставим изкуствени, а от вътре да ги запълним с цветен памук, намачкан сатенен плат или ръчно изрязани лентички от плат.

Керамичните саксии, които имат някаква декорация върху тях придават цвят и настроение в дома ни, за тях можем да намерим най-различни приложения, стига да оставим фантазията си да се разгърне до край.

Декоративни възглавнички – Те никога няма да излязат от мода. Благодарение на тях, можем да придадем доза елегантност, стил и артистичност в нашия дом. Важно е само да спазим няколко важни правила, когато декорираме своя дом с възглавнички – те не трябва да бъдат много на брой, материята трябва да е нежна, а цветът топъл, ако искаме да създадем настроение в своя дом. Можем и сами да си изработим декоративни възглавнички, чрез помощта на сатенен плат или друг по наш избор, памук, цип или копчета.

Вътрешната възглавничка изработваме от най обикновен плат, защото тя ще стои под самата калъфка, разкрояваме плата във формата, в която искаме да бъде нашата декоративна възглавница, поставяме памука в нея, след което я зашиваме.

Горната част на възглавницата, а именно калъфката, също разкрояваме  на тя трябва да бъде с по-големи размери от възглавницата-пълнеж, за да може да я прибираме в калъфа по-лесно, после я зашиваме и поставяме копчета или цип по наш избор.

Сатенът и коприната придават стил, класа и изтънченост в нашия дом. Памучните или изкуствените материи особено, ако са цветни и изрисувани придават артистичност, настроение и са чудесна декорация за домовете, които са обзаведени с по-топли тонове.

Съвет – Избягвайте вълнени и дънкови материи, тъй като  модата на тези материи за декоративни възглавници вече е преминала, пък и самите те трудно биха ви влезли в употреба, ако решите да ги използвате по предназначение.

 

 

 

Цветни шишета – Тези цветни шишета можем да намерим в почти всички арт магазини, както и сами да си ги изработим у дома с помощта на обикновено стъклено шише и бои. Това е един доста необичаен декор, който сам по себе си придава много стил, завършеност, артистичност и красота в дома ни. На шишета можем да намерим най-различни приложения, като – да ги напълним с цветен пясък, а ако нямаме, можем да използваме обикновен, смесен с бели малки камъчета, миди и малки рапани и да създадем един морски свят, затворен в бутилка. Още едно приложение на шишето можем да намерим, като го напълним с различни перли и топчета от стари и забравени гердани.

Буркани – Това е една интересна декорация, която наистина ще събере погледите на нашите гости и ще придаде повече уют и красота в дома ни. Бурканите можем да оцветим по наш избор или като се съобразим с цветовата гама в нашия дом.

Шишетата можем да запечатаме с коркова тапа и да поставим върху някой скрин, секция или дори на холната ни масичка. В голям буркан можем да поставим изсушени цветя или пък да си направим ръчно изработена ароматна свещ. Можем да оцветим няколко средно големи буркана и да ги използваме за съхранение на подправки, кафе или чай. В малки бурканчета можем да изсипем ароматни масла, а вътре да поставим няколко дървени клечки.

Шалове – Ако искаме да придадем повече стил на нашия дом или се подготвяме за някакво събитие, можем да използваме шаловете като декорация. Те трябва да бъдат от цветни и галещи тялото материи – сатен или коприна.

Цветовете отново можем да съобразим с тези и близки до тези в помещението, в което сме избрали да декорираме. Ако искаме да подновим столовете и да им придадем по-празнично излъчване са ни нужни няколко еднакви шала, според бройката столове, които ще декорираме.

Поставяме шала, като внимаваме, той да покрива облегалката и седалката, а всички негови краища, трябва да бъдат зад самия стол. От тях връзваме голяма панделка и нашата декорация е готова. Сатенените шалове можем да използваме и като покривки за холната маса.

 

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment