HomeОбзавежданеИнтериорВъпросите, които да си зададете, преди да планирате новата си кухня

Въпросите, които да си зададете, преди да планирате новата си кухня

За да се сдобиете с кухня, която си представяте, започнете с ясна мисия, списък с желания и преценете къде сте готови да направите компромис.

Ремонтът на кухнята може да изглежда обезсърчителен в началото, защото има толкова много елементи, които да се подредят правилно. Не става въпрос само за създаване на уникален дизайн, но и за планиране на практичността му.

  1. Кого да наема?

Може би най-важното решение, което ще вземете, когато предприемате строителен проект, е да изберете правилните хора, които да работят по него. Някои строителни фирми ще поемат целия ви проект, като ще отговарят за строителните работи, шкафовете, както и за електрическите и водопроводните съображения. Ако обаче не планирате много конструктивни промени, може да се наложи да наемете само мебелист, който може да дойде със сертифициран водопроводчик или електротехник, но може и да не дойде. Имайте предвид, че ако се нуждаете от поставяне на плочки или мазилка, това вероятно ще струва допълнително. Консултирайте се предварително с майсторите на шкафове за това какво точно се съгласяват да направят, за да не останете с досадна работа, когато си тръгнат.

Потърсете професионалисти във вашия район и разгледайте профилите им, за да видите дали предишната им работа съответства на вашето виждане. Прочетете и отзиви от предишни клиенти. Освен това попитайте приятели, съседи и колеги, които наскоро са правили кухни, дали биха препоръчали своя строител или монтажник, и не се притеснявайте да поискате да видите примери за предишна работа.

Повечето фирми за кухни предлагат услугата монтаж и това може да ви осигури спокойствие, ако не искате да участвате пряко в наблюдението на процеса. Така ще имате фирма, към която да се обърнете, ако нещо не се получи.

Както и при продуктите, трябва да се огледате и да получите поне три оферти за сравнение. Възможно е да възникнат няколко неочаквани проблема, но ако имате доверие на търговеца си, би трябвало да можете да намерите решения заедно.

Въпросите, които да си зададете, преди да планирате новата си кухня

  1. Каква е моята мисия?

Преди да направите каквото и да било, е важно да установите как искате да функционира кухнята ви. Може би имате голямо семейство и искате помещението да бъде оживен център в сърцето на домакинството. Задайте си въпроси като: Обичам ли да готвя или това е необходимо задължение? Ще се храним ли тук или в хола?

Задавайки си важни въпроси, преди да започнете, ще можете да определите точно какво искате от идеалното си пространство. Този процес също така ще ви помогне да отговорите на много въпроси по време на работа, тъй като от самото начало ще знаете към какво се стремите.

  1. Какво съдържа моя списък с желания?

След като сте определили основната тема на новата си кухня, е време да определите елементите, които не подлежат на обсъждане и които са на първо място в списъка ви с желания. За някои хора новата кухня е възможност да инсталират луксозния кухненски плот, за който са мечтали открай време. Други може да искат антична мебел или голяма етажерка за вино.

  1. Къде трябва да направя компромис?

Няма лошо да се стремите към яркосин хладилник, но е необходимо да се уверите, че подобни артикули отговарят както на вашето пространство, така и на бюджета ви. За тези от вас, които копнеят за разкошен кухненски остров, но разполагат с тясна кухня, ще се наложи да се върнат към началната точка. По същия начин, когато се придържате към ограничен бюджет, един уред от луксозна марка може да се окаже твърде голяма хапка, а често и ненужна.

Въпросите, които да си зададете, преди да планирате новата си кухня

  1. Как да постигна най-ефективното разпределение?

Разположението на кухнята е важно решение и може да се нуждаете от професионален съвет. Полезно е още в началото да знаете къде ще бъдат разположени газовите и електрическите контакти за всеки уред, както и, разбира се, отводняването за водопроводните елементи. Дизайнерите на кухни се стремят да създадат зони за готвене, миене и приготвяне на храна. Това е полезно за безпроблемното функциониране на кухнята и за осигуряване на лесно отводняване на водопроводните елементи.

Вземете предвид пространството между готварските плотове и прозорците или шкафовете с кули, както и между електрическите контакти и мивките. Помислете кои уреди могат да се намират в непосредствена близост до други и вземете предвид дали вратите могат да се отварят безопасно, както и минималното разстояние между редица шкафове и остров, например, за удобно преминаване.

Разпитайте и се запознайте с различни проекти, които да ви помогнат да оползотворите пространството по най-добрия начин.

  1. Къде искам да имам осветление и отопление?

На този етап на планиране трябва да разгледате и съпътстващите елементи на кухненския дизайн, като например осветлението и отоплението. Важно е да подберете правилно осветлението в кухнята – не само за да създадете приятна атмосфера, но и за да виждате добре, докато готвите. Преценете дали се нуждаете от директно осветление над работните повърхности и от общи прожектори от тавана. Обмислете също така възможността за допълнително осветление в подножието или в тавана, по стените или с ефектни таванни висулки.

Може би ще решите да затоплите с подово отопление или ще трябва да намерите подходящо място за радиатор (или два). Както и при кухненските шкафове и уредите, най-добре е да решите какви да бъдат позициите им още в началото, за да можете да монтирате услугите на правилните места преди кухнята да бъде завършена.

След като решите разположението на отоплението и осветлението, както и позицията на уредите и шкафовете, опитайте се да не правите големи промени (макар че е вероятно размерите на определени уреди или шкафове да изискват известни корекции). Само не забравяйте, че преместването или пренасочването на комуналните услуги може да бъде скъпо, след като сте на етап монтаж.

Въпросите, които да си зададете, преди да планирате новата си кухня

  1. Какъв е моят стил?

След като разгледате практическите аспекти, най-накрая можете да пристъпите към забавната част. Ако сте разглеждали сайта на Модерен дом, най-вероятно сте събрали много вдъхновяващи идеи, които само чакат да бъдат пренесени в собствения ви дом. Би трябвало да е възможно да постигнете своя стил в рамките на широк диапазон от бюджети, така че разгледайте големите търговци на дребно и независимите фирми, за да получите няколко оферти.

  1. Какви детайли да избера?

На този етап трябва да започнете да избирате неща като мивка и смесители, плотове и уреди. Опитайте се да определите и свързаните с тях елементи, като стенни плочки и подова настилка.

Въпреки че изглежда изтощително да избирате толкова много елементи, предварителната яснота ще означава, че на етапа на инсталиране няма да бъдете принудени да вземате бързи решения, за които по-късно може да съжалявате.

Връщайте се към планираното разпределение, за да сте сигурни, че всичко ще пасне. Ако се налага да правите корекции, това е най-подходящият момент да го направите, за да сте напълно сигурни къде ще се намира всичко по време на монтажа на кухнята.

За още идие последвай ни: ModerenDom

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment